woensdag 26 oktober 2022

'Rusland kan vuile bom maken in kerncentrale'

De Russische bezetters zijn druk aan het werk in de kerncentrale van Zaporizja, mogelijk met de bedoeling om daar zelf een 'vuile bom' te maken. Dat zegt het Oekraïense staatsbedrijf Energoatom dat de kerncentrale formeel nog altijd exploiteert. De Russen die de centrale al sinds maart bezet houden zouden in het geniep werkzaamheden houden. De Oekraïense medewerkers en de waarnemers van het internationaal atoomagentschap IAEA worden buiten de deur gehouden. 

Energoatom zegt ook dat er 174 containers op het terrein aanwezig zijn met elk 24 vaten met radioactief afval. 'Het vernietigen van deze containers door middel van explosieven zorgt voor een nucleaire ramp met radioactieve straling in een gebied dat honderden vierkante kilometer beslaat', zegt het bedrijf in een persverklaring. 

Afgelopen weekeinde kwam Rusland met de ongefundeerde beschuldiging dat Oekraïne een 'vuile bom' wil laten ontploffen, nota bene op eigen grondgebied. Daarvoor zou radioactief afval uit de kerncentrale van Zaporizja worden gebruikt. Het is hetzelfde verwijt als van Oekraïense zijde nu tegen Rusland wordt geuit.

Bron: Interfax

Geen opmerkingen: