donderdag 13 oktober 2022

Premier: 'Zorg voor voldoende warme kleren'

Premier Denis Smihal roept alle Oekraïners op om te zorgen voor voldoende warme kleding, kaarsen, zaklantaarns en batterijen om de komende winter te doorstaan. Hij voorspelt een zware winter omdat Rusland alles in het werk stelt om Oekraïne te beroven van elektriciteit en verwarming. Een drukmiddel, bedoeld om de Oekraïners tot overgave te dwingen.

Er zijn de afgelopen dagen tal van aanvallen geweest met raketten en in toenemende mate met drones. Alleen al deze week zouden ruim honderd drones en raketten zijn afgevuurd op Oekraïense steden, waarbij 28 elektriciteitscentrales en transformatorstations werden geraakt. Shmihal: 'We waren hier op voorbereid en hebben diverse scenario's uitgewerkt om het uitvallen van de elektriciteitsvoorzieningen op te vangen. Toch moeten we steeds rekening houden met tijdelijke stroomuitval. Het is een militaire realiteit.'

De premier zegt dat het land voor 90 procent klaar is voor de winterkou. Er zijn alvast gebouwen gereed gemaakt voor de opvang van mensen die in de kou zitten en 'er zijn evacuatieplannen gemaakt voor het geval het niet lukt om de elektriciteitsvoorziening op korte termijn te repareren'. 

Om de koude maanden goed door te komen, roept Shmihal de bevolking op om dagelijks tussen 17.00 en 22.00 uur een kwart minder elektriciteit te gebruiken. Tot nu toe is het gelukt om tot een besparing van 10 procent te komen. Ook raadt de premier aan om nu het nog niet zo koud is spaarzaam om te gaan met aardgas en kolen. De gemiddelde temperatuur binnenshuis zou 18 graden kunnen zijn, met een ondergrens van 16 graden.

'Het hangt van ons allemaal af hoe we de winter doorgaan', aldus Shmihal. 'Het is goed om te weten dat de Russische terroristen de winterkou als wapen gebruiken. In hun zieke fantasie is het al een overwinning als de Oekraïners elke dag urenlang in het donker zitten. Maar als ze denken dat wij daardoor gaan capituleren, dan komen ze bedrogen uit. We zullen alles wat ze hebben vernield opnieuw gaan opbouwen.'

Bron: Ukrajinska Pravda

Geen opmerkingen: