maandag 25 november 2024

Geheime discussie over inzet Westerse troepen

Er wordt in het diepste geheim opnieuw gesproken over het inzetten van Westerse troepen en huurlingen. Dat meldt de Franse krant Le Monde. Europese leiders hebben het gevoelige onderwerp opnieuw op de agenda gezet na de verkiezingsoverwinning van Donald Trump. Afgelopen februari kreeg de Franse president Emmanuel Macron forse kritiek toen hij het sturen van troepen aan de orde stelde.

Het onderwerp zou op maandag 11 november besproken zijn toen de Britse premier Keur Starmer Frankrijk bezocht. 'Er zijn gesprekken gaande tussen het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk over militaire samenwerking, waaronder ook het opzetten van een groep van Europese bondgenoten die zich bezig gaat houden met Oekraïne en de Europese veiligheid', vertelde een Britse militaire bron aan Le Monde.

Afgelopen zaterdag benadrukte de Franse minister van Buitenlandse Zaken Jean-Noël Barrot nog weer eens de steun aan Oekraïne in een interview met de BBC. Gevraagd naar het eventueel inzetten van grondtroepen in Oekraïne antwoordde hij dat 'wij niets uitsluiten'. En: 'Elke vierkante kilometer die het Russische leger oprukt, komt de dreiging dichterbij Europa.'

Elie Tenenbaum, een onderzoeker van het Franse Instituut voor Internationale Betrekkingen, zei tegen Le Monde dat het sturen van grondtroepen technisch mogelijk is als sprake is van een staakt-het-vuren, waarbij Europese soldaten worden ingezet om de veiligheid in de regio te waarborgen.

De Nederlandse luitenant-admiraal Rob Bauer, hoofd van het NAVO Militair Comité, zei recent dat de Westerse leiders zich tot op heden hebben laten weerhouden van het inzetten van hun grondtroepen in Oekraïne door de Russische dreigementen met kernwapens.

Bron: European Pravda

Geen opmerkingen: