donderdag 20 oktober 2022

Risico invasie vanuit Wit-Rusland vooralsnog klein

Het risico op een nieuwe aanval op Oekraïne vanuit Wit-Rusland is momenteel klein, maar kan niet worden uitgesloten. Dat zegt
legerwoordvoerder Jevhen Silkin. 'De vijand is de komende twee maanden niet in staat om voldoende manschappen te verzamelen, 'maar in het voorjaar kan de dreiging vanuit het noorden aanzienlijk groter zijn'. 

Volgens Silkin zijn Rusland en Wit-Rusland bezig aan een gezamenlijke militaire operatie. Wit-Rusland levert de vliegvelden, materieel en munitie. De meeste legereenheden zijn langs de grens te vinden. Volgens officiële cijfers zijn er 10.000 Russische soldaten, 170 tanks, 200 pantserwagens en 100 mortieren in Wit-Rusland gestationeerd. Wit-Rusland zegt het gereed staat om een eventuele dreiging vanuit Oekraïne het hoofd te bieden. 

Volgens de Oekraïense inlichtingendiensten volgen de Wit-Russische autoriteiten nauwlettend de gang van zaken bij de gedeeltelijke mobilisatie in Rusland. Zij realiseren zich dat een gedeeltelijke mobilisatie in WIt-Rusland tot nog meer problemen zal leiden, mogelijk tot een opstand onder de bevolking. 

De Wit-Russische uitzending van Radio Liberty meldt de luchtmachtbasis van Zjabrovka bij de grensstad Gomel afgelopen maand flinke veranderingen heeft ondergaan. Er waren al langer Russische militairen gestationeerd, maar 2,5 week geleden werd hun aantal fors uitgebreid. Ook is meer militair materieel gearriveerd. In Wit-Rusland zouden nu zo'n 9.000 Russische soldaten aanwezig zijn.

Bronnen: Kyiv Post, Ukrajinska Pravda

Geen opmerkingen: