dinsdag 31 december 2024

Oekraïne schakelt Mi-8 helikopter uit met zeedrone

De militaire inlichtingendienst DIU heeft gisteravond een waar huzarenstuk afgeleverd door met een Magura zeegroen een Russische Mi-8 neer te schieten, iets wat nooit eerder is vertoond. De Mi-8 werd boven de Zwarte Zee nabij Kaap Tarchankoet uit de lucht geschoten met SeeDragon raketten.

Een tweede Russische Mi-8 werd wel geraakt, maar wist veilig aan de grond te komen. De Oekraïense militaire inlichtingendienst wist radioverkeer van de piloot van deze helikopter te onderscheppen: 'Het was een knal, ik werd geraakt. Het kwam vanaf het water. Daarna was er nog een lichtflits. Ik heb niet gezien waar die naar toe ging, maar de eerste ontplofte vlakbij. Ik voelde het en sommige systemen vielen uit.'

In mei werd ook een Russische Mi-8 helikopter uitgeschakeld, maar dat gebeurde met luchtdoelraketten.

De aanval op beide helikopters maakte deel uit van een grotere aanval afgelopen nacht. Er waren meerdere explosies in Sevastopol op de Krim en de Russen maakten melding van Oekraïense aanvallen met drones en zeedrones.

Bron: Oekrajinska Pravda

maandag 30 december 2024

Oekraïne krijgt 189 gevangenen terug van Rusland

Bij een gevangenenruil met Rusland heeft Oekraïne 187 krijgsgevangen genomen soldaten en 2 burgers terug weten te krijgen. Volgens het coördinatiecentrum voor de terugkeer van krijgsgevangenen gaat het om de grootste ruil sinds het begin van de
invasie, waarbij ook 150 Russische krijgsgevangenen betrokken waren. Er zijn nu al 3.956 krijgsgevangenen teruggekeerd uit Russische krijgsgevangenschap.

De vrijgekomen Oekraïense soldaten waren betrokken bij onder meer de verdediging van Azovstal en Marioepol, de kerncentrale Tsjernobyl en Slangeneiland. De Verenigde Arabische Emiraten waren betrokken bij de gevangenenruil. Eerder beweerde de pro-Russische premier Viktor Orbán van Hongarije nog dat hij als bemiddelaar wilde optreden, ook om een kerstbestand te bewerkstelligen.

Bron: The Kyiv Independent, foto: Telegram

In 2024 meer dan 1.600 drones en raketten op Kyiv

De Oekraïense hoofdstad is in dit bijna voorbije jaar meer dan 1.600 maal bestookt met drones en raketten. Het luchtalarm ging 500 maal af. Dat meldt Serhii Popko, hoofd van het militaire bestuur van de hoofdstad, vandaag weten op Telegram. 'Het was een moeilijk jaar', aldus Popko. 

Kyiv werd aangevallen met meer dan 1.300 drones, meer dan 200 kruisraketten, 24 ballistische Iskander raketten, 22 Kinzhal en 7 zirkoon hypersonische raketten. De zwaarste aanval bestond uit 78 raketten en drones die tegelijkertijd op de hoofdstad werden afgevuurd. Bij de aanvallen werden 449 flatgebouwen beschadigd, 119 bewoners raakten dakloos. 

Bron: Oekrajinska Pravda, foto: Telegram

Biden stuurt nog vlug miljarden naar Oekraïne

In de laatste weken van zijn presidentschap stuurt Joe Biden nog gauw een kleine 6 miljard dollar aan additionele militaire en financiële steun naar Oekraïne. Daarbij gaat het om 2,5 miljard dollar aan militaire goederen en 3,4 miljard dollar aan financiële middelen. 'Onder mijn leiding zullen de Verenigde Staten zich onvermoeibaar blijven inzetten om de positie van Oekraïne in deze oorlog te versterken gedurende de rest van mijn ambtstermijn', meldt Biden.

Ongeveer 1,25 miljard dollar aan militaire hulp komt voort uit de voorraden die de VS zelf nog ter beschikking heeft. Daarnaast gaat een pakket van 1,22 miljard dollar naar Oekraïne dat voortkomt uit het laatste Oekraïense steunpakket dat nog vergeven moest worden. De militaire steun bestaat onder meer uit munitie voor het raketartilleriesysteem HIMARS, om Javelin antitankraketten en munitie voor de 
luchtverdediging.

Met de laatste miljarden die Biden nu stuurt, komt de Amerikaanse steun aan Oekraïne uit op ruim 175 miljard dollar sinds Rusland Oekraïne binnenviel in februari 2022. Biden stelt dat de nieuwe steun Oekraïne zal voorzien van 'een onmiddellijke toestroom van capaciteiten die het land blijft gebruiken met veel effect op het slagveld en leveringen op de langere termijn van luchtverdediging, artillerie en andere kritieke wapensystemen'. 

De vraag is in hoeverre Oekraïne nog van de Amerikaanse steun kan genieten zodra Trump op 20 januari president van de VS wordt. Tijdens zijn verkiezingscampagne en daarna heeft de aanstaande president meermaals beweerd dat hij de oorlog tussen Oekraïne en Rusland binnen een dag zal beëindigen. Ook hekelde hij de hoeveelheid steun die de VS gaf en eiste hij dat de EU meer geld op tafel legt om Oekraïne te steunen.

Bronnen: BNR Nieuwsradio, Oekrajinska Pravda

Energieconflict met Slowakije loopt verder op

Het Slowaakse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft woedend gereageerd op de opmerking van president Volodimir Zelenski dat premier Robert Fico in opdracht van Moskou 'een tweede energi
efront' heeft geopend door te dreigen met het stopzetten van de levering van elektriciteit aan Oekraïne. Het ministerie noemt Zelenski's kritiek 'overtrokken' en 'speculatief' en kruipt volledig in de slachtofferrol door te wijzen op de humanitaire hulp die Slowakije verleent aan het buurland.

Het draait allemaal op het stopzetten van het transport van Russisch aardgas via Oekraïne naar Europa per 1 januari, omdat het tienjarig contract met Rusland per die datum is afgelopen. Slowakije voelt zich gedupeerd, aangezien het ook een half miljard euro per jaar verdient aan het gastransport. 

De angel is inmiddels uit het Slowaakse dreigement om de levering van elektriciteit aan Oekraïne stop te zetten als tegenmaatregel, aangezien Polen bereid is meer stroom te leveren als het zover komt. Maar dan verliest Slowakije nog eens 200.000 euro op jaarbasis.

Premier Fico heeft intussen ook een pittige open brief gestuurd aan de voorzitters van de Europese Raad en de Europese Commissie waarin hij de 'vage reactie' van de Europese Commissie en de meeste EU-lidstaten hekelt. De gevolgen van het stopzetten van het gastransport door Oekraïne zijn volgens Fico 'niet professioneel, maar alleen ideologisch' bekeken.

Bron: Oekrajinska Pravda

Recordverliezen van Rusland in Donbas en Koersk

Er is ook gisteren weer hevig gevochten op tal van plaatsen langs de frontlijn in Oekraïne, vooral bij Pokrovsk, Koerachove en Vremivka waren er aanvallen (83 van de in totaal 186 Russische aanvallen). In de Russische provincie Koersk waren er in totaal 46 pogingen om de Oekraïense verdediging te doorbreken. Het is de Russen nog steeds niet gelukt om Pokrovsk in handen te krijgen, de strijd speelt zich af in en bij omliggende dorpen.

Dit alles leidde tot recordverliezen bij het Russische leger. Volgens de Oekraïense generale staf werden 2.010 Russische en Noord-Koreaanse soldaten gedood of raakten ernstig gewond. De Russen verloren gisteren ook 7 tanks, 22 pantserwagens en 44 artilleriesystemen. 

Bron: Oekrajinska Pravda

zondag 29 december 2024

Hybride aanvallen Rusland groot veiligheidsrisico

De hybride aanvallen van Rusland, zoals sabotage of brandstichting, nemen toe in aantal en er is een reële kans dat zo'n aanval op een NAVO-land uit de hand gaat lopen en voor veel slachtoffers zorgt. Deze waarschuwing komt van James Appathurai, een assistent van secretaris-generaal Mark Rutte die belast is met het onderzoek naar de hybride aanvallen.

In een interview met de Britse tv-zender Sky News spreekt Appathurai van een situatie die onderhand het kookpunt heeft bereikt met het vernielen van onderzeese kabels, allerlei sabotageacties en pakketjes met explosieven in vliegtuigen. Er is al een honderdtal van zulke acties geregistreerd en er lijkt geen eind aan te komen. 'Als een kikker in kokend water', meent de NAVO-official.

Het heeft alles te maken met de Westerse steun aan Oekraïne, stelt Appathurai. 'Het is duidelijk dat de Russen daar niet blij mee zijn, maar ze zien ons ook als vijand. En het wordt alleen maar erger.' Op de vraag of de kans bestaat dat Rusland met zo'n hybride aanval de rode lijn van de NAVO overschrijdt en artikel 5 van het handvest in werking treedt, antwoordt Appathurai dat hij bezorgd is dat zo'n aanval 'volledig uit de hand loopt en voor veel slachtoffers of grote economische schade zorgt.'

Naar aanleiding van de beschadigde stroomkabel in de Oostzee willen de Zweedse sociaaldemocraten, een oppositiepartij en de grootste partij in het Zweedse parlement, dat de regering een vergadering met de andere lidstaten van de NAVO belegd. Volgens Finland is het beschadigen van de stroomkabel met een scheepsanker het werk van Rusland. Elke NAVO-lidstaat kan oproepen tot zo'n vergadering, wanneer een land zich bedreigd voelt. Dat is vastgelegd in artikel 4 van het handvest. 

Woensdag raakten er een aantal kabels, waaronder de stroomkabel Estlink 2, beschadigd in de Oostzee. De kabels zouden zijn geraakt door een anker van de olietanker Eagle S. Het schip voer onder de vlag van de Cookeilanden, vanuit Rusland. Volgens de Finse autoriteiten zou het schip Russisch zijn en was er opzet in het spel. Ook de Estse regering denkt in die richting. De Finse politie heeft het schip sinds donderdag in beslag genomen en vannacht verplaatst naar een andere plek voor verder onderzoek.

Bronnen: Sky News, BNR Nieuwsradio 

Oekraïense troepen in Koersk raken uitgeput

De Oekraïense troepen in de Russische provincie Koersk zijn volgens Asscociated Press zodanig uitgeput en moedeloos dat ze weleens in korte tijd veel terrein kunnen verliezen. Er wordt zo heftig gevochten dat ze soms niet eens in staat zijn om hun gesneuvelde kameraden op te halen. Slechte communicatie en foute beslissingen brengen de troepen in gevaar en ze krijgen amper de kans om tegenaanvallen te doen.

De Oekraïners moeten proberen om zich tegenover zeker  50.000 Russische en Noord-Koreaanse soldaten staande te houden. Het Amerikaanse persagentschap AP zegt dat er geen harde cijfers voorhanden zijn, 'maar er zijn duizenden doden en gewonden door de Russische aanvallen, terwijl de Oekraïners al meer dan 40 procent verloren is gegaan van de 984 vierkante kilometer van Koersk die in augustus werd veroverd'. 

Bron: AP

Onderhandelingspostie Rusland wordt overschat

Lange tijd was praten met Vladimir Poetin taboe, maar de laatste tijd wordt
 in toenemende mate gehint op onderhandelingen om een eind te maken aan de oorlog in Oekraïne. Berichten uit Oekraïne ogen somber; het leger heeft een groot tekort aan manschappen, verliest terrein en met Donald Trump in het Witte Huis staat de steun uit het Westen op losse schroeven.

Volgens experts zien Westerse leiders over het hoofd dat ook de Russische onderhandelingspositie zwak is. Verpakt in een lofzang over de Russische economie moest Poetin deze maand erkennen dat de hoge inflatie zorgelijk is. De gemiddelde Rus verdient meer dan vóór de oorlog, maar de prijzen stijgen sneller. Veel levensmiddelen zijn 30 tot 60 procent duurder dan een jaar geleden.

De sancties die het Westen in 2022 oplegde, moesten de Russische economie op de knieën krijgen. Die bleek opvallend weerbaar; in de eerste jaren van de oorlog maakte de Russische economie zelfs een sterke groei door. Nu lijkt niet de Westerse boycot, maar de eigen oorlogseconomie een probleem te worden.

Lees verder bij de NOS

Rusland stopt met zelfopgelegde kernwapenpauze

Rusland gaat het moratorium op de inzet van middellange en korte afstand kernwapens opheffen, omdat de Verenigde Staten deze wapens ook inzetten. Dat zei de Russische minister van Buitenlandse Zaken, Sergej Lavrov.
 

De Verenigde Staten trokken zich in 2019, onder toenmalig president Donald Trump, formeel terug uit het INF-verdrag, omdat Rusland het verdrag zou hebben geschonden. Rusland legde toen een moratorium op op de eigen ontwikkeling van raketten die eerder verboden waren door het INF-verdrag. Rusland komt volgens Lavrov nu dus terug van die zelfopgelegde kernwapenstop. Toenmalig leider van de Sovjet-Unie Michail Gorbatsjov en Amerikaanse president Ronald Reagan sloten het INF-verdrag in 1987. 

In februari 2026 loopt het New START-verdrag, een recenter kernwapenverdrag tussen Rusland en de VS, af. Lavrov ziet nu geen reden om met Amerika te praten over dat verdrag. 'Vandaag is het duidelijk dat ons moratorium op de inzet van korte- en middellangeafstandsraketten niet langer praktisch haalbaar is en moet worden opgeheven', zei Lavrov.

Bron: BNR Nieuwsradio

zaterdag 28 december 2024

Zelenski op X: Fico voert opdracht van Poetin uit

De Slowaakse premier Robert Fico heeft opdracht gekregen van de Russische president Vladimir Poetin om een tweede energieoorlog te beginnen tegen Oekraïne. Aldus reageert de Oekraïense president vanmiddag op X.
Fico staat bekend om zijn pro-Russische opstelling. Hij was recentelijk nog in Moskou, in een poging om Poetin te bewegen om met Oekraïne een nieuw contract voor de doorvoer van Russisch aardgas naar Europa af te sluiten. Nu dreigt hij Oekraïne dat het geen elektriciteit meer krijgt als het contract stopt en er vanaf 1 januari geen doorvoer richting Slowakije meer is.

'Het lijkt er op dat Poetin Fico opdracht gaf om de Oekraïense energievoorziening ook vanuit Slowakije in gevaar te brengen, ook al is dat niet in het belang van de Slowaakse bevolking', aldus Zelenski. 'De kortzichtige handelwijze van Fico heeft de Slowaakse bevolking al beroofd van compensatie voor het verliezen van de Russische gasdoorvoer. Nu riskeren de Slowaken nog eens 200 miljoen dollar per jaar aan inkomsten die Oekraïne betaalt voor het importeren van elektriciteit vanuit hun land door Oekraïne.

Hij wijst premier Fico er op dat 'het volstrekt immoreel is om de Russische agressie te steunen'. 

Bron: Oekrajinska Pravda

Slowakije dreigt Oekraïne met stroomuitval

Slowakije kan besluiten de levering van elektriciteit aan Oekraïne stop te zetten als er vanaf 1 januari geen Russisch aardgas meer via dit land naar Europa gaat. Slowakije verdient volgens premier Robert Fico jaarlijks een half miljard euro aan de doorvoer van het Russische gas en Oekraïne bijna 1 miljard, terwijl Rusland er 'slechts' 2,5 miljard euro op inlevert. 'We straffen de Russen, toch?', vraagt Fico zich af. 

Oekraïne moet nu voortdurend elektriciteit in het buitenland inkopen vanwege de Russische aanvallen op het energienetwerk. Het is dus een serieus dreigement van Slowakije om de stroomlevering te stoppen als repercussie voor het stoppen van de doorvoer van Russisch aardgas. Fico laat overigens wel ruimte voor mogelijk een andere, minder ingrijpende strafmaatregel. 

Het is al sinds oktober vorig jaar bekend dat Oekraïne de doorvoer van Russisch aardgas naar Europa per 1 januari stopzet, maar pas nu dringt door wat de gevolgen zijn van dit besluit. De Europese gasprijs is snel gestegen nadat de Russische president Vladimir Poetin waarschuwde dat er vrijwel geen tijd meer is om voor de jaarwisseling nog een nieuw transitoverdrag met Oekraïne af te sluiten.

Bron: Oekrajinska Pravda

ISW: Poetin wees vredesvoorstel van Trump af

De Russische president Vladimir Poetin heeft begin november, dus nog voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen, een vredesvoorstel van het team van Donald Trump afgewezen. Het Institute for the Study of War (ISW) constateert dat op basis van de reactie die Poetin afgelopen donderdag gaf op het voorstel van het team van Trump om Oekraïne pas over tien jaar en mogelijk zelfs twintig jaar toe te laten tot de NAVO. 

Poetin antwoordde een journalist die daar naar vroeg met de opmerking dat het niet uitmaakt wanneer Oekraïne deel uitmaakt van de NAVO 'vandaag, morgen of over tien jaar'. Het ISW meent dat dit antwoord van de Russische president 'past in een reeks van reacties die hij de afgelopen tijd heeft gedaan waaruit blijkt dat hij niet bereid is om terug te komen op de eisen die hij eind 2021 en begin 2022 stelde'. 

Poetin wil nog steeds dat Oekraïne een neutraal land wordt dat nooit en te nimmer deel gaat uitmaken van de NAVO. Ook moet het Oekraïense leger fors kleiner worden en de huidige regering onder leiding van president Volodimir Zelenski moet het veld ruimen. 

Bron: ISW

    donderdag 19 december 2024

    Verliezen Rusland kunnen oplopen naar miljoen

    Als de oorlog nog een half jaar voortduurt, dan kunnen de Russische verliezen oplopen tot een miljoen doden en zwaargewonden. Dat heeft de Britse staatssecretaris van Defensie Luke Pollard gezegd in een toespraak voor het Lagerhuis. Hij voegde er aan toe dat het Russische leger inmiddels al meer dan 750.000 soldaten is kwijtgeraakt in de oorlog met Oekraïne.

    Het Britse ministerie van Defensie meent dat inmiddels ook zo'n 11.000 Noord-Koreaanse soldaten in Rusland zijn aangekomen. Een aantal van hen neemt al actief deel aan het offensief om de Oekraïense troepen te verdrijven uit de Russische provincie Koersk. 'Onze inschatting is dat ze al grote verliezen hebben moeten accepteren, terwijl daar maar beperkte terreinwinst tegenover staat', aldus Pollard.

    Het Zuid-Koreaanse parlementslid Lee Seong-kweun heeft vandaag gezegd dat minstens honderd Noord-Koreaanse soldaten zijn gedood in Koersk, terwijl nog eens circa 1.000 soldaten gewond zijn geraakt. Seong-kweun klapte uit de school na een briefing achter gesloten deuren van de Koreaanse inlichtingendienst. De Noord-Koeanen hebben volgens het parlementslid geen ervaring met oorlogsvoering met inzet van drones en onbekendheid met het open terrein waarop zij moeten opereren. 

    Bron: Oekrajinska Pravda

    Medvedev: journalisten Times 'militair doelwit'

    Journalisten van The Times worden door Dmitri Medvedev, voorzitter van de Russische veiligheidsraad, gezien als een 'legitiem militair doelwit' Het Britse dagblad had in een redactioneel commentaar geschreven dat de dood van de Russische topmilitair Igor Kirillov, eerder deze week, 'een legitieme verdedigingsdaad' van Oekraïne is. En dat was tegen het zere been van de voormalig president en premier die bekend staat om z'n idiote uitspraken, waarvan dit er duidelijk ook weer een is. 

    Op Telegram schrijft Medvedev: 'Degenen die misdaden tegen Rusland plegen hebben altijd medeplichtigen. Ook zij zijn nu legitieme militaire doelen. Deze categorie zou ook de ellendige jakhalzen van The Times kunnen omvatten die zich laf achter hun commentaar verschuilen.' Volgens Medvedev moeten journalisten bij de Times 'voorzichtig' zijn, want 'in Londen is alles toegestaan'. 

    De Britse minister van Buitenlandse Zaken David Lammy schrijft dat dit soort 'gangsterbedreiging' aan Times-journalisten wanhoop uitstraalt.

    Bron: BNR Nieuwsradio

    Poetin daagt Westen uit voor 'experiment' op Kyiv

    Vladimir Poetin stelt een cynisch experiment voor met de Oresjnik, een hypersonische middellangeafstandsraket die meerdere kernkoppen kan dragen. In zijn gebruikelijke persconferentie aan het einde van het jaar zei de Russische president dat het Westen en Oekraïne maar een doelwit in Kyiv moeten aanwijzen voor de Oresjnik als ze werkelijk van mening zijn dat deze raket te onderscheppen is. 

    Poetin noemt het een 'high-tech duel' en zegt dat Rusland dit 'experiment' wel aandurft. 'Wij zijn er klaar voor, maar is het Westen dat ook?' De Oresjnik is volgens Rusland een nieuwe, technologisch geavanceerde raket met een bereik van 5.500 kilometer. Met een snelheid van meer dan Mach 5 is deze raket volgens Poetin 'onmogelijk' te onderscheppen. In het Westen wordt daar aan getwijfeld. Het zou gaan om een gemoderniseerde versie van een al langer bestaand wapen.

    De Oresjnik werd op 21 november voor het eerst ingezet door Rusland. Een fabriek bij de stad Dnipro werd daarbij aangevallen. Daarbij raakte iemand gewond.

    De Oekraïense president Volodimir Zelenski reageerde vanmiddag met ongeloof op deze 'uitdaging' van zijn Russische tegenstrever. 'Wie denkt nu nog dat hier een mentaal gezond iemand aan het woord is. Dit is gestoord.'

    Bron: Oekrajinska Pravda

    woensdag 18 december 2024

    Schoof: Oekraïne bepaalt zelf of het onderhandelt

    Oekraïne bepaalt wanneer en onder welke voorwaarden er zal worden onderhandeld over vrede met Rusland. Volgens minister-president Dick Schoof is dat voor het kabinet klip-en-klaar en bestaat daarover geen verschil van mening. 'Dat heeft nooit ter discussie gestaan.' Daarover was in de Tweede Kamer onduidelijkheid ontstaan door een interview van minister Ruben Brekelmans (Defensie) in Trouw. Die zei vredesonderhandelingen niet langer uit te sluiten met het oog op het presidentschap van Donald Trump.

    Volgens Kati Piri (GroenLinks-PvdA) verzwakt het openlijk speculeren over onderhandelingen de positie van Oekraïne. Oekraïne mag niet tot onderhandelingen gedwongen worden, zei Pieter Omtzigt (NSC). Ook het CDA, D66 en Volt bekritiseerden de opmerkingen van Brekelmans. Thom van Campen (VVD) vindt dat de woorden van zijn partijgenoot en defensieminister 'in volstrekt verkeerde richting worden geduwd'. De VVD zal 'nooit' de steun aan Oekraïne opgeven. Wel pleit de partij voor 'realistisch beleid'.

    Bron: BNR Nieuwsradio, foto: ministerie Algemene Zaken

    Oekraïne schakelt 'honderden' Noord-Koreanen uit

    Het Pentagon veronderstelt dat het Oekraïense leger inmiddels honderden Noord-Koreaanse soldaten gedood of ernstig verwond. Dat meldt de New York Times op basis van een bron bij het Amerikaanse ministerie van Defensie. De Noord-Koreanen zijn wel goedgetraind, maar hebben geen gevechtservaring. Zowel hun commandoposten als de infanteristen blijken kwetsbaar voor Oekraïense aanvallen. 

    President Volodimir Zelenski publiceerde eerder al een foto van een soldaat waarbij de angst voor een naderende drone van het gezicht valt af te lezen. Ook zijn er foto's van gesneuvelde Noord-Koreaanse soldaten. Het Pentagon heeft informatie dat 50.000 Russische en Noord-Koreaanse soldaten trachten de Oekraïense troepen te verjagen uit de Russische provincie Koersk. Rusland probeert de aanwezigheid van Noord-Koreaanse troepen te verhullen.

    Bron: European Pravda

      dinsdag 17 december 2024

      Veel Polen willen dat Oekraïne concessies doet

      In Polen vindt de overtuiging dat Oekraïne desnoods grondgebied moet opgeven in ruil voor vrede steeds meer opgang. In april 2022 was een kwart (26 procent) deze mening toegedaan, in september van dit jaar ging het al om ruim een derde (39 procent) en inmiddels vindt iets meer dan de helft van alle Polen (55 procent) dat er concessies aan Rusland moeten worden gedaan. 

      Nog geen een op de drie Polen (31 procent) vindt dat Oekraïne moet doorvechten. In april 2022 was dat 59 procent, in september dit jaar nog altijd 46 procent.  

      Uit een peiling van het onderzoeksbureau CBOS blijkt dat vooral jongeren tussen 18 en 24 jaar, plattelandsbewoners, laagopgeleiden en mensen met een laag inkomen vinden dat het tijd is om te onderhandelen met Rusland. Ook kerkgangers en aanhangers van radicaalrechtse partijen zijn het daarmee eens. 

      Recente peilingen onder de Oekraïense bevolking wijzen uit dat een duidelijke meerderheid ook na bijna drie jaar oorlog nog altijd niet bereid is om grondgebied - en daarmee de landgenoten daar - op te geven.

      Bron: Oekrajinska Pravda 

      Soldaten Noord-Korea krijgen klappen in Koersk

      Het Russische leger is bezig aan een offensief dat drie dagen geleden begon in de provincie 
      Koersk. Daarbij worden volgens de Oekraïense opperbevelhebber Oleksandr Sirski ook Noord-Koreaanse eenheden ingezet. 'Die hebben intussen zware verliezen geleden', aldus de generaal.

      Speciale eenheden van het Oekraïense leger zouden 50 Noord-Koreaanse soldaten hebben gedood en nog eens 47 hebben verwond. Het valt niet mee om de werkelijke verliezen in te schatten, want de Russen doen er alles aan om die te verbergen. 

      Ondanks de verliezen aan Russische kant lijken de Oekraïense troepen aan de verliezende hand in de provincie Koersk waar in augustus met een snelle opmars veel gebied werd veroverd. Volgens een bron bij het leger zou dit vooral komen doordat het Russische leger elitetroepen heeft ingezet. 

      Bron: The Kyiv Independent

      Russen raken al meer dan 3.600 zware tanks kwijt

      Het Russische leger heeft volgens de Britse militaire inlichtingendiensten sinds februari 2022 meer dan 3.600 zware gevechtstanks verloren en bijna 8.000 pantserwagens. Hierdoor zijn de Russen in toenemende mate genoodzaakt op verouderde en slecht onderhouden tanks en pantserwagens uit de Sovjettijd uit de mottenballen te halen.

      De Britse inlichtingendiensten zien dat de Russen materieel uit de opslagplaatsen zoveel mogelijk moderniseren om ze vervolgens aan het front in te zetten. Satellietbeelden laten zien dat de voorraad tanks en pantserwagens sinds 2022 aanzienlijk is geslonken in de opslagplaatsen in Siberië.

      November was de dodelijkste maand voor de Russen tot nu toe met een dagelijks gemiddelde van 1.523 uitgeschakelde soldaten, dood of zwaargewond geraakt. Dat er zoveel slachtoffers aan Russische zijde vallen, komt volgens de Britten doordat het Russische leger vaak infanteristen inzet om de Oekraïense linies te bestormen. Die handelwijze wordt ook deze maand voortgezet, met opnieuw een daggemiddelde boven de 1.000 doden en zwaargewonden.

      Bron: Oekrajinska Pravda

      Topgeneraal Rusland gedood bij bomaanslag

      Oekraïne zit achter de moordaanslag op de Russische topgeneraal Igor Kirillov. Dat meldt persbureau Reuters op basis van een Oekraïense veiligheidsfunctionaris. De Russische generaal wordt door Oekraïne verantwoordelijk gehouden voor de inzet van chemische wapens tegen Oekraïense militairen. Het zou de zoveelste aanslag zijn van Oekraïne op een vooraanstaand persoon in de Russische oorlog tegen Oekraïne. 

      Kirillov kwam vanmorgen om het leven in Moskou door een bom die was verstopt in een elektrische scooter, zo stellen Russische onderzoekers. Op foto's die op Russische Telegram-kanalen werden geplaatst, was een verbrijzelde ingang te zien van een gebouw dat bezaaid lag met puin en twee lichamen die in met bloed besmeurde sneeuw lagen. 

      Op beelden van Reuters is een politiekordon te zien. Onderzoekers hebben een strafzaak geopend naar de moordaanslag. Bronnen bij de wetshandhaving vertelden Russische media dat de zaak waarschijnlijk zal worden opgewaardeerd tot een terrorismezaak.

      Behalve de generaal kwam ook zijn assistent om het leven. Kirillov wordt gezien als één van de belangrijkste Russische topmilitairen. Groot-Brittannië legde in oktober sancties op aan Kirillov en zijn nucleaire beschermingstroepen vanwege het gebruik van oproerbestrijdingsmiddelen en vanwege meerdere meldingen van het gebruik van het giftige verstikkingsmiddel chloorpicrine op het slagveld. Kirillov was ook de bevelhebber over de radioactieve, chemische en biologische wapens van de Russische strijdkrachten.

      Opvallend is dat de aanslag plaatsvond een dag nadat Oekraïne Kirillov heeft aangeklaagd voor de inzet van chemische wapens op het slagveld. 

      Bron: BNR Nieuwsradio, foto: Shot/Telegram

      maandag 16 december 2024

      Poetin voelt wel voor kerstbestand, Zelenski niet

      De Russische president Vladimir Poetin voelt wel voor het voorstel van de Hongaarse premier Viktor Orbán voor een kerstbestand in Oekraïne. De kans dat het vechten tijdelijk stopt is nihil, want Oekraïne voelt er niets voor. Orbán probeert zich al maandenlang te profileren als vredesstichter, daarbij gebruik makend van het voorzitterschap van de Europese Unie dat Hongarije tot de jaarwisseling in handen heeft. 

      President Volodimir Zelenski reageerde cynisch op het voorstel voor een kerstbestand: 'Laten we hopen dat Orban niet ook nog met Assad in Moskou gaat bellen.'

      In Oekraïne wordt verondersteld dat de pro-Russische Orbán een wit voetje wil halen bij de aankomende Amerikaanse president Donald Trump die snel een eind wil maken aan de oorlog in Oekraïne. Michael Waltz, straks waarschijnlijk de nationale veiligheidsadviseur van Trump, reageerde in ieder geval positief. 
      Woordvoerder Dmitri Peskov van het Kremlin bevestigde vandaag tegen het staatspersbureau RIA Novosti dat Poetin positief staat tegenover een kerstbestand in combinatie met het ruilen van krijgsgevangenen. 

      Volgens Peskov staat het Kremlin ook open voor vredesonderhandelingen, maar dan wel met de afspraken die in het voorjaar van 2022 werden gemaakt door Rusland en Oekraïne in Istanboel. Tot een bekrachtiging van die afspraken kwam het niet meer toen bleek wat zich in de Oekraïense stad Boetsja had afgespeeld. Daar ging het Russische leger beestachtig te keer en vermoordde meer dan 300 burgers.

      Bron: Oekrajinska Pravda, RBC-Ukraine

      Kostin wordt ambassadeur Oekraïne in Den Haag

      Voormalig procureur-generaal Andrii Kostin wordt de nieuwe Oekraïense ambassadeur in Den Haag. Zowel de publieke omroep Suspilne als de Oekrajinska Pravda maken er melding van, waarbij beide zich op een andere bron baseren. Kostin volgt Oleksandr Karasevitsj op die staatssecretaris van Buitenlandse Zaken wordt.

      Kostin diende op 22 oktober zijn ontslag in als hoogste baas van het Openbaar Ministerie nadat aan het licht was gekomen dat tientallen aanklagers corrupt waren. Deze aanklagers wisten zich in hun functie te verrijken, maar ontkwamen met valse documenten ook aan de dienstplicht.

      De 51-jarige Kostin groeide op in Odesa waar hij in 1995 een rechtenstudie afrondde. Hij was gemeenteraadslid in Odesa. In 2019 werd hij parlementslid voor Dienaar van het Volk, de partij van president Volodimir Zelenski die hem in juli 2022 tot procureur-generaal benoemde. 

      Bron: Oekrajinska Pravda, foto: Wikipedia

        Brekelmans sluit onderhandelingen niet meer uit

        Minister van Defensie Ruben Brekelmans sluit onderhandelingen tussen Rusland en Oekraïne niet uit, zegt hij 
        in een interview met Trouw. Daarbij moeten Europese leiders wat hem betreft het voortouw nemen, voordat de aanstaande Amerikaanse president Donald Trump dat doet.

        Trump wordt op 20 januari geïnstalleerd als president van de Verenigde Staten en heeft herhaaldelijk gezegd dat hij de oorlog in Oekraïne snel wil beëindigen. 'We moeten ervoor zorgen dat Europese landen aan tafel zitten, zodat Trump niet met Poetin beslist over de veiligheidsarchitectuur in Europa', zegt de VVD-minister.

        Het is de eerste keer dat Brekelmans de optie van vredesonderhandelingen zo openlijk bespreekt. Tot nu toe vond het kabinet dat er alleen onderhandeld kon worden als Oekraïne er klaar voor is. Sinds Trump is verkozen begin november, komt het gesprek in Europa in een stroomversnelling, zegt Brekelmans. Afgelopen donderdag spraken de Franse president Emmanuel Macron en de Poolse premier Donald Tusk elkaar in Warschau over een vredesproces.

        Met 27 lidstaten is het volgens de minister lastig om in de Europese Unie op één lijn te komen over beslissingen over een eventuele vredesmacht. 'Gegeven de haast die er is, kun je besluiten om niet te wachten op unanimiteit in welk verband dan ook.' Daarom noemt hij de optie om dat met een groep landen te doen.

        'Oekraïne is groot en die bestandslijn - als die er zou komen - is lang. Als je dat op een geloofwaardige manier wil doen, heb je niet alleen veel landen nodig, maar ook grote landen', aldus de minister in Trouw. Op eventuele Nederlandse deelname wil Brekelmans niet vooruitlopen. 'Het hangt ervan af wat er dan precies voorligt en hoe dat eruitziet.'

        Bron: NOS

        dinsdag 10 december 2024

        Russische economie steeds verder in het nauw

        De sancties tegen Rusland, in combinatie met de wijdverbreide corruptie, het tekort aan werkkrachten, de enorme kosten die de oorlog in Oekraïne met zich meebrengt en de inefficiënte defensie-industrie ondermijnen de mogelijkheden om de oorlogsindustrie te laten draaien en tegelijkertijd te zorgen voor economische stabiliteit in Rusland. Dat meldt het Institute for the Study of War (ISW)
        vandaag.

        De Amerikaanse minister van Defensie Lloyd Austin zei zaterdag dat Rusland al meer dan 200 miljard dollar heeft uitgegeven voor de oorlog in Oekraïne. Minstens 700.000 Russische soldaten zijn gedood of ernstig gewond geraakt, met een gemiddelde van 1.000 soldaten per dag. 

        Volgens het Oekraïense Centrum voor het Tegengaan van Desinformatie benut Rusland in toenemende op het handelsoverschot met China en de verkoop van de eigen goudvoorraden. De sociale fondsen zijn teruggelopen van 140 miljard dollar in februari 2022 naar 53,8 miljard dollar op 1 december 2024.

        Bron: ISW

        Veel Oekraïners zien het met Trump wel zitten

        Veel Oekraïners verwachten dat Donald Trump doortastender optreedt dan Joe Biden. Maar liefst 45 procent ziet het wel zitten met de aankomende Amerikaanse president, zo blijkt uit een peiling van Info Sapiens in opdracht van het New Europe Center. Dat is aanzienlijk hoger dan de 37 procent die vertrouwen heeft in Trump in Hongarije dat bekend staat als het meest Trump-vriendelijke land. In het Verenigd Koninkrijk gaat het om 30 procent, terwijl 21 procent van de Nederlanders vertrouwen in Trump zegt te hebben. 

        Het New Europe Center constateert dat het vertrouwen van bijna de helft van de Oekraïners in Trump is gebaseerd op zijn belofte dat hij snel een einde gaat maken aan de al bijna drie jaar durende oorlog. De Oekraïners zijn teleurgesteld in de zittende Amerikaanse president Joe Biden. Door zijn aarzelende optreden heeft hij het bij velen inmiddels verbruid, terwijl hij een jaar geleden nog het vertrouwen had van 78 procent van de Oekraïners, terwijl slechts een op de tien het met Donald Trump zag zitten. Ook van de Duitse bondskanselier Olaf Scholz moeten de meeste Oekraïners inmiddels niets meer hebben. 

        Bijna een derde van de Oekraïners (31,3 procent) vindt dat hun land weer over kernwapens moet beschikken om daarmee Rusland op afstand te houden. Een iets kleinere groep (29,3 procent) vindt dat het NAVO-lidmaatschap de beste veiligheidsgarantie biedt. Een veiligheidsgarantie van de Verenigde Staten ziet 11,2 procent als voldoende. Er is weinig steun voor het stationeren van een vredeskorps van de Verenigde Naties of van Europese troepen. Daar verwacht respectievelijk 8,9 en 6,4 procent van dat het Oekraïne veilig houdt voor een nieuwe Russische inval.

        Bron: Oekrajinska Pravda

        zaterdag 7 december 2024

        Lavrov legt alle schuld opnieuw bij Oekraïne

        Alleen als Oekraïne het plan laat varen om deel uit te gaan maken van de NAVO is een vredesakkoord mogelijk, aldus de Russische minister Sergej Lavrov van Buitenlandse Zaken in een interview met de Amerikaanse journalist Tucker Carlson. Ook moet Oekraïne Westerse legerkampen (?) sluiten en geen gezamenlijke legeroefeningen meer uitvoeren met buitenlandse troepen.

        Lavrov beweert in het interview dat Rusland nooit van plan is geweest om Oekraïners te doden, om vervolgens de schuld volledig bij de Oekraïense president Volodimir Zelenski te leggen voor de honderdduizenden doden die in bijna twee jaar oorlog zijn gevallen. Opvallend is ook de waarschuwing dat 'het Westen een grote fout maakt door te denken dat Rusland flexibel omgaat met de rode lijnen'.

        Rusland wil geen kernoorlog uitvechten met de Verenigde Staten en doet er alles aan om dit te voorkomen, zegt Lavrov. De aanval met de middellangeafstandsraket Oresjnik op Dnipro toont volgens hem aan dat Rusland er klaar voor is om alle mogelijke middelen in te zetten om er voor te zorgen dat het Westen er in slaagt om Rusland een strategische nederlaag toe te brengen. 

        Bron: TASS

        vrijdag 6 december 2024

        Negen doden door Rusischa aanval op Zaporizja

        Bij een Russische aanval met zweefbommen op de stad Zaporizja zijn vanavond zeker 9 doden gevallen. Ook zijn er 17 gewonden, waaronder kinderen van 4 en 11 jaar oud. Een autogarage, meerdere winkels, een flatgebouw en woningen werden vernield bij de aanval. Ook het energienetwerk liep schade op. In een aantal dorpen in de omgeving van de provinciehoofdstad viel de stroom uit. 

        De stad Krivvi Rih kreeg aan het begin van de avond te maken met een aanval met een Russische ballistische raket. Hier kwam een man om het leven. Er is een onbekend aantal gewonden, waaronder een 6-jarig kind. Er wordt nog iemand vermist, reddingswerkers zijn op zoek.

        Bron: The Kyiv Independent

        Russisch herfstoffensief kost 53 soldaten per km2

        Russische troepen verloren ongeveer 53 slachtoffers per vierkante kilometer toen ze oprukten door Oekraïens grondgebied in de herfst van 2024, meldt het Institute for the Study of War (ISW). In september, oktober en november 2024 veroverden Russische troepen ongeveer 2.356 vierkante kilometer grondgebied, waaronder delen van Oekraïne en de Russische provincie Koersk, ten koste van naar schatting 125.800 manschappen, aldus het rapport.
         

        Het Britse Ministerie van Defensie, dat de Oekraïense generale staf citeerde, meldde een recordpiek in Russische dagelijkse verliezen in november 2024, met gemiddeld 1.523 slachtoffers per dag. Alleen al op 28 november verloor Rusland naar verluidt meer dan 2.000 soldaten in 24 uur. November markeerde de vijfde opeenvolgende maand met een stijging van het aantal Russische slachtoffers, met een geschat totaal van 45.690 soldaten die in die maand verloren gingen. In die periode rukten de Russische troepen gemiddeld 27,96 vierkante kilometer per dag op en veroverden 839 vierkante kilometer.

        Bron: BNR Nieuwsradio

        VS belooft snel meer granaten en raketten

        De Verenigde Staten sturen halverwege januari honderduizenden artilleriegranaten, duizenden raketten en honderden pantserwagens naar Oekraïne. Een woordvoerder van de Amerikaanse Nationale Veiligheidsraad heeft dat meegedeeld na afloop van een gesprek dat stafchef Andrii Jermak van president Zelenski in Washington had met Jake Sullivan, de veiligheidsadviseur van president Joe Biden. 

        Er komt ook Amerikaanse hulp bij de training van pas gemobiliseerde soldaten. Die training heeft plaats buiten Oekraïne. Er zijn voor de komende weken ook meer sancties tegen Rusland aangekondigd. Het zijn allemaal maatregelen die Oekraïne moeten helpen om een betere uitgangspositie te krijgen aan de onderhandelingstafel.

        President Biden legde afgelopen week bij het Congres het verzoek neer om 24 miljard dollar uit te trekken voor militaire hulp aan Oekraïne. In afwachting van een besluit wordt geld dat nog 'op de plank' ligt gebruikt om Oekraïne te helpen, waarbij moet worden aangetekend dat voorzitter Mike Johnson van het Huis van  Afgevaardigden heeft gezegd dat hij het steunpakket van 24 miljard dollar niet op de agenda wil zetten.

        Bron: Oekrajinska Pravda

          donderdag 5 december 2024

          Nog minstens 20.000 kinderen zoek in Rusland

          Er zijn nog zeker 20.000 Oekraïense kinderen zoek nadat ze naar Rusland werden ontvoerd. Het aantal verdwenen kinderen is mogelijk zelfs veel hoger dan dat, zei Darina Zarivna vandaag in een toespraak voor de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties. Zarivna leidt de organisatie Bring Kids Back UA en in die hoedanigheid ook adviseur van de chefstaf van president Volodimir Zelenski.

          'Rusland weigert stelselmatig om informatie te verstrekken. Maar om de omvang van het probleem te schetsen, de Russische kinderombudsman Maria Lvova-Belova schept er over op dat 700.000 Oekraïense kinderen een nieuw thuis hebben gevonden in Rusland', legde Zarivna uit. Elke week raken volgens haar zeker zestien kinderen gewond of worden gedood. 

          Katerina Rashevska, als jurist verbonden aan het Regionale Centrum voor de Mensenrechten en aan Bring Kids Back UA, leven meer dan 1,5 miljoen Oekraïense kinderen in de door Rusland bezette gebieden. 'Dat de kinderen daar het Russische staatsburgerschap wordt opgedrongen gebeurt bewust. Zonder Russische papieren hebben ze geen recht op medische zorg en onderwijs.' 

          Bron: Oekrajinska Pravda

          'Rusland wil Europa liefst opnieuw gaan indelen'

          Het Kremlin streeft naar Jalta-2 of Minsk-3 en gebruikt daar de oorlog in Oekraïne. De Oekraïense minister Andrii Sibiha zei vandaag op de jaarlijkse ministersconferentie van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) dat Rusland uit is op een verdeling van Europa in invloedssferen, zoals die plaats had op de Conferentie van Jalta in januari 1945.

          Opdeling van Oekraïne dreigt en dat is alleen maar gunstig voor Rusland, aldus Sibiha. Jalta-2 is geen optie, Minsk-3 evenmin. 'Rusland trekt steeds meer landen binnen z'n invloedssfeer en vormt daarmee een bedreiging voor de Europese samenwerking', zegt Sibiha die de zaal verliet toen de Russische minister Sergej Lavrov van Buitenlandse Zaken arriveerde. Ook de ministers van Polen en Tsjechië vertrokken, de vertegenwoordigers van de overige lidstaten bleven zitten.

          'Rusland is geen goede gesprekpartner, maar vormt de grootste bedreiging van onze veiligheid en samenwerking binnen de OVSE', aldus Sibiha. 'Rusland breidt de samenwerking met Iran en Noord-Korea uit, bemoeit zich met binnenlandse aangelegenheden in Georgië, Moldavië, de Westelijke Balkan en andere landen. Er wordt een hybride oorlog tegen Europa gevoerd.'

          Bron: RBC-Ukraine

          Brekelmans somber over oorlog in Oekraïne

          Minister Ruben Brekelmans van Defensie is somber over de situatie in Oekraïne. Het is volgens hem duidelijk dat Rusland inmiddels de overhand heeft en 'je zou zelfs kunnen zeggen dat Oekraïne de oorlog aan het verliezen is', zei hij tijdens de behandeling van zijn begroting in de Tweede Kamer. De Russen winnen in het oosten steeds meer terrein. Ook wordt de Oekraïense elektriciteitsinfrastructuur voortdurend met raketten en drones onder vuur genomen. 'En het militair vermogen van Rusland neemt toe.'

          Hij is ook bezorgd over de aankomende Amerikaanse president Donald Trump die zegt na zijn aantreden snel een oplossing voor het conflict te willen. De Russische dreiging is volgens de minister niet voorbij als er een bestand of vrede is. Het Kremlin zou dan zijn ogen weleens kunnen gaan richten op de Baltische Staten.

          Bron: BNR Nieuwsradio, foto: NL ministerie van Defensie

          woensdag 4 december 2024

          Cyberaanvallen kondigen grote aanval aan

          Rusland voert voortdurend cyberaanvallen uit op het Oekraïense energienetwerk. Inmiddels is een patroon duidelijk geworden, zegt Roman Andarak, onderminister van Energie. Vlak voor een grootschalige aanval met raketten en drones voert Rusland krachtige cyberaanvallen uit. 'Dan weten we dat er over een op twee dagen een aanval komt.'

          Andarak wijst er ook op dat Rusland op alle mogelijke manieren de publieke opinie in Oekraïne over de staat van het energienetwerk probeert te manipuleren en zo te zorgen voor paniek onder de bevolking. 
          Afgelopen donderdag was de elfde grootschalige Russische aanval op het energienetwerk. Daarbij werden in een groot deel van het land energievoorzieningen vernield.

          Bron: Oekrajinska Pravda

          Oekraïne en Rusland wacht wortel en stok

          Oekraïne wordt langzaam maar zeker richting een vredesakkoord geduwd, waarbij Rusland tevreden wordt gesteld met een flink deel van de inmiddels veroverde gebieden. 

          'De adviseurs van aankomend president Donald Trump willen met wortel en stok zowel Rusland als Oekraïne aan de overhandelingstafel zien te krijgen. Oekraïne krijgt alleen nog militaire hulp als er gepraat wordt, maar de hulp wordt opgevoerd als de Russische president weigert mee te werken', constateert het persagentschap Reuters op basis van een analyse van de uitspraken van de adviseurs van Trump. Reuters meldt op basis van bronnen dat wordt ingezet op een ontmoeting van Trump, Poetin en Zelenski. 

          Drie van de belangrijkste adviseurs, in het bijzonder Keith Kellogg die als speciaal gezant belast is met het beëindigen van de oorlog, vinden dat Oekraïne geen lid moet worden van de NAVO. 

          Er zijn drie plannen, aldus Reuters. Kellogg schreef zijn plan samen met Fred Fleitz, voormalig lid van de Amerikaanse Nationale Veiligheidsraad. Dit plan gaat uit van het bevriezen van de huidige frontlijnen. Oekraïne krijgt een veiligheidsgarantie van de Verenigde Staten. Weigert Poetin om te onderhandelen, dan wordt de militaire steun aan Oekraïne voortgezet. Oekraïne wordt niet toegelaten tot de NAVO.

          Trump's vicepresident J.D. Vance zette zich als Senator al af tegen de hulp aan Oekraïne. In september vertelde hij podcaster Shawn Ryan dat hij vindt dat er een gedemilitariseerde zone moet komen langs de huidige frontlijn die dan wel zodanig versterkt dient te worden dat Rusland niet opnieuw Oekraïne binnen kan vallen. Ook Vance wil Oekraïne buiten de NAVO houden.

          Dan is er nog Richard Grenell, voormalig interim hoofd van de inlichtingendiensten onder Trump. Die wil 'autonome gebieden' in het oosten van Oekraïne, legde hij afgelopen zomer al uit. Ook Grenell is tegen Oekraïne als NAVO-lid.

          De Oekraïense president Volodimir Zelenski zal ongetwijfeld tegensputteren, ook al omdat hij in zijn overwinningsplan pleit voor een uitnodiging van de NAVO om deel te mogen uitmaken van het militaire bondgenootschap. Enkele Europese bondgenoten hebben aangekondigd dat ze de hulp gaan opvoeren, terwijl de zittende president Joe Biden door blijft gaan met het sturen van wapens. 'Dat kan ten koste gaan van het streven van Trump om Oekraïne aan de onderhandelingstafel te krijgen', constateert Reuters.

          Het voorstel van Kellogg om de militaire steun op te voeren als Poetin niet wil onderhandelen kan op tegenstand rekenen in het Amerikaanse Congres. Een aantal trouwe bondgenoten van Trump zijn sowieso tegen het voortzetten van de militaire steun. 'Niemand heeft nog een realistisch plan om de oorlog te eindigen', luidt tenslotte de conclusie van Eugene Rumer, een analist van de denktank Carnegie Endowment for International Peace. 

          Bron: Oekrajinska Pravda

          Oekraïners voltooien opleiding op mijnenjager

          35 Oekraïners hebben hun opleiding aan boord van de Nederlandse mijnenjager Makkum afgerond. Uiteindelijk vormen zij de bemanning van de mijnenjager Vlaardingen. Die is in maart van dit jaar uit de vaart genomen. De Makkum is op 25 november uit dienst gesteld. Beide schepen worden gedoneerd aan Oekraïne.

          De opleiding van de bemanning in spe duurde ruim twee maanden en is inmiddels afgerond. Nederland stelde hiervoor de mijnenjager Makkum ter beschikking. NAVO bondgenoten leverden instructeurs en tolken. Technisch personeel doorloopt tegelijkertijd opleidingen bij de Navy Academy in België. 
          De opleiding van de Oekraïners op de Makkum verliep succesvol. De training werd als intensief ervaren, doordat het schip gedurende deze tijd met een dubbele bemanning voer. Het instapniveau van de Oekraïners was verschillend. Het trainingsprogramma is daarom steeds aangepast.

          Net als de Vlaardingen wordt de Makkum op termijn aan Oekraïne gedoneerd. Deze twee mijnenjagers vormen samen met Belgische en Engelse schepen het begin van de Oekraïense mijnenbestrijdingsvloot. Nog voordat de Vlaardingen wordt overgedragen, volgt de Oekraïense bemanning een training. Wanneer dit gebeurt, is nog niet bekend.

          In de Zwarte Zee zijn door Rusland veel zeemijnen gelegd die een veilige doorvaart belemmeren. Na de oorlog wil Oekraïne deze ruimen.

          Bron: Nederlandse ministerie van Defensie

          dinsdag 3 december 2024

          'Russische opmars vertraagt na inname Pokrovsk'

          De NAVO verwacht dat de vaart er bij het Russische leger uit gaat zodra de stad Pokrovsk veroverd is. Niet omdat de Russen gevechtsmoe zijn, maar omdat het Oekraïense leger inmiddels een verdedigingslinie heeft aangelegd en van daarachter hevige weerstand zal bieden. Een bron bij de NAVO-top heeft dit gezegd tegen de nieuwssite European Pravda. 

          'Het is duidelijk dat de Oekraïense troepen bij Pokrovsk zwaar onder druk staan. Een tijdlang had ik het over tien meter per dag terreinwinst, nu is dat op sommige plekken wel tien kilometer', aldus de bron. Het gaat dan wel om open terrein met weinig obstakels. De NAVO-topman meent evenwel dat de val van Pokrovsk niet onvermijdelijk hoeft te zijn, 'maar Rusland is momenteel in het voordeel'. 

          Het winterweer zal z'n tol eisen. 'Als het terrein door modder eenmaal onbegaanbaar is, dan wordt het moeilijk om op te raken. Maar allesbepalend is of het Russische leger nog over de soldaten en wapens om aan te vallen.' 

          Bron: European Pravda

            Rutte waarschuwt Trump voor geopolitieke ellende

            Secretaris-generaal Mark Rutte van de NAVO heeft de aankomende Amerikaanse president Donald Trump tijdens een ontmoeting op 22 november gewaarschuwd voor wat de wereld te wachten staat als Oekraïne een vredesakkoord krijgt opgedrongen dat alleen maar gunstig uitpakt voor Rusland. 

            Rutte zegt in een interview met de Financial Times dat 'we geen situatie moeten krijgen waarin Noord-Korea, Rusland, China en Iran staan te juichen'. Dat kan niet alleen Oekraïne duur komen te staan, maar op de lange termijn betekent het ook een groot veiligheidsrisico voor zowel Europa als de Verenigde Staten. 

            De Chinese leider Xi Jinping zou weleens het idee kunnen krijgen dat hij ongestraft Tauwan kan aanvallen. 'Iran krijgt geld van Rusland in ruil voor bijvoorbeeld raketten en de technologie om zelf drones te maken. En het geld wordt gebruikt om Hezbollah en Hamas te steunen, en daar het conflict tot buiten de regio uit te breiden.'

            Rutte benadrukt in het interview dat het van belang is dat de VS in de NAVO blijft, maar ook dat de steun voor Oekraïne blijft. 'Het belangrijkste voor nu is om er voor te zorgen dat Zelenski vanuit een positie kan gaan onderhandelen als hij daartoe besluit. 

            Bron: Oekrajinska Pravda