zondag 30 oktober 2022

Lavrov wil praten 'op gelijkwaardige basis'

Rusland blijft vragen om onderhandelingen. President Vladimir Poetin zei afgelopen donderdag nog op een bijeenkomst van de Valdaj denktank in Moskou dat hij wil praten over een eind aan de oorlog die hij zelf is begonnen, maar dan wel 'op gelijkwaardige basis'. 

Ook minister Sergej Lavrov van Buitenlandse Zaken kwam vandaag weer aanzetten met 'op gelijkwaardige basis'. 
Volgens Lavrov waren er in de afgelopen zes maanden 'diverse initiatieven van Amerikaanse zijde, maar ook van andere Westerse leiders die vroegen om telefoongesprekken met de Russische leider'. De minister voegt daar aan toe dat verzoeken om te gaan onderhandelen altijd serieus zijn behandeld. Maar het was altijd 'Oekraïne dat weigerde om te praten, kennelijk in opdracht van de westerse sponsors'. 

Na Poetin's Valdaj-toespraak van afgelopen donderdag zei zijn woordvoerder Dmitri Peskov dat het goed zou zijn als Poetin en de Amerikaanse president Joe Biden elkaar spreken op de G20-top op 20 en 21 november op Bali. Biden zou dan een open oor moeten hebben voor 'de Russische zorgen' en de  wensen met betrekking tot de Europese veiligheidsstructuur die Rusland eerder heeft neergelegd bij de Amerikaanse regering en de NAVO. Oftewel: Oekraïne mag geen lid worden van de NAVO omdat Rusland dit te bedreigend vindt.

Biden houdt vooralsnog vol dat hij geen persoonlijke ontmoeting wil met de Russische president.

Bron: Ukrajinska Pravda

    Geen opmerkingen: