maandag 31 oktober 2022

Zeker 9.400 kinderen naar Rusland gedeporteerd

Rusland heeft al minstens 9.400 Oekraïense kinderen weggehaald. Dat is gebleken uit onderzoek van het Oekraïense Openbaar Ministerie. 'We zijn er echter van bewust dat het er meer zullen zijn, mogelijk zelfs veel meer. Het aantal dat we nu noemen is naar voren gekomen uit onderzoek dat we doen naar oorlogsmisdrijven', zegt procureur-generaal Andrii Kostin in een interview met het persagentschap Interfax.

Kostin wijst er in dit verband op dat het internationale verdrag inzake het voorkomen en bestraffen van genocide uit 1948 expliciet stelt dat het gedwongen overbrengen van kinderen vanuit de ene nationale groep naar een andere als genocide wordt aangemerkt. Kostin zegt dat het onderzoek naar de deportatie van Oekraïense kinderen zich richt op zowel oorlogsmisdrijven als op genocide, volkerenmoord. 

Kostin geeft in het interview ook nieuwe cijfers over de aantallen gedode en gewonde burgers. Er zijn officieel 7.938 burgers gedood door het oorlogsgeweld, waaronder 430 kinderen. Ook zijn er 10.897 gewonde burgers. 'Ook hierbij gaat het om geregistreerde gevallen. Aangezien het onmogelijk is om informatie over dode en gewonde burgers uit de door de Russen bezette gebieden te krijgen, moeten we er van uitgaan dat de werkelijke aantallen schrikbarend hoger zullen zijn.' 

In 250 dagen oorlog zijn door Rusland al 51.000 infrastrucurele objecten vernield of beschadigd. Daaronder 41.184 woningen en flatgebouwen, 2.688 scholen en universiteiten waarvan er 331 volledig werden verwoest. Ook zijn 389 ziekenhuizen en andere medische voorzieningen vernield door het Russische oorlogsgeweld.

Bron: Interfax

Geen opmerkingen: