Het vertrouwen onder de Oekraïners dat het Russische leger verslagen wordt is onverminderd groot, zo blijkt uit een opiniepeiling van het onderzoeksbureau Ilko Koetsjeriv. Maar liefst 94 procent van de ondervraagden meent dat Oekraïne het Russische leger kan verslaan. Dit optimisme houdt niet in dat verwacht wordt dat Oekraïne het in 2014 aan Rusland verloren gebied terug wordt. Slechts 41 procent gelooft daar wel in. Evenveel ondervraagden vinden het een Oekraïense overwinning als het Russische leger verslagen wordt en de Russische Federatie uiteen valt als gevolg van deze nederlaag.
Ruim driekwart van de Oekraïners (78 procent) vindt dat er geen grondgebied opgegeven mag worden in ruil voor het beëindigen van de vijandelijkheden door Rusland. Daarbij valt op dat deze opvatting meer leeft in het oosten van Oekraïne dan in het westen. De schuld voor de oorlog wordt door 94 procent bij de Russische president Vladimir Poetin en zijn directe omgeving gelegd, maar 54 procent houdt ook de Russische bevolking verantwoordelijk. Bijna unaniem (91 procent) wordt gepleit voor het verbreken van de diplomatieke betrekkingen met het buurland en een inreisverbod voor alle Russen.
Het onderzoek richtte zich ook op de steun van de Oekraïense bevolking voor toetreding tot de Europese Unie en de NAVO. Inmiddels is 89 procent voorstander van een EU-lidmaatschap voor hun land. Dat is 16 procent meer dan in februari van dit jaar. De nieuwe voorstanders wilden eerder nog dat hun land een neutrale positie in zou nemen. De NAVO was voor de annexatie van de Krim en de vijandelijkheden in de Donbas slechts populair bij 13 procent van de bevolking. Sindsdien is de steun voor aansluiting bij de NAVO fors gegroeid. Inmiddels is 74 procent voorstander, 5 procent meer dan in februari. Nog maar 3 procent wil dat hun land een neutrale positie inneemt, tegen 18 procent voorafgaand aan de Russische invasie.
Ruim de helft van de ondervraagden (57 procent) heeft in de afgelopen maanden aangemeld als vrijwilliger of heeft zich ingezet om geld in te zamelen voor het leger of voor gevluchte landgenoten. nog eens 11 procent overweegt om dat binnenkort te gaan doen. Onder de huidige omstandigheden is het verrassend dat 51 procent de eigen toekomst met vertrouwen tegemoet ziet en 61 procent verwacht dat Oekraïne sterker uit deze oorlog komt.
Het onderzoeksbureau geeft aan dat deze opiniepeiling onder de moeilijkste omstandigheden tot stand is gekomen. De peiling kan niet als representatief worden gezien voor de hele Oekraïense bevolking, aangezien delen van het land bezet zijn en er veel ontheemden zijn. Toch is het volgens het bureau belangrijk om een aantal trends in de publieke opinie weer te geven. De peiling werd in de loop van mei gehouden op basis van persoonlijke gesprekken in het centrale deel van Oekraïne (Vinnitsja, Kropivinitski, Chmelnitski, Tsjerkasi) en in het westen (Tsjernivtsi, Ivano-Frankivsk, Lviv, Rine, Ternopil, Volin en Transkarpatië).
Bron: Ukraine World