woensdag 19 oktober 2022

Poetin: staat van beleg af in bezet gebied Oekraïne

De Russische president Vladimir Poetin heeft vanmiddag de staat van beleg afgekondigd voor de vier Oekraïense provincies die door Rusland zijn bezet en onlangs zelfs formeel geannexeerd. Poetin maakte het nieuws bekend in een vergadering van de nationale veiligheidsraad die live op televisie werd uitgezonden. Hij beschuldigde Oekraïne bij deze gelegenheid van 'terroristische methoden', 'ze sturen sabotagegroepen naar ons grondgebied', 'inclusief onze kerncentrales'. 

De staat van beleg gaat morgenochtend in, zo blijkt uit het decreet waarvan het Kremlin inmiddels de tekst heeft gepubliceerd. De bezette gebieden in Oekraïne komen volgens Poetin onder 'aanvullend bestuur' waardoor het mogelijk wordt om onder meer een avondklok in te stellen, de bewegingsvrijheid van burgers in te perken en door militaire censuur. Ook het invoeren van een gedeeltelijke mobilisatie voor de inwoners van de bezette gebieden is mogelijk onder bestaat van beleg. Volgens woordvoerder Dmitri Peskov gaat Rusland de grenzen niet sluiten. 

De Russische provincies Krasnodar, Belgorod, Briansk, Voronezh, Koersk, Rostov en de door Rusland ingepikte Krim moeten meer veiligheidsmaatregelen nemen, zoals een beter controle op personen en verkeer over de provinciegrenzen. Ook krijgen de provinciebestuurders de bevoegdheid om inwoners tijdelijk te evacueren naar veiliger gebied. 

Bron: Moscow Times

Geen opmerkingen: