donderdag 13 oktober 2022

Zelenski: 'We hebben maar 10 procent luchtafweer'

Rusland heeft vanmiddag een raketaanval uitgevoerd op militair doel in de grensprovincie Lviv. Het ging om drie raketten. Het is de tweede keer dat dit is gebeurd. Het bleef ditmaal bij materiële schade aan de gebouwen, er vielen geen gewonden. In het westen van Oekraïne werden vier Russische raketten onschadelijk gemaakt. De Kalibr-raketten werden vanaf de Zwarte Zee afgevuurd.

De Oekraïense luchtverdediging moest ook in actie komen in de provincies Tsjernivtsi en Ternopil. Om half vier plaatselijke tijd ging het luchtalarm in het hele land. Om vijf uur werd het sein veilig gegeven. Rusland heeft deze week al honderden aanvallen gedaan met raketten en drones. 

Er wordt alles aan gedaan om de Russische raketten en drones tijdig onschadelijk te maken, maar het probleem daarbij is dat Oekraïne slechts een tiende aan luchtverdedigingssystemen heeft van wat nodig is. President Volodimir Zelenski heeft dat vanmiddag nog maar weer eens duidelijk gemaakt, ditmaal aan de Raad van Europa. Hij wees er op dat Rusland zowel over meer militair materieel als over raketten beschikt. 'We willen ons luchtruim kunnen afsluiten voor vijandelijke aanvallen, maar dat lukt nu niet.'

Er komen wel steeds meer luchtverdedigingssystemen uit het buitenland. Duitsland stuurde er drie. Amerika, Frankrijk en Italië hebben afweersystemen beloofd en Nederland geeft Oekraïne raketten voor een dergelijk systeem.

Secretaris-generaal Jens Stoltenberg van de NAVO heeft vanmiddag gezegd dat er grote aantallen drone-jammers (stoorzenders) naar Oekraïne gaan om de Iraanse kamikaze-drones uit te schakelen.

Bron: Ukrajinska Pravda

Geen opmerkingen: