zaterdag 4 januari 2025

Koud Transnistrië wil geen aardgas uit Europa

Transnitrië heeft het aanbod afgeslagen van Moldavië om
vanuit Europa aardgas geleverd te krijgen nu er geen Russisch gas meer via Oekraïne naar dit Russische satellietstaatje vloeit. Vadim Tsjeban, algemeen directeur van het staatsbedrijf Modovagaz, kreeg vanuit Transnitrië te horen dat ze daar in de stellige verwachting leven dat ze snel weer aardgas van Gazprom gaan krijgen. 

De ware reden is dat het Russische staatsbedrijf Gazprom een laag tarief berekende voor het aardgas dat Transnitrië ontving. Nu zijn ze daar bang voor de 'hogere en weinig stabiele energieprijzen' van het Europese gas. Moldavië heeft die stap wel moeten nemen. Niet alleen omdat er sinds de jaarwisseling geen Russisch aardgas meer via Oekraïne gaat, maar ook omdat Gazprom weigert om nog aan Moldavië te leveren vanwege een schuldenlast van 750 miljoen euro. Moldavië zelf zegt dat het om slechts 8,5 miljoen euro gaat.

In Transnistrië is de industrie stilgelegd en wordt alleen de voedselvoorziening nog op gang gehouden. Bijna 75.000 huishoudens zitten volledig zonder aardgas, nog eens 116.000 huishoudens hebben te maken met geregelde onderbrekingen van de gastoevoer. President Vadim Krasnoselski heeft de bevolking opgeroepen om zoveel mogelijk op hout te gaan stoken. 'Gelukkig hebben we daarvan voldoende voorraad', aldus Krasnoselski.

Bron: The Kyiv Independent

Verontwaardiging over Kamervragen van BBB

Een reeks Kamervragen van BBB over hulp van Oekraïne aan Syrië heeft veel reacties losgemaakt. De partij wil weten hoe de hulp moet worden uitgelegd aan de Nederlandse belastingbetaler. 
Alleen al op het platform X, het voormalige Twitter, kwamen in totaal meer dan 1300 reacties op berichten van BBB en voorvrouw Caroline van der Plas over de Kamervragen. De berichten werden daarnaast opgeteld zo’n duizend keer opnieuw geplaatst door mensen, al dan niet voorzien van commentaar.

BBB-Kamerlid Henk Vermeer stelde de Kamervragen donderdag aan minister van Buitenlandse Zaken Caspar Veldkamp. Aanleiding is berichtgeving van eerder deze week door BN DeStem, op basis van het Syrische staatsnieuwsagentschap Sana. In het bericht viel te lezen dat de de facto leider van Syrië, Ahmed al-Sharaa, maandag een ontmoeting had met een Oekraïne delegatie, geleid door de Oekraïense buitenlandminister Andrii Sibiha. Sibiha zei dat zijn land meer voedsel en hulpgoederen naar Syrië zal sturen.

BBB’er Vermeer wil van Veldkamp weten of hij zich kan voorstellen dat met name deze passage 'leidt tot verontwaardigde reacties van Nederlandse burgers'. Ook vraagt hij hoe de bewindsman de Nederlandse steun aan Oekraïne –volgens Vermeer tot nu toe ruim 12 miljard euro– rijmt met de Oekraïense toezegging aan Syrië.

'Kunt u aangeven of hieruit te concluderen valt dat Oekraïne eigenlijk zelf geen behoefte meer heeft aan Nederlandse steun of in ieder geval genoeg heeft ontvangen?', zo luidt de volgende vraag van de BBB'er. Ook vraagt hij Veldkamp om aan te geven hoe hij de steun van Oekraïne aan Syrië denkt te kunnen uitleggen aan de Nederlandse bevolking. Daarbij stelt Vermeer dat Nederland zich, anders dan andere EU-lidstaten, wel aan de begrotingsregels houdt en daardoor minder kan investeren in 'voor onze eigen bevolking zeer belangrijke zaken'.

Daarnaast vraagt hij of de minister wil toezeggen dat hij de Oekraïense regering gaat vragen 'hoe zij dit zelf denkt te kunnen verantwoorden aan hun belangrijkste geldschieters en bondgenoten'.

'Echt? Serieus?!', reageert CDA-Kamerlid Derk Boswijk op X op het BBB-bericht over de Kamervragen. 'Egoïsme heeft een gezicht', luidt het commentaar van Kamerlid Tom van der Lee (GroenLinks-PvdA). Oud-PvdA-Kamerlid Jacques Monasch spreekt van 'tendentieuze bagger. 1. Een nobele geste naar anderen in nood. 2. Volgende keer aan Nederland aanbieden, kijken hoe onze boeren dan reageren (iets met prijsdumping).'

Bron: Reformatorisch Dagblad, foto Henk Vermeer: website BBB

Massaontslagen IT-sector Rusland door hoge rente

Steeds meer Russische bedrijven ontslaan hun IT-personeel. Dat is het gevolg van de torenhoge rente in het land, aldus het onafhankelijke Russische economische mediaplatform The Bell. Russische bedrijven snijden in kosten en personeel terwijl tegelijkertijd projecten met een onzekere 'return on investment' de nek omgedraaid worden. Volgens The Bell gaat het niet alleen om techbedrijven, maar ook om IT-bedrijven uit andere sectoren.

Zo zijn er massaontslagen gevallen bij VK, Ruslands op één na grootste IT-bedrijf, en bij de toonaangevende mobiele operator MTS, aldus marktbronnen tegenover The Bell. Ook Samolet, één van Ruslands grootste ontwikkelingsbedrijven, zou zijn IT-afdeling hebben ingekrompen. Ook het staatsbedrijf Sberbank zet het mes in zijn ontwikkelingskosten, ondanks ceo German Grefs ambities om van de bank een techgigant te maken, geïnspireerd door Silicon Valley.

Bron: BNR Nieuwsradio, foto: Quora

'China hield Rusland af van inzet kernwapens'

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken zegt in een interview met de Financial Times dat Rusland serieus heeft overwogen om kernwapens te gebruiken in Oekraïne, maar dat China dat tegen heeft kunnen houden.
Blinken zegt dat de Amerikaanse regering 'erg bezorgd' was toen bleek dart de Russische president Vladimir Poetin de nucleaire optie overwoog. 'Ook al steeg de kans van 5 naar 15 procent, alles is ernstig als er kernwapens in het spel zijn.' 

Hij meent daarentegen dat de kans op een Russische nucleaire aanval niet is toegenomen nadat de Verenigde Staten Oekraïne toestemming heeft gegeven om raketten van Amerikaanse makelij af te vuren op militaire doelen in Rusland.

Over de rol van China zegt Blinken 'dat er alle aanleiding is om te veronderstellen dat het Rusland heeft gewaarschuwd om deze stap niet te nemen. Datzelfde zou gebeurd zijn nadat de Verenigde Staten China informeerde over het Russische voornemen om een kernwapen de ruimte in te brengen. 

Volgens Blinken is het duidelijk dat Poetin in strategisch opzicht heeft gefaald, aangezien de NAVO met de toetreding van Zweden en Finland nu groter dan ooit is en ook beter bewapend. Hij ontkent dat de Amerikaanse regering bewust de levering van wapens aan Oekraïne heeft vertraagd, met de uitleg dat Oekraïne wel eerst moest leren omgaan met deze wapens.

Bron: Oekrajinska Pravda

vrijdag 3 januari 2025

Russen nemen twee dorpen in bij stad Pokrovsk

Het Russische leger heeft twee dorpen bij de stad Pokrovsk ingenomen. Het gaat om Novii Troed en Vovkove, op vijf tot zes kilometer van Pokrovsk. Ook zouden de Russen opgerukt zijn bij Zelene en Novovasilivka. In de omgeving van de stad Koerachove naderen ze de dorpen Jantarne en Sontsivka.

Dat melden de analisten van het project Deep State dat de oorlogssituatie op de voet volgt. Gisteren zei woordvoerder Viktor Trehoebov van het Oekraïense leger dat alles er op wijst dat de Russische troepen geen directe aanval gaan doen op Pokrovsk, maar dat ze met een omtrekkende beweging de stad willen omsingelen. 

Bron: Oekrajinska Pravda, infographic: ISW

    Salemon: 'Poetin kan oorlog niet meer stoppen'

    De Russische president Vladimir Poetin heeft zichzelf in de hoek gedwongen in de oorlog met Oekraïne. Daarom is het nog maar de vraag of Poetin de oorlog wil stoppen, zegt Ruslanddeskundige Helga Salemon in het radioprogramma Sven op 1. 'Hij kan niet vooruit en niet achteruit. Als hij de oorlog beëindigt, dan stort de economie in elkaar. Zeker als de sancties vanuit het westen in stand blijven. En als hij toegeeft, staat hij in zijn hemd.'

    Salemon denkt dat Rusland de komende decennia nog economisch in het slop zit. 'Omdat mensen het financieel moeilijker hebben, leidt dat tot inflatie. Ik noem het een 'necronomie', want het draait nu alleen om bommen, granaten en mensenvlees.' Dat draagt niet bij aan economische groei. 'Dus als Poetin stopt en geen deal kan sluiten, is het nog maar de vraag of de resultaten die hij behaalt aan de bevolking kan verkopen. Hij zit in een moeilijk parket.'

    Rusland stemt daarom waarschijnlijk niet in met een wapenstilstand, maar wil de capitulatie van Oekraïne, vervolgt Salemon. 'En een andere regering, Oekraïne niet bij de NAVO en de vier bezette gebieden. De vraag is of de aanstaande president van Amerika Donald Trump Poetin geeft wat hij wil, er zijn veel beren op de weg. Veel deskundigen zeggen: er komt geen vrede.'

    De oorlogseconomie is momenteel de motor van Rusland. Zo gaat bijvoorbeeld meer geld naar armere gebieden, omdat nabestaanden van gesneuvelde militairen een halve ton ontvangen. 'Als het zo doorgaat, wordt dit onbetaalbaar. Nu kost de oorlog al 50 procent van de begroting, met alle investeringen in repressie en propaganda. Op gegeven moment is het op.'

    Dit zal tot meer ontevredenheid binnen de samenleving leiden, denkt Salemon. 'Een land kan ook met sancties een oorlog overleven, maar als er geen akkoord komt in de oorlog met Oekraïne, kan 2025 weleens een heel moeilijk jaar worden. De reserves van Rusland zijn op en de gaskraan naar Europa is sinds gisteren dicht.'

    Rusland exporteerde jarenlang gas via Oekraïne naar Europa. Sinds 1 januari is dat beëindigd, omdat er geen nieuwe overeenkomst is gesloten. Rusland heeft vorig jaar ongeveer 15 miljard kubieke meter gas via Oekraïne geleverd. 'Dit wordt niet gecompenseerd door de gasexport naar onder meer India en China. Wat Rusland op de knieën kan dwingen, is het verlagen van de olieprijs.'

    Donald Trump zet in op gas- en olieverkoop van Amerika en dwingt Europa daartoe, zegt Salemon. Mocht Amerika veel olie op de Europese markt brengen, kan de prijs flink dalen. 'Zo blijft er steeds minder over voor de Russische bevolking.'

    Bron: WNL

    Oekraïne onderzoekt berichten massale desertie

    Opsporingsdiensten in Oekraïne zijn een onderzoek begonnen naar aanleiding van mediaberichten dat honderden militairen van een legereenheid zijn gedeserteerd. Een prominente Oekraïense journalist stelt dat 1700 militairen zijn gevlucht of niet zijn komen opdagen, maar er is geen bewijs gepubliceerd dat deze aantallen ondersteunt.

    Het gaat om de 155e gemechaniseerde brigade, die vorig jaar werd opgericht en deels is getraind in Frankrijk. Volgens de Britse krant The Telegraph zijn zeker vijftig militairen verdwenen op training in Frankrijk. Ook de krant schrijft dat 1700 militairen 'absent zonder verlof' waren, met de kanttekening dat er in november nog maar 500 vermist waren.

    In het artikel wordt de journalist geciteerd die het verhaal als eerste publiceerde, Joeri Boetoesov. Het is onduidelijk of de krant aanvullende bronnen heeft gebruikt. Eerder was al duidelijk geworden dat de commandant van de eenheid was geschorst, kort voordat de militairen naar het front zouden gaan. Een reden daarvoor werd niet gegeven.

    Het Oekraïense Openbaar Ministerie bevestigt tegenover Oekraïense media dat er een strafrechtelijk onderzoek is ingesteld. De onderzoekers richten zich op machtsmisbruik en desertie. 'Het is nog te vroeg om resultaten te delen', zegt een woordvoerder tegen nieuwssite Ukrinform.

    Ruim 5000 militairen zouden in de brigade, die ook wel bekendstond als 'Anne van Kyiv', hebben moeten dienen. Ze zouden zwaar bewapend worden met Franse artillerie en tanks. Maar als gevolg van mismanagement is de eenheid volgens Boetoesov, die de oorlog tegen Rusland op de voet volgt, in feite opgeheven. 'De leden van de brigade zijn gijzelaars geworden van een pr-project van Zelenski', zegt Boetoesov tegen The Telegraph. De Oekraïense president had de oprichting van de brigade, in nauwe samenwerking met Frankrijk, bekendgemaakt bij de 80ste herdenking van D-day in juni vorig jaar.

    Desertie is een groeiend probleem voor het Oekraïense leger. Uit cijfers van de openbare aanklager blijkt dat er vorig jaar enkele tienduizenden onderzoeken naar zijn ingesteld. Het is onduidelijk in hoeveel gevallen een militair is gevlucht uit het leger, of niet op tijd was teruggekeerd aan het front.

    Bron: NOS, foto: AFP/Kyiv Post

    Cyberaanval oliesector Rusland veroorzaakt chaos

    Cyberspecialisten van de Oekraïense inlichtingendienst HUR hebben de afgelopen dagen een grootschalige cyberaanval uitgevoerd op de Russische oliesector. De aanval was voornamelijk gericht op olie- en gasconcern Lukoil. Door de aanval raakte de digitale voorzieningen van het bedrijf verstoord, waardoor mensen geen mobiele betalingen konden uitvoeren bij het concern, zo meldt de Kyiv Post op basis van bronnen bij de HUR. 

    Bij de actie werd een zogeheten DDOS-aanval uitgevoerd, waarbij er in een korte periode een enorme hoeveelheid verkeer werd gestuurd naar de systemen van Lukoil. Volgens de Kyiv Post zijn er 'aanzienlijke financiële verliezen' geleden bij Lukoil, doordat klanten niet konden afrekenen. Ook zou er onvrede zijn ontstaan bij klanten, aangezien de aanval werd uitgevoerd rond de feestdagen. Volgens Oekraïne speelt Lukoil een rol in de toelevering van middelen aan Russische troepen. 

    De afgelopen maanden hebben de cyberspecialisten van de HUR regelmatig aanvallen uitgevoerd op de digitale systemen van Russische bedrijven. Zo werd in december ook Gazprombank bestookt, een van de grootste financiële instellingen van Rusland. Die aanval volgde op sancties die de VS in november invoerde tegen de bank, waardoor de Russische roebel implodeerde.

    In oktober voerde de HUR een cyberaanval uit op de universiteit in Stavropol, in de Noord-Kaukasus. Daarbij werd voor 150 terabyte aan data vernietigd, waardoor de training van technisch specialisten in het Russische leger is verzwakt, schrijft Kyiv Post. Eerder die maanden werden ook meerdere sites aangevallen die gelinkt worden aan de Russische militaire toeleveringsketens. Hackers konden daarbij in de websites infiltreren en informatie vergaren over de verplaatsing van Russische troepen.

    Bron: BNR Nieuwsradio

    donderdag 2 januari 2025

    Transnistrië bibbert en legt ook industrie stil

    Transnistrië moet het sinds gisteren zonder Russisch aardgas zien te redden en dat komt hard aan in de kleine republiek die zich in de jaren '90 afscheidde van Moldavië. Bijna 75.000 huishoudens in Transnistrië zitten nu volledig zonder aardgas, terwijl nog eens 116.000 huishoudens te maken hebben met beperkingen in de gasleverantie. 

    Niet alleen werd gisteren de stadsverwarming in de grotere plaatsen uitgeschakeld, maar inmiddels is ook de industrie goeddeels lamgelegd. Enkel de bedrijven die voor de voedselvoorziening belangrijk zijn werken nog. 'Als dit lang gaat duren, dan komen we voor onoplosbare problemen te staan. Fabrieken zijn dan niet meer op te starten', zei vicepremier Sergej Obolonik vandaag tegen de nieuwssite Novostipmr. 

    Het qua oppervlakte kleine, maar langgerekte Transnistrië grenst aan Oekraïne. De republiek wordt internationaal amper erkend en is volledig afhankelijk van Rusland dat er ook troepen heeft gestationeerd. 

    Niet alleen Transnistrië zit sinds gisteren, toen Oekraïne de transportleidingen voor Russisch aardgas naar Europa afsloot, maar ook Moldavië heeft een gasprobleem. Moldavië ontving Russisch aardgas via Oekraïne, maar zou ook gas via de Balkan kunnen krijgen. Maar de Russische gasleverancier Gazorim besloot vijf dagen geleden de levering van aardgas te staken, omdat Moldavië een schuld van 750 miljoen euro zou hebben. Moldavië zegt dat de schuld aan Gazprom slechts 8,5 miljoen euro bedraagt en spreekt van een 'politiek wapen'. 

    Bron: Oekrajinska Pravda 

      'Er komt geen directe aanval op stad Pokrovsk'

      Het Russische leger gaat geen rechtstreekse aanval doen op Pokrovsk, maar zal proberen om de stad heen te trekken en die vervolgens in te sluiten. Dat heeft de Oekraïense legerwoordvoerder Viktor Trehoebov vandaag gezegd. Het Oekraïense leger is niet van plan om Pokrovsk zomaar op te geven en er zijn de  nodige verdedigingswerken aangelegd. Maar ook als de Russen om Pokrovsk heen willen trekken, dan zal dat niet zonder slag of stoot gaan, aldus majoor Trehoebov.

      Afgelopen etmaal wisten de Oekraïense verdedigers 38 Russische aanvallen af te slaan. Er wordt in de omgeving ook gevochten bij Tsjasiv Jar en Koerachove, maar de zwaarste gevechten zijn toch bij Pokrovsk. Er bevinden zich nog altijd mensen in de stad, maar die moeten het sinds enkele dagen zonder elektriciteit en gas zien te stellen. 

      Bij een Russische aanval met glijbommen is vandaag het karakteristieke bouwwerk met de naam 'Pokrovsk' vernield, laat het militair bestuur van de stad op Telegram weten. 

      Het Institute for the Study of War (ISW) meent dat het Kremlin ten koste van alles, met vooral veel slachtoffers aan Russische kant, Pokrovsk wil veroveren. Het Russische leger probeert al een jaar om de stad aan de rand van de provincie Donetsk in te nemen. 

      Bron: Oekrajinska Pravda, foto: militair bestuur Pokrovsk/Telegram

        woensdag 1 januari 2025

        Rusland verovert vooral open terrein en dorpen

        Rusland verloor afgelopen jaar meer dan 420.000 soldaten in Oekraïne en de eigen provincie Koersk. Met twaalf maanden strijd werd slechts 4.168 vierkante kilometer grondgebied veroverd door de Russen, vooral bestaand uit open terrein en kleine dorpen. 

        Volgens het Institute for the Study of War (ISW) houdt dit in dat voor elke vierkante kilometer gewonnen terrein 102 soldaten sneuvelden of zwaargewond raakten. De hevigste gevechten hadden plaats van september tot november, waarbij het Russische leger 56,5 procent van de totale terreinwinst behaalde. De verliezen waren echter ook enorm, want 125.800 Russische soldaten werden daarbij uitgeschakeld.

        'Het Russische leger nam grotere verliezen voor lief om meer terrein te kunnen veroveren, maar het is onduidelijk of de militaire leiding dat blijft doen nu het tempo omlaag gaat bij het naderen van zwaar verdedigde plaatsen als Pokrovsk', aldus het ISW.

        Het tempo ging er afgelopen maand uit bij de Russen. Op basis van geolocatie blijkt dat de Russische troepen in december slechts 593 vierkante kilometer wisten te veroveren, een gemiddelde van 18,1 vierkante kilometer per dag. Daarvoor werden gemiddeld 1.585 Russische soldaten voor opgeofferd.

        Dmitri Medvedev, de vicevoorzitter van de Russische Nationale Veiligheidsraad, zei op 24 december dat zich 440.000 nieuwe rekruten hebben aangemeld bij het ministerie van Defensie. Daarmee worden volgens het ISW nog maar net de verliezen aan mankracht gecompenseerd.

        Bron: ISW

        Oekraïne draait gaskraan dicht voor Rusland

        Oekraïne is vanochtend om 7.00 uur gestopt met het transporteren van Russisch aardgas naar Europa, zoals verwacht. Vanaf het pompstation bij het Russische grensstadje Soedzja dat sinds augustus in handen is van het Oekraïense leger komt geen gas Oekraïne meer binnen, aangezien het tienjarige contract met Gazprom is afgelopen. 'Een historisch moment', aldus het ministerie van Energie vanochtend.

        Oekraïne heeft al sinds oktober 2023 aangegeven dat het contract niet zou worden verlengd, maar de Russische president Vladimir Poetin deed er desondanks afgelopen week nogal dramatisch over. Rusland verliest op jaarbasis 6 miljard euro aan inkomsten door het wegvallen van de Europese markt. Ook Robert Fico, de pro-Russische premier van Slowakije, maakte veel stampij. Zijn land verliest een half miljard euro aan inkomsten. 

        Ook Oekraïne verliest inkomsten, ongeveer een miljard euro, maar accepteert dit om te voorkomen dat Rusland nog steeds geld krijgt uit Europa om de oorlog mee te financieren. De Oekraïense gasnetbeheerder heeft de afgelopen dagen maatregelen getroffen om er voor te zorgen dat levering van aardgas aan de eigen bevolking ongehinderd door gaat. Oekraïne koopt overigens al drie jaar geen Russisch aardgas meer in, omdat het zelf voldoende voorraden heeft.

        Transnistrië wordt zwaar getroffen door het wegvallen van het Russische aardgas. De stadsverwarming in de meer bevolkte delen van het alleen door Rusland en diens bondgenoten erkende afgescheiden deel van Moldavië is volgens het gasbedrijf Tirasteploenergo uitgeschakeld. Moldavië zal ook in problemen komen, aangezien het voor de elektriciteitsvoorziening afhankelijk is van de op gas gestookte energiecentrales in Transnistrië.

        Bron: Oekrajinska Pravda