Oekraïne wordt langzaam maar zeker richting een vredesakkoord geduwd, waarbij Rusland tevreden wordt gesteld met een flink deel van de inmiddels veroverde gebieden.
'De adviseurs van aankomend president Donald Trump willen met wortel en stok zowel Rusland als Oekraïne aan de overhandelingstafel zien te krijgen. Oekraïne krijgt alleen nog militaire hulp als er gepraat wordt, maar de hulp wordt opgevoerd als de Russische president weigert mee te werken', constateert het persagentschap Reuters op basis van een analyse van de uitspraken van de adviseurs van Trump. Reuters meldt op basis van bronnen dat wordt ingezet op een ontmoeting van Trump, Poetin en Zelenski.
Drie van de belangrijkste adviseurs, in het bijzonder Keith Kellogg die als speciaal gezant belast is met het beëindigen van de oorlog, vinden dat Oekraïne geen lid moet worden van de NAVO.
Er zijn drie plannen, aldus Reuters. Kellogg schreef zijn plan samen met Fred Fleitz, voormalig lid van de Amerikaanse Nationale Veiligheidsraad. Dit plan gaat uit van het bevriezen van de huidige frontlijnen. Oekraïne krijgt een veiligheidsgarantie van de Verenigde Staten. Weigert Poetin om te onderhandelen, dan wordt de militaire steun aan Oekraïne voortgezet. Oekraïne wordt niet toegelaten tot de NAVO.
Trump's vicepresident J.D. Vance zette zich als Senator al af tegen de hulp aan Oekraïne. In september vertelde hij podcaster Shawn Ryan dat hij vindt dat er een gedemilitariseerde zone moet komen langs de huidige frontlijn die dan wel zodanig versterkt dient te worden dat Rusland niet opnieuw Oekraïne binnen kan vallen. Ook Vance wil Oekraïne buiten de NAVO houden.
Dan is er nog Richard Grenell, voormalig interim hoofd van de inlichtingendiensten onder Trump. Die wil 'autonome gebieden' in het oosten van Oekraïne, legde hij afgelopen zomer al uit. Ook Grenell is tegen Oekraïne als NAVO-lid.
De Oekraïense president Volodimir Zelenski zal ongetwijfeld tegensputteren, ook al omdat hij in zijn overwinningsplan pleit voor een uitnodiging van de NAVO om deel te mogen uitmaken van het militaire bondgenootschap. Enkele Europese bondgenoten hebben aangekondigd dat ze de hulp gaan opvoeren, terwijl de zittende president Joe Biden door blijft gaan met het sturen van wapens. 'Dat kan ten koste gaan van het streven van Trump om Oekraïne aan de onderhandelingstafel te krijgen', constateert Reuters.
Het voorstel van Kellogg om de militaire steun op te voeren als Poetin niet wil onderhandelen kan op tegenstand rekenen in het Amerikaanse Congres. Een aantal trouwe bondgenoten van Trump zijn sowieso tegen het voortzetten van de militaire steun. 'Niemand heeft nog een realistisch plan om de oorlog te eindigen', luidt tenslotte de conclusie van Eugene Rumer, een analist van de denktank Carnegie Endowment for International Peace.
Bron: Oekrajinska Pravda