woensdag 15 mei 2024

Telefoniebedrijven kampen met grote problemen

Een kwart van alle vaste telefoonverbindingen werkt niet meer, terwijl 4.300 zendmasten voor mobiele telefonie zijn beschadigd of vernield als gevolg van Russische aanvallen met raketten en drones. Minister Michailo Fedorov van Digitale Transformatie zei dit vanmiddag bij de presentatie van een toekomstplan tot 2030 voor internet en (mobiele) telefonie.

Volgens Fedorov hebben de telecombedrijven ook veel last van cyberaanvallen, terwijl ze alles uit de kast moeten halen om de bijna 4 miljoen Oekraïense vluchtelingen in het buitenland via het mobiele netwerk naar familie en vrienden te laten bellen. 

Bron: Interfax

Oekraïne kampt met stroomtekort na aanvallen

In vier provincies en de hoofdstad is vanavond sprake van stroomuitval als gevolg van de slechte toestand waarin het Oekraïense elektriciteitsnetwerk zich bevindt na met name de grote Russische raketaanval van 23 maart. De problemen zijn het grootst in de provincies Kyiv, Odesa, Dnipropetrovsk en Donetsk.

Oekrenergo heeft aangekondigd dat er morgen in het hele land geplande stroomonderbrekingen zijn voor zowel de huishoudens als de industrie. Het bedrijfsleven heeft al bijna een week lang te maken met beperkingen in het stroomgebruik in de avonduren, maar krijgt er nu dus ook overdag mee te maken. De stroomonderbrekingen beginnen straks om middernacht en duren telkens een uur. 

Bron: Oekrajinska Pravda

Russische troepen deels verjaagd uit Vovtsjansk

De Russische troepen die al waren aanbeland in de buitenwijken van de stad Vovtsjansk zijn daar deels uit teruggeduwd door het Oekraïense leger. Er wordt nog wel gevochten aan de noordkant en het noordwesten van Vovtsjansk. De Russen zouden aanvallen bij Liptsi. De Russische luchtmacht voerde twee aanvallen uit bij dit dorp en bij Mala Danilivka.

Eerder op de dag had de Oekraïense generale staf juist dat er nog geen Russische aanvallen waren geweest. Het Russische leger heeft een grote troepenmacht van naar schatting 30.000 soldaten ingezet in het noorden van de provincie Charkiv. In de afgelopen dagen sneuvelden er veel Russen. 

Gisteren zouden volgens een opgave van de Oekraïense legerleiding 1.510 Russische soldaten gewond zijn geraakt of gedood. Niet allemaal in het noorden van Charkiv, maar ook in de provincie Donetsk wordt hard gevochten.

Bron: Oekrajinska Pravda, foto: leger Oekraïne

Oekraïne probeert Russen te stoppen in Charkiv

Het Oekraiense leger heeft zich uit veiligheidsoverwegingen teruggetrokken uit de omgeving van de stad Vovtsjansk en het dorp Loekjantsi. Er zouden beter verdedigbare posities zijn ingenomen. Dat maakte legerwoordvoerder Dmitro Lichovii vanmorgen bekend. Er wordt volgens hem alles aan gedaan om te voorkomen dat de Russische troepen zich ingraven. Ze liggen continu onder Oekraïens artillerievuur. 

Gisteren deden de Russen achttien aanvallen op Oekraïense posities in het noorden van de provincie Charkiv. Volgens de legerwoordvoerder is de situatie enigszins gestabiliseerd, maar nog steeds erg gespannen.

Er is nog altijd geen reden om de inwoners of bepaalde groepen daarvan uit de stad Charkiv te evacueren. Integendeel zelfs, want de inwoners van bedreigde dorpen in het noorden van de provincie worden zelfs naar Charkiv geëvacueerd. Dat zijn er inmiddels zo'n 6.000. Toch is het ook in de provinciehoofdstad verre van veilig door de Russische luchtaanvallen. 

Gistermiddag raakten 21 mensen gewond bij aanvallen op hoge flatgebouwen. 'We hebben acht uur lang luchtalarm gehad, maar we zijn de nacht rustig doorgekomen', aldus burgemeester Ihor Terechov. Hij voegt er aan toe dat Rusland de inwoners van zijn stad ertoe wil brengen om op de vlucht te slaan.

Het grootste probleem waarmee Charkiv nu kampt is de stroomuitval als gevolg van de Russische raketaanvallen op 23 maart toen de elektriciteitscentrales en alle transformatorstations in de omgeving werden vernield.

President Volodimir Zelenski heeft vanwege de situatie aan het front, ook in de naastgelegen provincie Donetsk, alle internationale activiteiten laten afzeggen waarbij hij persoonlijk aanwezig zou zijn. Vrijdag zou Zelenski naar Spanje afreizen.

Bron: Oekrajinska Pravda

dinsdag 14 mei 2024

Meeste vluchtelingen zijn tevreden in buitenland

De meeste Oekraïense vluchtelingen zijn tevreden over de leefomstandigheden in Duitsland, Polen en Tsjechië. Een opiniepeiling van het onderzoeksbureau KIIS wijst uit dat 66 procent het naar de zin heeft in het gastland, terwijl een kwart (28 procent) ontevreden is. 

Van de mensen die tevreden zijn zegt een op de acht (12 procent) een aanvraag heeft ingediend om de nationaliteit van het gastland aan te nemen, terwijl een aantal zelfs al een buitenlands paspoort bezit (7 procent van de deelnemers aan de peiling). Een op de drie (34 procent) zegt dat niet van plan te zijn. 

Overigens is een dubbele nationaliteit nu niet toegestaan in Oekraïne, al wordt er wel over gediscussieerd. 
Op de vraag of ze terug willen keren naar Oekraïne antwoordt een op de drie (34 procent) dat veiligheid prioriteit voor ze heeft. Een even grote groep wil zeker weten dat de energievoorziening (en het warmtenet in de steden) naar behoren functioneert. 

Een kwart (26 procent) wil zeker weten dat er huisvesting voor ze is bij terugkomst, terwijl een even grote groep pas terug wil als de oorlog met Rusland is gestopt. Een op de zes (16 procent) vraagt zich af of er bij terugkeer wel werk is, terwijl 13 procent zich afvraagt hoe het zit met de kwaliteit van het onderwijs voor hun kinderen.

'Een aanzienlijk deel van de Oekraïense vluchtelingen is de band met het thuisland al kwijt of is bezig die kwijt te raken', zegt directeur Anton Hroesjetski van KIIS. 'Helaas was dit te verwachten. Het is ook niet duidelijk hoeveel Oekraïners uiteindelijk terugkeren.' Wel ziet hij de worsteling van veel Oekraïense vluchtelingen: moeten ze wortelen in het land waar ze naartoe zijn getrokken of moeten ze wachten op het moment dat het veilig genoeg is om terug te keren. 'Maar als ze besluiten terug te keren, dan verdienen ze de steun van de regering en de Oekraïense samenleving.'

Bron: Interfax

Zestien gewonden bij aanval op flats in Charkiv

Bij een Russische aanval met raketten en glijbommen zijn vanmiddag zestien inwoners van de stad Charkiv gewond geraakt. Onder de gewonden waren drie kinderen. Een twintig verdiepingen tellend flatgebouw kreeg een voltreffer op de negende verdieping. Ook een flatgebouw in een andere woonwijk liep de nodige schade op, terwijl tien garageboxen in brand raakten. 

Bron: Oekrajinska Pravda, foto: Staatsnooddienst

'Situatie Charkiv stabiel, we gaan ze terugduwen'

De situatie in het noorden van de provincie Charkiv is volgens Kirilo Boedanov enigszins tot rust gekomen. Het hoofd van de militaire inlichtingendiensten heeft er vertrouwen in dat het leger de Russische troepen weer terug kan duwen, de grens over. In de naastgelegen provincie Soemi wijst niets op een Russische aanval, zegt Boedanov. 

Het is inderdaad zo dat de Russische troepen sinds afgelopen vrijdag enkele kilometers op Oekraïens grondgebied zijn doorgedrongen, maar het gaat Boedanov te ver om dat 'een significant succes' te noemen. 'Het is wel zo dat de situatie nogal gespannen is en snel verandert. Toch is sinds gisteravond sprake van enige rust.' De Russische troepen zouden al tot staan zijn gebracht en er worden door het Oekraïense leger voorbereidingen getroffen om ze terug te dringen met de inzet van extra troepen.

In de provincie Soemi zouden de Russen volgens de militaire inlichtingendiensten ook eenzelfde aanval hebben gepland. Er zouden kleine eenheden in de stad Soedzja zijn, net over de grens in Rusland. 'Maar ze zijn nog niet echt in actie gekomen. Boedanov ziet de situatie vooral als psychologische oorlogvoering, bangmakerij.

Bron: Oekrajinska Pravda

'Twee Patriots nodig om Charkiv te beschermen'

President Volodimir Zelenski heeft de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken gevraagd om twee extra Patriots om de stad Charkiv en de gelijknamige provincie te beschermen tegen Russische raketaanvallen. Het tekort aan luchtverdediging is volgens de president momenteel het grootste probleem voor Oekraïne. 

Blinken, vandaag op bezoek in Kyiv, erkende dat Oekraïne 'een moeilijke tijd' doormaakt, maar dat hulp 'onderweg is' van de Verenigde Staten en andere bondgenoten. Hij voegde er aan toe dat meer wapens en munitie cruciaal voor Oekraïne om de strijd tegen Rusland vol te houden. 'We zijn vastbesloten, net als veel andere bondgenoten, om er voor te zorgen dat Oekraïne succes heeft op het slagveld.'

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken voert vandaag na een onderhoud met Zelenski ook gesprekken met premier Denis Sjmihal en zijn Oekraïense ambtgenoot Dmitro Koeleba.

De Deense premier Mette Frederiksen meent dat de Europese landen die zelf Patriots hebben die maar beter aan Oekraïne kunnen geven, omdat ze daar het meer nodig zijn. Volgens Frederiksen heeft Oekraïne 'nog vijf of zes extra Patriots nodig'. Ze spoorde ook de bondgenoten aan om Oekraïne van zoveel mogelijk munitie te voorzien.

Bronnen: European Pravda, Tagesschau

    Er vechten nu 'wel erg veel Russen' in Charkiv

    Rusland heeft minstens 30.000 soldaten ingezet bij het offensief in het noorden van de provincie Charkiv. De Russische troepen wisten gisteren 'tactische successen' te boeken. Volgens gouverneur Oleh Sinjehoebov van Charkiv wordt er gevochten aan de rand van de stad Vovtsjank. 

    'Onze soldaten weren zich dapper, maar er zijn wel heel veel Russen', constateert secretaris Oleksandr Litvinenko van de Nationale Veiligheidsraad in een interview met het Franse nieuwsagentschap AFP. Van al die Russen zijn er gisteren wel weer zo'n 1.400 gewond geraakt of gesneuveld, volgens een opgave van de Oekraïense legerleiding.

    Het Institute for the Study of War (ISW) meent dat het Russische offensief niet bedoeld is om de stad Charkiv te veroveren maar om een bufferzone van minstens 10 kilometer te creëren. Door zo'n bufferzone komt het Russische grensgebied, in het bijzonder de stad Belgorod, buiten bereik van de Oekraïense artillerie. 

    Het ISW baseert deze inschatting op de snelle opmars van de Russische troepen in combinatie met het vernielen van een aantal bruggen over belangrijke waterwegen in de stad Vovtsjank. Dat duidt volgens het ISW eerder op het creëren van een bufferzone dan op een diepere penetratie van Oekraïens grondgebied.

    Ook het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken gaat niet uit van een grote Russische doorbraak in de provincie Charkiv. De aanvoer van meer wapens en munitie door de bondgenoten er voor zal zorgen dat het Oekraïense leger weliswaar terrein verliest, maar een grote doorbraak van de Russen zal weten te voorkomen. Het Russische leger lijdt al grote verliezen in Oekraïne en dit offensief maakt het alleen maar erger voor ze.

    De Britse minister van Buitenlandse Zaken David Cameron is voorzichtiger. Hij noemt het Russische offensief in Charkiv 'een bijzonder gevaarlijk moment' in de al meer dan twee jaar durende oorlog.

    Bronnen: Oekrajinska Pravda, European Pravda, ISW

      maandag 13 mei 2024

      Estland overweegt inzet soldaten in West-Oekraïne

      De regering van Estland overweegt om militairen naar het westen van Oekraïne te sturen, liefst in het kader van een NAVO-missie 'om in breder verband te tonen dat we samen sterk en vastberaden zijn', zegt Madis Roll, adviseur nationale veiligheid van de Estse president Alar Karis. 

      Het westen van Oekraïne wordt niet direct bedreigd door Rusland, maar er zijn wel soldaten gelegerd voor het geval die dreiging er wel komt. Door soldaten van de bondgenoten in het westen van het land te stationeren, kunnen de Oekraïense soldaten langs de frontlijn in het oosten en zuiden worden ingezet. Estse soldaten nemen dus niet direct deel aan de gevechtshandelingen.

      'Er wordt over gesproken. Alle mogelijkheden worden bekeken, waarbij niets wordt uitgesloten', aldus Roll in een interview met het nieuwsportal Breaking Defense. Hij benadrukt dat Estland bereid is om ook in een kleinere coalitie militairen naar het westen van Oekraïne te sturen. Hij noemt het 'niet ondenkbaar' dat de tegenstanders van de inzet van soldaten om Oekraïne te helpen van mening veranderen 'naar mate de tijd verstrijkt'. 

      De Franse president Emmanuel Macron kwam eind februari als eerste met de idee om militairen naar Oekraïne te sturen. In maart sloot ook premier Kaja Kallas van Estland dat niet uit. De Estse onderminister van Buitenlandse Zaken Kyllike Sillaste-Elling spoorde de NAVO aan om open te staan voor het inzetten van militairen in Oekraïne.

      Bron: Oekrajinska Pravda

        Bouwen fortificaties Vovtsjansk een 'hels karwei'

        Burgemeester Tamaz Gambarasjvili van Vovtsjansk zegt dat er wel degelijk fortificaties zijn aangelegd om zijn stad tegen Russische aanvallen te beschermen, maar dat het een hels karwei was vanwege de aanhoudende Russische beschietingen. 

        'We hebben ze gebouwd, we blijven ze bouwen en versterken. Maar de situatie was en is heel erg moeilijk, omdat de stad zo dichtbij de grens ligt. Ik dank de aannemers en iedereen die meegeholpen met de aanleg van de fortificaties, want het is uitermate gevaarlijk om te werken terwijl je onder vuur ligt', zegt Gambarasjvili in een interview met Radio Svoboda. 

        Op de vraag of de voorbereidingen op een Russische aanval afdoende zijn geweest antwoordt de burgemeester dat 'het misschien toch niet goed genoeg' is geweest. 'Nadat Vovtsjansk in september 2022 werd bevrijd van de Russen is de stad anderhalf jaar lang voortdurend beschoten met mortieren en artillerie. Daarom zeg ik het nog maar eens: Vovtsjansk ligt maar vier kilometer van de grens.'

        President Volodimir Zelenski inspecteerde begin vorige maand de verdedigingslinies en versterkingen langs de grens in de provincie Charkiv. Hij constateerde toen dat de verdedigingslinies langs de 1.100 kilometer lange frontlijn 'over enkele maanden' af zouden zijn. Op sommige plaatsen is dat voor 98 procent het geval.

        Bron: Oekrajinska Pravda, foto: generale staf Oekraïne

          Econoom vervangt Russische defensieminister

          Sergej Sjoejgoe.
          De Russische president Vladimir Poetin heeft zijn defensieminister Sergej Sjojgoe overgeplaatst naar de Nationale Veiligheidsraad. De aanstelling van zijn opvolger, de econoom Andrej Beloesov, kan te maken hebben met de trage opgang van de Russische wapenindustrie, zegt Mart de Kruif, voormalig commandant der Landstrijdkrachten.

          Het lijkt erop dat het Russische leger niet zo snel vordert als eerder gedacht, stelt De Kruif. Volgens de oud-commandant vertrouwt het Russische leger op oude voorraden pantservoertuigen, omdat de productiecapaciteit van de industrie nog niet op het niveau is dat nodig is om de oorlog te kunnen volhouden.

          'Daarom is wellicht een econoom aangesteld als hoofd van het ministerie van Defensie.' De trage opgang kan te maken hebben met de sancties, maar De Kruif ziet vooral dat nieuw materieel moeilijk te produceren is. 'En dat hebben ze wel nodig, willen ze deze oorlog kunnen blijven voeren.'

          Bron: BNR Nieuwsradio

          Russen verliezen 1.740 soldaten op één dag

          De generale staf van het Oekraïense leger zegt dat gisteren 1.740 Russische soldaten gewond zijn geraakt of gedood bij gevechten. Doorgaans liggen de dagelijkse verliezen tussen de 700 en 1.000 manschappen. Deze uitschieter maakt duidelijk hoe hevig gevochten wordt, niet alleen in het noorden van de provincie Charkiv maar op veel meer plaatsen langs de lange frontlijn. Op sociale media zijn beelden te zien van Russische infanteristen die zonder steun van tanks of pantserwagens ten strijde trekken.

          Ook in materiële zin leden de Russen gisteren forse verliezen. Zo gingen 31 tanks en 42 pantserwagens verloren, maar ook 15 artilleriesystemen en 4 raketinstallaties. 

          Bron: Oekrajinska Pravda

            Ook vanochtend hevige gevechten in Charkiv

            De situatie in het noorden van de provincie Charkiv blijft 'uitdagend en dynamisch'. De Russische eenheden vallen ook vandaag voortdurend aan en er wordt intensief geschoten.Er wordt hevig gevochten bij de stad Vovtsjansk en de dorpen Hliboke, Loekjantsi, Oliinikove en Boehroevatka. Het Oekraïense leger probeert de Russische aanvallen af te slaan, onder meer met artillerie en mortieren. Daarbij zouden alleen al bij Vovtsjank gisteren meer dan honderd Russische soldaten zijn gedood.

            Legerwoordvoerder Dmitro Lichovii erkent dat de Russen tactische successen heeft geboekt in de strijd om de Vovtsjansk, waarschijnlijk het belangrijkste doelwit van deze operatie. De Russen vallen met vijf bataljons aan. De Oekraïense generale staf zegt dat reservetroepen worden ingezet om de situatie te stabiliseren. 'We proberen de vijand zoveel mogelijk schade toe te brengen met de inzet van verkenningsdroes en plotselinge aanvallen', aldus Lochovii.

            Gouverneur Oleh Sinjehoebov van Charkiv zegt dat gisteren opnieuw 1.600 inwoners zijn geëvacueerd vanuit Vovtsjansk en de omliggende dorpen. Inmiddels zijn sinds het begin van de Russische aanval afgelopen vrijdag bijna 6.000 inwoners in veiligheid gebracht. 

            Bron: The Kyiv Independent, situatiekaartje: DeepState

            zondag 12 mei 2024

            Rusland bezet zes dorpen in noorden Charkiv

            Het Russische leger blijft aanvallen uitvoeren  in het noorden van de provincie Charkiv, in het bijzonder bij Pilne-Loekjantsi en Ohirtseve-Boehroevatka. Dat melden militaire bronnen aan de nieuwssite Oekrajinska Pravda. Er worden diverse zware wapens ingezet door de Russen, ook antiluchtdoelraketten en er worden luchtaanvallen uitgevoerd met gevechtsvliegtuigen. 

            De Oekraïense troepen zien meerdere infanteriegroepen in beweging komen. 'We proberen maximale schade toe te brengen aan de Russen om te voorkomen dat ze verdere oprukken', aldus een militaire bron. De analisten van DeepState zeggen dat de zes dorpen in Russische handen zijn. Het gaat om Striletsja, Pilne, Krasne, Borisivka, Ohirtseve en Pletenivka. Ook zouden Russische troepen Krasnohorivka en Volodimirivka naderen.

            In de afgelopen twee dagen zijn 4.073 inwoners uit het gebied geëvacueerd.

            Bron: Oekrajinska Pravda, situatiekaartje: DeepState

            zaterdag 11 mei 2024

            Twee doden bij gevechten in noorden Charkiv

            Twee burgers zijn vandaag gedood in de buurt van de stad Vovtsjansk in het noorden van de provincie Charkiv. Ook raakten twee burgers gewond bij aanvallen van het Russische leger. Dat heeft gouverneur Oleh Sinjehoebov vanavond meegedeeld. 

            Er wordt hevig gevochten in en bij Striletsja, Pilna, Borisivka, bij Oliiniki en Ohortisjeve, maar volgens Sinjehoebov heeft het Oekraïense leger de situatie onder controle. De Russen maken gebruik van MRLS-raketten, artillerie en drones.

            Russische troepen zouden ook geprobeerd hebben om andere dorpen aan te vallen. Vijandelijke verkenningseenheden zochten naar zwakke plekken langs de grens, maar ze werden verjaagd door het Oekraïense leger. 

            Bron: Oekrajinska Pravda, foto: DeepState

            Oorlog of niet, het schoolbal gaat door in Charkiv


            De inwoners van Charkiv tonen hun veerkracht. In plaats van in paniek (opnieuw) te vertrekken nu het Russische leger het noorden van hun grensprovincie aanvalt en ook de op een na grootste stad van het land dagelijks vanuit de lucht wordt aangevallen, zijn ze vastberaden om het leven zoveel mogelijk z'n gang te laten gaan. 

            Burgemeester Ihor Terechov verzekert de overgebleven 700.000 inwoners (van de oorspronkelijke 2 miljoen) keer op keer dat er geen reden is om te evacueren. Toch is het bijzonder om om deze jongeren te zien die vanmorgen om half zes de straat op gingen om te oefenen voor het bal waarmee ze hun schooltijd afsluiten.

            Video: Yan Dobronosov/Telegraf op Telegram

            Zelenski blijft 'gewoon' president, ook na 21 mei

            De ambtstermijn van president Volodimir Zelenski loopt op 21 mei af, maar dat betekent niet dat hij vervolgens kan worden weggezet onwettige president. Minister van Justitie Denis Maljoeska zegt in een interview met BBC News Ukrainian dat Zelenski president is totdat zijn opvolger aantreedt. Daarvan is voorlopig geen sprake, want de verkiezingen voor zowel een nieuwe president als het parlement zijn uitgesteld tot na de oorlog.

            Wel verwacht Maljoeska het nodige rumoer, waarbij de legitimiteit van Zelenski als president in twijfel zal worden getrokken. Dat komt door hiaten in de Oekraïense grondwet. 'De opstellers van de grondwet vertrouwden er op dat er nooit een oorlog zou uitbreken op het grondgebied van Oekraïne. Nogal onhandig onder de huidige omstandigheden.' 

            Het gaat volgens de minister niet alleen om de vijfjarige ambtstermijn van de president, maar ook om artikelen uit de grondwet die in oorlogstijd 'nogal onhandig zijn, om het mild te omschrijven', aldus Maljoeska. 'Dit gaat ongetwijfeld leiden tot samenzweringstheorieën. Bijvoorbeeld als iemand op de sociale media beweert, aangezet door Russische propaganda, dat Oekraïne nooit de staat van beleg heeft afgekondigd, wat natuurlijk wel het geval is.'

            Op de vraag of het Constitutionele Hof hier uitkomst zou kunnen bieden met een verduidelijking van een aantal grondwetsteksten antwoordt Maljoeska dat het volgens hem daar nu te laat voor is en meer schade kan aanrichten dan dat het goed doet. Of de presidentiële decreten en door Zelenski ondertekende wetten wel rechtsgeldig zijn na 21 mei? 'Absoluut. Geen enkele president heeft zijn taak uitgevoerd vanaf de dag dat hij is gekozen tot aan de dag waarop zijn opvolger is gekozen. Datzelfde geldt voor het parlement.'

            Bron: Oekrajinska Pravda, foto: website president

            Opnieuw gevechten in grensstreek van Charkiv

            Het Russische leger heeft vanmorgen in de provincie Charkiv de het dorp Staritsja beschoten met artilleriegranaten vanuit de omgeving van Hliboke. Verwacht wordt dat er in de nabijheid van beide dorpen vandaag nog hevig wordt gevochten. Volgens een bron bij het Oekraïense leger hebben de Russen nog geen pogingen gedaan om dichterbij de stad Vovtsjansk te komen. 

            Gisteren waren er luchtaanvallen op een dertigtal dorpen, maar ook op de stad Vovtsjansk, waar twee doden en vier gewonden vielen. In het dorp Tsjerkaski Tisjki werd een man gedood bij een Russische luchtaanval. Inmiddels zijn bijna 2.000 inwoners van dorpen in het noorden van de provincie Charkiv geëvacueerd. 

            Niet alleen in het noordelijke deel van de provincie Charkiv is het spannend, maar ook bij de door de Russen bezette stad Avdiivka (provincie Donetsk) waar ze nog altijd pogingen doen om Tsjasiv Jar in handen te krijgen. Het stadje ligt op een heuvel en is daarom van enig strategisch belang. 

            Het Russische leger zou van hogerhand opdracht hebben gekregen om Tsjasiv Jar voor 9 mei - de Dag van de Overwinning - in te nemen. In deze omgeving waren gisteren 22 Russische aanvallen op Oekraïense posities bij de dorpen Kalinove, Novooleksandrivka, Sokil en Oemanske.

            Dat er zwaar wordt gevochten en de Russische legerleiding ook voor de eigen soldaten nietsontziend is, blijkt uit het aantal gewonden en doden. Volgens een inschatting van de generale staf van het Oekraïense leger zijn gisteren 1.320 Russische soldaten gewond geraakt of gedood. De Russen zouden 15 tanks en 40 pantserwagens kwijt zijn geraakt alsook 55 stuks artilleriegeschut.

            Bron: Oekrajinska Pravda

            ISW: Aanval op Charkiv is afleidingsmanoevre

            De gisterochtend begonnen Russische aanval in het noorden van de provincie Charkiv is volgens de analisten van het Institute for the Study of War (ISW) niet de voorbode van een veel groter offensief, maar is vooral bedoeld om Oekraïense troepen van elders langs de frontlijn weg te trekken. Het gaat tot nu toe om twee beperkte operaties, de ene in de richting van het dorp Liptsi en de andere naar de stad Vovtsjansk ten noordoosten van de provinciehoofdstad Charkiv.

            Op basis van gisteren verzamelde data van het NASA Fire Information for Resource Management (FIRMS) kan worden vastgesteld dat hevig gevochten is bij de dorpen Striletsja, Krasne, Pilna en Borisivka. Het persagentschap Reuters vernam uit van een hooggeplaatste Oekraïense militair dat de Russische troepen minstens een kilometer zijn doorgedrongen in het gebied rond Vovtsjansk. Het ISW veronderstelt dat de Russen zijn opgerukt richting Vovtsjansk, maar heeft daarvan tot nu toe onvoldoende bewijzen gezien.

            Het Russische leger is volgens het ISW niet alleen van plan om Oekraïense troepen elders langs de frontlijn weg te trekken, maar ook om een bufferzone van pakweg tien kilometer te creëren. Daarmee kan voorkomen worden dat de aangrenzende Russische provincie Belgorod nog kan worden bestookt met artillerie. Dat de gisteren ingezette aanval op het noorden van de Oekraïense provincie Charkiv slechts een beperkte omvang heeft, duidt er niet op dat dit het begin is van een grootschalig offensief om de stad Charkiv in te nemen.

            Bron: ISW

            vrijdag 10 mei 2024

            Tien nieuwe brigades, ook voor verdediging Kyiv

            Opperbevelhebber Oleksandr Pavljoek wil tien nieuwe brigades van elk 2.000 tot 3.000  manschappen vormen om een nieuw Russisch offensief te weerstaan. Enkele van deze brigades worden ingezet om de hoofdstad Kyiv te beschermen. In een interview met The Economist zegt Pavljoek dat Rusland het plan om de Oekraïense hoofdstad te veroveren nog altijd niet heeft opgegeven. 'Het is een van onze grootste zorgen, ongeacht hoe ernstig de situatie in het oosten van het land ook is. Tenslotte is Kyiv het hart van Oekraïne.' 

            Pavljoek zegt in het interview ook dat het Russische leger zo zwaar heeft geleden in de afgelopen twee jaar dat het niet langer in staat is op meerdere fronten tegelijk aan te vallen. Ook maakt Rusland inmiddels gebruik van raketten die rechtstreeks uit de fabriek komen. 

            Er zijn volgens Oekraïense inschattingen inmiddels meer dan 400.000 Russische soldaten gewond geraakt of gedood. Het verlies van zoveel soldaten 'om slechts een klein deel van een Oekraïense provincie te veroveren gaat volstrekt voorbij aan het normale verstand', aldus Pavljoek. Over de mobilisatie in eigen land zegt de hoogste baas van het leger dat het volstrekt logisch is dat sommige Oekraïners proberen onder de dienstplicht uit te komen, maar hij vindt dat ze 'hun paniek de baas moeten worden' en besluiten om voor hun land te vechten. 'Het is zwaar, maar we hebben geen andere keus.'
             
            In een interview met The Times zegt Pavljoek dat Rusland plannen heeft om zowel Charkiv als Soemi te veroveren. Vadim Skibitski, adjunct-hoofd van de militaire inlichtingendiensten, bevestigt dit in een interview met The Economist. Hij verwacht het Russische offensief eind mei, begin juni.

            Bron: Oekrajinska Pravda

              Russische dreiging voor Charkiv neemt rap toe

              De situatie in de provincie Charkiv wordt steeds lastiger nu het Russische leger hier de aanvallen heeft opgevoerd. De Russen hebben het vooral voorzien op de stad Vovtsjansk. De hele nacht door vielen ze aan met glijblommen, MRLS en artillerie. Ook waren er pogingen van sabotagegroepen om de grens met Oekraïne over te steken. Het Oekraïense leger heeft intussen geen meter prijsgegeven. 

              Er wordt van uitgegaan dat de Russische troepen te klein in omvang zijn om verder op te rukken naar de stad Charkiv. Er zijn evenwel ook berichten dat de Russen troepen en wapens bijeen brengen aan de grens. Daar zouden inmiddels zo'n 50.000 soldaten zijn verzameld. 'Momenteel is de situatie zo dat de vijand alleen maar onrust zaait in de grensstreek. Het is echter onbekend hoeveel soldaten ze daarbij kunnen inzetten', zegt militair gouverneur Oleh Sinjehoebov. 

              'Het is nu zaak dat we niet in paniek raken. Dat geldt ook voor de inwoners van de grensstreek die ik aanraad om te doen wat de lokale overheid van ze vraagt. Vooral als die oproept om te vertrekken', aldus Sinjehoebov. Burgemeester Tamaz Gambarasjvili van het door de Russen belaagde Vovtsjansk heeft de inwoners inmiddels gevraagd de stad te verlaten. Die oproep geldt ook voor de omliggende dorpen. Volgens de laatste berichten wordt er gevochten in de dorpen Striletsja, Borisivka en Pilna. Borisivka zou zelfs al in Russische handen zijn. 

              De provinciehoofdstad is voorlopig niet in gevaar, liet gouverneur Sinjehoebov gisteren nog weten. De overgebleven 700.000 inwoners van Charkiv kunnen dus nog blijven. Wel worden er dagelijks luchtaanvallen uitgevoerd op de een na grootste stad van Oekraïne, waarbij geregeld doden en gewonden vallen. 

              Bron: Oekrajinska Pravda, kaartje: Deep State project

                Peiling: liever democratie dan een sterke leider

                De meerderheid van de Oekraïners heeft liever een democratisch systeem dan een sterke leider, zo blijkt uit een opiniepeiling van het onderzoeksbureau KIIS. Drie jaar geleden verkoos 54 procent een sterke leider boven een democratisch systeem, nu vindt 59 procent een democratisch systeem belangrijker. Een op de drie (32 procent) geeft de voorkeur aan een sterke leider.

                In juli 2022 was er ook een peiling met deze vraagstelling, maar dan wel met de toevoeging 'nu'. Dat is belangrijk, omdat de oorlog met Rusland toen net een paar maanden aan de gang was en het land duidelijk behoefte had aan een sterke leider. Dat blijkt ook wel uit de uitslag: 58 procent zag toen liever een sterke leider, tegen 27 procent die meer belang hechtte aan een democratisch systeem. 

                Bron: Oekrajinska Pravda

                Oekraïne heeft netwerk wapenfabrieken opgezet

                Oekraïne heeft verspreid over het land een netwerk van verborgen wapenfabrieken opgezet. Dat meldt de Spaanse krant El Mundo op basis van informatie van een bron uit de Oekraïense wapenindustrie. Een aantal fabrieken bevindt zich ondergronds, andere zijn verborgen achter wat wordt omschreven als 'een enorme facade'. Het valt niet mee om de locaties van de wapenfabrieken geheim te houden, aangezien er al verraders zijn geweest onder de werknemers. 

                Het netwerk van wapenfabrieken valt onder de verantwoordelijkheid van minister Oleksandr Kamisjin van Strategische Industrie. Volgens El Mundo produceren de fabrieken munitie, drones, Kozak pantserwagens, Neptune raketten en Stoegna antitankraketten. De productie zou sinds begin vorig jaar al zijn verdrievoudigd.

                Bron: Oekrajinska Pravda

                'Rusland gaat aanvallen snel verder opvoeren'

                Westerse militaire inlichtingendiensten zeggen dat Rusland binnenkort de aanvallen op Oekraïne verder gaat opvoeren, zowel vanuit de lucht als op de grond. Zo hoopt Rusland nog te profiteren van de huidige overmacht langs de frontlijn voordat Oekraïne nieuwe wapens en munitie krijgt van de bondgenoten. Nieuwszender CNN bericht hierover op basis van anonieme bronnen.

                Zij bevestigden dat Oekraïne een hoge prijs heeft moeten betalen voor de maandenlange vertraging voor het militaire steunpakket door politiek gesteggel in de Verenigde Staten. Die prijs bestaat zowel uit het verlies van soldaten die gewond of gedood zijn als uit het verlies van grondgebied in met name het oosten van het land.

                Een hoge Amerikaanse militair zei over de vooruitzichten voor Oekraïne in de komende weken, zelfs met meer wapens, dat 'het meest gunstige scenario is dat de frontlijn blijft zoals die nu is'. De New York Times meldt dat de Amerikaanse regering het onwaarschijnlijk acht dat de Russen op grote schaal door de Oekraïense linies breken.

                Het Russische leger bereidt zich voor op een groot offensief 'aan het begin van de zomer'. Dat moment is dus niet ver weg. In de afgelopen weken heeft Rusland z'n troepen aan het oostelijke front fors weten te versterken. Vooral bij Povrovsk ten westen van Avdiivka, waar de Russen een militaire 'hub' willen hebben. Maar ook de heuvels waarop het stadje Tsjasiv Jar ligt bij de bezette stad Bachmoet en bij Kurachove in het zuidoosten.

                Bron: European Pravda, foto: generale staf Oekraïne

                donderdag 9 mei 2024

                Zelenski: 'Poetin leeft in aquarium en stopt niet'

                De Oekraïense president Volodimir Zelenski zegt dat de Russische president Vladimir Poetin 'in een aquarium' woont en werkt. 'Hij leeft in een wereld die speciaal voor hem is gebouwd door zijn veiligheidsdiensten', aldus Zelenski die meent dat Poetin niet weet hoe het er werkelijk voor staat in de oorlog die hij tegen het buurland voert. 

                'Poetin zal dan ook niet stoppen met oorlogvoeren. Daarom moeten we Oekraïne beschermen, onze toekomst en onafhankelijkheid. Wij vechten niet alleen voor Oekraïne, maar ook voor Europa', zei Zelenski vanmiddag op een persconferentie met voorzitter Roberta Metsola. De voorzitter van het Europese Parlement was vandaag op bezoek in Kyiv. 

                Zelenski uitte op de persconferentie op regeringsleiders van landen die hij niet benoemde, maar die onder de sancties tegen Rusland uit proberen te komen. 'Ze zoeken naar wegen om ze te omzeilen, ze zijn zelfs aanwezig bij de inauguratie van deze man' - Poetin.

                Bron: Interfax, foto: website president

                Ook twee waterkrachtcentrales zijn buiten gebruik

                Bij de grootschalige Russische raketaanval van gisterochtend vroeg hebben twee waterkrachtcentrales dusdanig veel schade opgelopen dat ze voorlopig buiten gebruik zijn. Het bedrijf Oekrhydroenergo zegt dat het niet alleen veel werk is maar ook veel geld gaat kosten om ze weer in bedrijf te kunnen stellen.  
                Ook aan andere energiecentrales en transformatorstations is grote schade toegebracht. Drie electriciteitscentrales zijn uitgeschakeld, 

                Er wordt momenteel elektriciteit geïmporteerd uit de buurlanden Polen, Slowakije en Roemenië, maar dat is onvoldoende om de uitval van Oekraïense elektriciteitsvoorzieningen te compenseren. Daarom worden bedrijven voorlopig in de avonduren 'op rantsoen' gezet.

                Bron: Oekrajinska Pravda, foto: The Kyiv Independent

                  Poetin wil zich niet laten bedreigen door Westen

                  De Russische president Vladimir Poetin heeft in een toespraak gezegd dat hij zich niet laat bedreigen door andere landen. Hij zegt dat het Westen een wereldconflict riskeert en dat de Russische kernwapen-eenheden 'dag en nacht klaar staan'. 
                  De toespraak op het Rode Plein in Moskou was ter gelegenheid van de Dag van de Overwinning. Dat is de dag waarop Rusland de overgave van nazi-Duitsland in 1945 herdenkt. Het is een van de belangrijkste feestdagen van het land en wordt traditioneel gevierd met militaire parades.

                  Poetin zegt dat de 'arrogante westerse leiders' vergeten dat de Sovjet-Unie een beslissende rol speelde in het verslaan van nazi-Duitsland en dat ze conflicten aanwakkeren. 'We weten waartoe de buitensporigheid van dergelijke ambities leidt.' 

                  Dan zullen we gemakshalve maar even vergeten dat de Sovjet-Unie en Nazi-Duitsland in augustus 1939 Polen opdeelden en een niet-aanvalsverdrag sloten (Molotov-Ribbentroppact). En dat Poetin zelf ook blijk geeft van 'buitensporige ambities' door tot tweemaal toe Oekraïne binnen te vallen (2014 en 2022). 

                  De militaire parade ter ere van de feestdag was iets minder sober dan vorig jaar. Toen reed er maar één tank uit de Tweede Wereldoorlog op het Rode Plein. Analisten wezen destijds naar de invasie in Oekraïne om de versoberde parade te verklaren. Rusland zou weinig materieel kunnen missen voor een show.

                  Deze keer was het opnieuw sober, maar reden er wel meerdere militaire voertuigen in de parade. Ook vlogen gevechtsvliegtuigen voorbij met sporen in de kleuren van de Russische vlag. Normaal lopen er ook mensen met portretten van militairen die in de Tweede Wereldoorlog zijn omgekomen, maar die optocht werd net als vorig jaar afgelast.

                  Bron: o.a. NOS, foto: TASS

                  Al 800 stadsverwarminginstallaties vernield

                  In veel steden is de stadsverwarming kapot. Rusland heeft al meer dan 800 stadsverwarmingsinstallaties vernield in de afgelopen twee jaar. Met name de meest recente raketaanvallen hebben er flink ingehakt. 'We moeten onze inspanningen verdubbelen om meer geld te krijgen voor het herstellen van de schade voordat we in oktober het nieuwe verwarmingsseizoen in gaan', aldus premier Denis Sjmihal. 

                  Er is nu al een kleine miljard euro nodig om de schade aan de Oekraïense energievoorziening te herstellen. Door de aanvallen is inmiddels 8 gigawattuur aan capaciteit verloren gegaan. Het Europese energiesteunfonds heeft al 410 euro gegeven en binnenkort komt er 180 miljoen euro van het Amerikaanse USAID. 

                  Bron: The Kyiv Independent

                  'Rusland lijkt de zwakke plek te hebben gevonden'

                  Rusland blijft energievoorzieningen in Oekraïne bombarderen. Grote delen van het land zitten inmiddels zonder stroom zitten. Reparaties worden steeds moeilijker omdat centrales in sommige gevallen meerdere keren worden geraakt, zegt Patrick Bolder, defensiespecialist bij het Den Haag Centrum voor Strategische Studies. 'De infrastructuur ligt er slecht bij, nergens in Oekraïne is het veilig.'
                   
                  In de nacht van dinsdag op woensdag heeft Rusland meerdere luchtaanvallen uitgevoerd in verschillende Oekraïense regio's. Hierbij zijn energiefaciliteiten in onder meer Kyiv, Poltava en Lviv geraakt. Volgens de luchtmacht vuurde Rusland 55 raketten af waarvan er 39 zouden zijn neergehaald. Ook 20 van de 21 drones zouden uit de lucht zijn geschoten.

                  Desondanks is Oekraïne onvoldoende in staat om zichzelf te beschermen. 'De luchtverdediging schieten tekort', zegt Bolder. 'Het Westen heeft wel middelen geleverd, maar met name de munitie is uitgeput. Daar is te weinig van.' 

                  Met name voor het neerhalen van kruisraketten is zwaar materieel nodig, zegt Bolder. 'Drones kan je met een relatief eenvoudig kanon bestrijden. Maar voor de rest heb je systemen als de Patriot nodig.'
                  Wat dat betreft lijkt Rusland steeds succesvoller te worden, 'dat kan je wel zeggen', zegt Bolder. 'De Russen hebben de zwakke plek gevonden. Door eerst een golf van drones te sturen weten ze waar het luchtafweergeschut staat. Daar vliegen ze dan vervolgens omheen.'

                  Een strategie die duidelijk werkt, geeft Bolder aan. 'De Russen zijn goede leerlingen geweest en weten steeds vaker Oekraïne te treffen.' Daarmee wil Rusland een signaal van overmacht geven, met nadelige gevolgen voor onder meer het moreel onder de Oekraïense bevolking.'

                  Het Institute for the Study of War (ISW) ziet dat Rusland haast maakt om zoveel mogelijk energievoorzieningen te vernielen voordat de nieuwe Amerikaanse wapens arriveren. De aanval van gisteren was al de vijfde sinds 22 maart. 

                  Bronnen: BNR Nieuwsradio, ISW

                  Russen breken eventjes door bij Krasnohorivka

                  Het Russische leger zag gisteren kans door de Oekraïense defensie te breken bij het stadje Krasnohorivka in de provincie Donetsk, maar dat was volgens legerwoordvoerder Nazar Volosjin slechts van korte duur. 'De vijand wist Krasnohorivka binnen te komen met kleine aanvalsgroepen. Die zitten nu vast in de baksteenfabriek. Daar zijn ze omsingeld door onze troepen van met name de 59e Brigade.' 

                  Volosjin zegt dat het Oekraïense leger de situatie in Krasnohorivka, ook in de buitenwijken, volledig onder controle heeft. Gisteren werden 30 Russische soldaten gedood bij pogingen om het stadje binnen te komen. Bij Krasnohorivka wordt voortdurend gevochten. Op 7 april probeerden de Russen het stadje ook al binnen te komen, om snel weer teruggedreven te worden.

                  De Russen vielen gisteren ook het dorp Netajlove meerder keren aan en ze probeerden het oosten van het dorp Pervomajske binnen te komen. 'Bij Nevelske vallen ze aan in groepjes, hun aanvallen worden steeds afgeslagen door onze soldaten', aldus  de legerwoordvoerder.

                  Bron: Oekrajinska Pravda, foto: generale staf Oekraïne

                  woensdag 8 mei 2024

                  Gevangenen mogen vrijwillig leger Oekraïne in

                  Gevangenen kunnen zich aanmelden om vrijwillig het leger in te gaan. Ze komen dan voorwaardelijk vrij. Het parlement heeft vanmiddag ingestemd met een wetsvoorstel waarvan gehoopt wordt dat het tussen de 15.000 en 20.000 nieuwe soldaten kan opleveren. 

                  Niet alle gevangenen komen in aanmerking. Ze moeten nog maximaal drie jaar van hun straf uitzitten. Moordenaars, verkrachters, pedofielen en corrupte overheidsbestuurders of ambtenaren zijn uitgesloten van voorwaardelijke invrijheidstelling en mobilisatie. Dat geldt ook voor gevangenen die vastzitten wegens misdrijven tegen de nationale veiligheid. 

                  Rusland heeft al grote aantallen gevangenen ingelijfd bij het leger. Aanvankelijk was het Wagner-baas Jevgeni Prigozjin die gevangenen ronselde voor zijn huurlingenleger. Later deed ook het Russische leger dat zelf. Inmiddels in de maatschappij teruggekeerde ex-gevangenen hebben al weer de nodige misdrijven gepleegd, tot verkrachting en moord aan toe. Door moordenaars, verkrachters en pedofielen uit te sluiten hoopt Oekraïne dat te vermijden.

                  Bron: Oekrajinska Pravda, foto: Freepik

                    Winsten op bevroren tegoeden naar Oekraïne

                    De 
                    EU-ambassadeurs hebben een akkoord bereikt om winsten op bevroren Russische tegoeden te gebruiken voor de aankoop van wapens en humanitaire hulp voor Oekraïne. Het gaat om een bedrag van zo'n 3 miljard euro per jaar. 

                    Het was het een van de eerste stappen die de EU zette na de Russische inval in februari 2022 in Oekraïne; Russische tegoeden bevriezen. In totaal is er in de VS, Japan, EU en Canada nu zo'n 260 miljard aan tegoeden van de Russische Centrale Bank bevroren. Daarvan staat een recordbedrag van 191 miljard in Brussel, bij Euroclear. Dat is een instelling die bij transacties op de financiële markten als tussenpersoon fungeert.

                    De Europese Unie wil niet aan de bevroren tegoeden zelf komen. Maar de winsten op die bevroren tegoeden, zoals de rente en andere opbrengsten uit beleggingen, willen de lidstaten nu aan Oekraïne geven. Dat moet gebeuren via een speciaal fonds; het zogenoemde Ukraine Assistance Fund. In totaal gaat het om zo'n 3 miljard euro per jaar.

                    Er wordt al twee jaar gesproken over de optie om Russische tegoeden in te zetten als hulp aan Oekraïne. Vooral Oekraïne wilde dit graag; het land ziet het liefst alle bevroren tegoeden naar Oekraïne gaan.

                    Er is in Brussel lang onderhandeld over het vrijmaken van het geld voor Oekraïne, omdat alle lidstaten het eens moesten worden. Het is een ongekende stap om aan bevroren tegoeden van andere landen te komen. Eind april waarschuwde Rusland het Westen nog om niet aan het geld te komen, anders zou er een "heftige reactie" volgen.

                    Van de miljarden gaat 90 procent in het speciale fonds, waar vervolgens wapens en munitie voor Oekraïne uit betaald zullen worden. Een kleine groep EU-lidstaten steunt de aankoop van wapens niet (Malta, Oostenrijk en Ierland), omdat zij grondwettelijk neutraal zijn. Om die landen tegemoet te komen, is afgesproken dat 10 procent van het geld wordt gebruikt voor bijvoorbeeld humanitaire hulp.

                    Bron: NOS

                    Aanval op Fransen in Oekraïne 'onvermijdelijk'

                    De Franse president Emmanuel Macron.
                    Rusland accepteert het niet als Frankrijk troepen stuurt om mee te vechten met de Oekraïners. Woordvoerster Maria Zacharova van het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken waarschuwt vandaag dat Franse soldaten in Oekraïne worden gezien als legitieme doelen om aan te vallen.
                    'Dat is onvermijdelijk. Het is mij duidelijk dat Frankrijk daarvan al het bewijs heeft gezien', aldus Zacharova. Om er aan toe te voegen dat er al meerdere Franse staatsburgers zijn gedood of gewond geraakt in Oekraïne. 

                    Gisteren riep het ministerie de Franse ambassadeur al op het matje na een herhaalde opmerking van president Emmanuel Macron dat hij zijn soldaten wil inzetten als sprake is van een Russische doorbraak aan het front en Oekraïne om hulp vraagt. 

                    Later kwam er kritiek vanuit Parijs op de Russische handelwijze om via hun ambassades druk uit te oefenen op bondgenoten van Oekraïne. Nadat de Britse minister van Buitenlandse Zaken David Cameron in Kyiv verklaarde dat Oekraïne met de door zijn land geleverde wapens militaire doelen in Rusland mag aanvallen. De ambassadeur van het Verenigd Koninkrijk kreeg daarna op de kop van het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken. 

                    Bron: Oekrajinska Pravda

                      Opnieuw enorme schade aan energievoorziening

                      Rusland heeft afgelopen nacht aanvallen met meer dan 50 raketten en 20 drones uitgevoerd op energievoorzieningen in zes provincies, onder meer bij de steden Kyiv, Poltava, Kirovohrad, Ivano-Frankivsk en Lviv. Er vielen geen gewonden of doden, maar de schade is enorm. DTEK, het grootste particuliere elektriciteitsbedrijf van Oekraïne, meldt ernstige schade aan apparatuur bij drie energiecentrales. 

                      President Volodimir Zelenski reageerde vanmorgen furieus op de aanvallen, juist op de dag dat in Oekraïne de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog worden herdacht. 'De hele wereld moet begrijpen hoe dit in elkaar zit. We moeten het nieuwe Nazisme geen kans geven.' Hij noemde de Russische president Vladimir Poetin 'een Nazi'.

                      Vanwege de enorme schade vraagt het ministerie van Energie de Oekraïners om zuinig om te springen met elektriciteit, in het bijzonder tussen 19.00 en 22.00 uur. 'We vragen de industriële bedrijven om hun productie aan te passen aan de omstandigheden om uitval van de stroomvoorziening te voorkomen.' Er wordt elektriciteit geïmporteerd uit Polen, Roemenië en Slowakije. Desondanks worden stroomonderbrekingen in de avonduren niet uitgesloten.

                      Bron: Oekrajinska Pravda

                        dinsdag 7 mei 2024

                        'Angst Rusland is onnodig, vertrekken volstaat'

                        Als Rusland bevreesd is voor de Westerse wapens die Oekraïne nu krijgt, dan zit er volgens woordvoerder John Kirby van het Witte Huis niets anders op dan dat het z'n leger terugtrekt uit Oekraïne. Dreigen met het inzetten van kernwapens is volgens Kirby niet de oplossing. 'Het is roekeloos en onverantwoordelijk voor de leider van een grote kernmacht om hiermee te schermen.'

                        De Amerikaanse regering houdt nauwlettend in de gaten of Rusland inderdaad aanstalten maakt voor een test met tactische kernwapens, ook als het maar een simulatie is. Kirby: 'Ik kan wel zeggen dat we niets anders zijn dan roekeloze retoriek en dat is geen aanleiding om ons anders op te stellen.

                        Woordvoerder Matthew Miller van het Amerikaanse ministerie van Defensie zegt iets soortgelijks: 'De Russische retoriek met betrekking tot hun kernwapens is al sinds het begin van de oorlog in Oekraïne roekeloos en onverantwoordelijk. Dat gezegd hebbende moeten we constateren dat er geen enkele indicatie is dat Rusland voorbereidingen treft om een kernwapen in te zetten in Oekraïne.'

                        De Oekraïense militaire inlichtingendiensten zeggen ook niets te zien wat lijkt op het treffen van voorbereidingen. 'Alleen desinformatie en verklaringen. We zitten er bovenop, zowel onze speciale eenheden als die van de hele vrije wereld zijn er mee bezig. Nucleaire afpersing is normaal voor Poetin en zijn mensen, er is geen sprake van wereldschokkend nieuws', aldus woordvoerder Andri Joesov.

                        Bron: Oekrajinska Pravda

                        Geen militaire transporten meer over de Krimbrug

                        De Krimbrug liep bij een aanval in oktober 2022 veel
                        schade op. Een trein met tankwagons brandde uit.
                        Rusland maakt niet langer gebruik van de Krimbrug om militaire voertuigen naar Oekraïne te brengen, maar stuurt ze
                        nu via bezet gebied. Uit een analyse van satellietbeelden blijkt volgens  het onderzoeksteam van Molfar dat in de afgelopen drie maanden slechts een goederentrein met 55 tankwagens over de Krimbrug werd getransporteerd. 

                        Het onderzoek van Molfar bevestigt wat Vasil Maljoek, hoofd van de staatsveiligheidsdienst SBOe, hierover eind maart al zei. De Krimbrug werd al tweemaal zwaar beschadigd bij Oekraïense aanvallen, in oktober 2022 en in juli 2023. Tot dan werd de 19 kilometer lange spoorbrug die het Russische vasteland verbindt met de door Rusland bezette Krim volgens Maljoek gebruikt 'door 42 tot 46 goederentreinen met wapens en munitie per dag, na de aanvallen nog maar hooguit 5 waarvan vier treinen voor personenvervoer'.

                        Oekraïne heeft de afgelopen tijd de aanvallen op militaire doelen op de Krim opgevoerd. Een Russische bron maakte vorige week dinsdag melding van onderschepte raketten bo ven de steden Dzhankoj en Simferopol. Twee dagen later zou een Oekraïense drone boven de Krim uit de lucht zijn geschoten, aldus het Russische ministerie van Defensie. Telkens als sprake is van een Oekraïense aanval wordt de Krimbrug uit veiligheidsoverwegingen tijdelijk gesloten voor het verkeer.

                        Bron: The Kyiv Independent

                        'Geen soldaten Vreemdelingenlegioen in Oekraïne'

                        Frankrijk ontkent dat er soldaten van het Vreemdelingenlegioen gestationeerd zijn in de Oekraïense stad Slovjansk, niet ver van de frontlijn in de provincie Donetsk. De nieuwssite Asia Times meldde gisteren dat er honderd soldaten van het Vreemdelingenlegioen de 54e gemechaniseerde brigade gaan helpen in de strijd tegen de Russen. Het nieuws kwam van Stephen Bryen, een voormalige assistent van het plaatsvervangend hoofd van het Pentagon. Volgens Bryen worden in totaal zo'n 1.500 soldaten van het Franse Vreemdelingenlegioen naar Oekraïne gestuurd.

                        Het Franse ministerie van Defensie zegt dat het bericht onjuist is. 'Nee, Frankrijk heeft geen troepen naar Oekraïne gestuurd', zegt het ministerie op X, voorheen Twitter. Eerder zei de Franse president Emmanuel Macron dat hij het sturen van soldaten naar Oekraïne niet uitsluit en afgelopen week voegde hij daar aan toe dat te overwegen als het Russische leger door de Oekraïense linies breekt en Oekraïne zelf om hulp vraagt. 

                        Bron: European Pravda

                        maandag 6 mei 2024

                        Ollongren: F-16's gaan in herfst naar Oekraïne

                        Nederland stuurt pas komend najaar F-16's naar Oekraïne, direct na Denemarken die daarmee in de loop van de zomer begint. Minister Kajsa Ollongren van Defensie heeft dit volgens de Litouwse nieuwssite Delfi gezegd op een persconferentie in Vilnius. De levering van de F-16's is volgens Ollongren vastgelegd in een stappenplan dat ook de training van de Oekraïense piloten en het onderhoudspersoneel omvat in onder meer de Verenigde Staten en Roemenië.

                        Ole Egberg Mikkelsen, de Deense ambassadeur in Kyiv, heeft verklaard optimistisch te zijn over de levering van de eerste F-16's in de loop van de zomer. Nieuwsmedia melden eerder al dat de eerste F-16's in juni kunnen opstijgen in Oekraïne. België wil eind dit jaar z'n F-16's naar Oekraïne sturen.

                        Bron: European Pravda