dinsdag 25 oktober 2022

Video: Acht maanden leven in bezet Cherson

Journalist Dmitri Bahnenko zag op 1 maart hoe Russische tanks door zijn straat in de stad Cherson reden. Terwijl zijn wereld, net als die van veel Oekraïners op z'n kop stond, begon hij stiekem te filmen wat hij om zich heen zag gebeuren, zich realiserende dat hier geschiedenis werd geschreven. Hij deelde de beelden met BBC Eye.

In de maanden maart, april en mei legde Bahnenko het verzet van de inwoners van Cherson vast. Grote demonstraties werden met geweld beëindigd. De stad veramderde. Voedsel en medicijnen werden schaars. Russische militaire voertuigen met een 'Z' reden af en aan door de straten van Cherson. De klok rond werd artillerievuur gehoord. Veel mensen ontvluchten de stad. Vrienden en lokale prominenten begonnen te verdwijnen - er waren schijnexecuties.

Terwijl de Russen steeds nadrukkelijker aanwezig waren, stelden Bahnenko en zijn vrouw Lidia alles in het werk om voor hun vijfjarige dochter Ksoesja te verbergen wat zich in hun stad afspeelde. De documentaire laat goed zien hoe dit jonge gezin zich weet te redden terwijl hun stad z'n Oekraïense identiteit langzaam maar zeker verliest.

Dmitro Bahnenko realiseert zich pas goed hoe gevaarlijk zijn geheime project is als een pro-Oekraïense priester die hij heeft gefilmd wordt ontvoerd en gemarteld door mannen van een Russische geheime dienst.

Bronnen: BBC, YouTube

Geen opmerkingen: