zaterdag 29 oktober 2022

Rusland zegt graandeal met Oekraïne op als wraak

De Razoni was het eerste graanschip dat onder de graandeal vertrok.
Rusland 
heeft de 'graandeal' opgezegd vanwege de aanval vanmorgen vroeg met drones op Russische marineschepen in de haven van Sebastopol. De aanval wordt door Rusland aan Oekraïne toegeschreven, al ontkent de regering in Kyiv. Er zouden minstens twee schepen zijn beschadigd bij de aanval, terwijl Rusland zegt dat het negen drones uit de lucht heeft geschoten en ook nog eens zeven onderzee drones onschadelijk heeft weten te maken. 

De graandeal behelst dat het transport van graan en andere voedingsmiddelen over zee ongemoeid wordt gelaten gedurende een periode van 120 dagen. Zodoende is het inmiddels gelukt om minstens negen miljoen ton Oekraïens graan te transporteren over de Zwarte Zee naar Istanboel, van waaruit het graan na een inspectie op wapens en munitie naar andere havens werd verscheept. 

De overeenkomst kwam op 22 juli tot stand door tussenkomst van Turkije en de Verenigde Naties. Op 19 november zou de graandeal verlengd moeten worden. 

Volgens woordvoerder Igor Konasjenkov van het Russische ministerie van Defensie zijn juist de schepen aangevallen die moesten zorgen dat de graantransporten over de Zwarte Zee veilig waren.

De Oekraïense minister van Buitenlandse Zaken Dmitri Koeleba zegt dat Rusland al langer een aanleiding zocht om de graandeal om zeep te helpen. 'Dit raakt miljoenen mensen. Daarom roep ik de wereld op om een eind te maken aan deze 'hunger games' van Rusland.' 

Bronnen: The Moscow Times, Ukrajinska Pravda

Geen opmerkingen: