dinsdag 18 oktober 2022

Iran wil Rusland meer drones en raketten leveren

Iran heeft beloofd om Rusland te voorzien van raketten om gronddoelen mee aan te vallen. Twee Iraanse regeringsfunctionarissen en twee Iraanse diplomaten hebben dit tegen het persagentschap Reuters gezegd. De overeenkomst werd op 6 oktober gesloten toen vicepresident Mohammad Mokhber, twee vertegenwoordigers van de invloedrijke Revolutionaire Garde en een vertegenwoordiger van de Iraanse nationale veiligheidsraad in Moskou waren om te praten over wapenleveranties.

'De Russen hebben om meer drones gevraagd en om ballistische raketten, in het bijzonder de Fateh en Zolfaghar', zegt een Iraanse diplomaat die van het overleg op de hoogte werd gesteld. Ook een Westerse official bevestigt dat er een akkoord is over het leveren van korteafstandsraketten. De Fateh-100 en de Zolfaghar hebben een bereik van 300 tot 700 kilometer. Ook werd de afspraak gemaakt dat Iran de Shahed-135 kamikaze drones zou leveren. 

De door Reuters geciteerde Iraanse diplomaat zegt dat de wapenleveranties niet betekenen dat zijn land de kant van Rusland kiest. 'Waar de wapens worden gebruikt is niet aan de verkopende partij. Wij kiezen niet de kant van Oekraïne, zoals het Westen. We willen dat de oorlog door diplomatiek overleg wordt beëindigd.'

Volgens Oekraine zijn in de afgelopen weken op grote schaal door Rusland Iraanse Shahed-136 drones ingezet. Het Iraanse ministerie van Buitenlandse Zaken ontkent dat het land drones en andere wapens aan Rusland levert om die te gebruiken in Oekraïne. Ook het Kremlin heeft vandaag ontkend dat Iraanse drones worden gebruikt om Oekraïne aan te vallen. Woordvoerder Dmitri Peskov zegt dat alleen 'Russische wapens van Russische herkomst' gebruikt.

Als er inderdaad Iraanse raketten naar Rusland gaan die tegen Oekraïne worden gebruikt, dan kan dat leiden tot meer spanningen tussen Iran en het Westen.

Bron: Reuters

    Geen opmerkingen: