maandag 31 oktober 2022

Zeker 9.400 kinderen naar Rusland gedeporteerd

Rusland heeft al minstens 9.400 Oekraïense kinderen weggehaald. Dat is gebleken uit onderzoek van het Oekraïense Openbaar Ministerie. 'We zijn er echter van bewust dat het er meer zullen zijn, mogelijk zelfs veel meer. Het aantal dat we nu noemen is naar voren gekomen uit onderzoek dat we doen naar oorlogsmisdrijven', zegt procureur-generaal Andrii Kostin in een interview met het persagentschap Interfax.

Kostin wijst er in dit verband op dat het internationale verdrag inzake het voorkomen en bestraffen van genocide uit 1948 expliciet stelt dat het gedwongen overbrengen van kinderen vanuit de ene nationale groep naar een andere als genocide wordt aangemerkt. Kostin zegt dat het onderzoek naar de deportatie van Oekraïense kinderen zich richt op zowel oorlogsmisdrijven als op genocide, volkerenmoord. 

Kostin geeft in het interview ook nieuwe cijfers over de aantallen gedode en gewonde burgers. Er zijn officieel 7.938 burgers gedood door het oorlogsgeweld, waaronder 430 kinderen. Ook zijn er 10.897 gewonde burgers. 'Ook hierbij gaat het om geregistreerde gevallen. Aangezien het onmogelijk is om informatie over dode en gewonde burgers uit de door de Russen bezette gebieden te krijgen, moeten we er van uitgaan dat de werkelijke aantallen schrikbarend hoger zullen zijn.' 

In 250 dagen oorlog zijn door Rusland al 51.000 infrastrucurele objecten vernield of beschadigd. Daaronder 41.184 woningen en flatgebouwen, 2.688 scholen en universiteiten waarvan er 331 volledig werden verwoest. Ook zijn 389 ziekenhuizen en andere medische voorzieningen vernield door het Russische oorlogsgeweld.

Bron: Interfax

Hoe Rusland de oorlog in Oekraïne wil beëindigen

Rusland heeft in de afgelopen dagen meerdere keren te kennen gegeven dat het wel wil onderhandelen om de oorlog in
Oekraïne te beëindigen. Zowel president Vladimir Poetin (donderdag) als minister Sergej Lavrov van Buitenlandse Zaken (zondag) hadden het over 'onze wensen met betrekking tot de Europese veiligheidsstructuur' zoals die bij de Amerikaanse regering en de NAVO zijn neergelegd.

Het gaat om het volgende memorandum dat er in voorziet dat zowel Oekraïne als Georgië geen lid worden van de NAVO, maar ook Finland en Zweden niet omdat die feitelijk nog geen deel uitmaken van het militaire bondgenootschap:

Artikel 1
De partijen mogen hun veiligheid niet versterken ten koste van de veiligheid van Rusland.

Artikel 2
De partijen zullen multilateraal overleg en de NAVO-Rusland Raad gebruiken om conflictpunten aan te pakken.

Artikel 3
De partijen bevestigen opnieuw dat ze elkaar niet als tegenstanders beschouwen en een dialoog nastreven.

Artikel 4
De partijen zullen geen strijdkrachten en wapens inzetten op het grondgebied van een van de andere staten in Europa, naast de strijdkrachten die op 27 mei 1997 werden ingezet.

Artikel 5
De partijen zullen geen middellange- en korteafstandsraketten op het land naast de andere partijen plaatsen.

Artikel 6
Alle lidstaten van de Noord-Atlantische Verdragsorganisatie verbinden zich ertoe zich te onthouden van elke verdere uitbreiding van de NAVO, met inbegrip van de toetreding van Oekraïne en andere staten.

Artikel 7
De partijen die lid zijn van de Noord-Atlantische Verdragsorganisatie mogen geen enkele militaire activiteit uitoefenen op het grondgebied van Oekraïne en andere staten in Oost-Europa, in de zuidelijke Kaukasus en in Centraal-Azië, en

Artikel 8
De overeenkomst mag niet zo worden uitgelegd dat zij afbreuk doet aan de primaire verantwoordelijkheid van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties voor de handhaving van de internationale vrede en veiligheid.

Premier over raketten: 'Het had erger gekund'

Premier Denis Sjmihal zegt dat vanmorgen belangrijke infrastructuur, hoofdzakelijk elektriciteitscentrales en transformatorstations,  in tien provincies zijn beschadigd bij de Russische raketaanvallen. Dat heeft er toe geleid dat honderden stadjes en dorpen in zeven provincies zonder elektriciteit zitten. Er zouden dertien gewonden zijn als gevolg van de raketaanvallen. 'Het had nog veel erger gekund. Dankzij het goede werk van luchtdefensie zijn 44 van de 50 kruisraketten voortijdig uit de lucht geschoten', aldus Sjmihal.

De herstelwerkzaamheden zijn inmiddels in volle gang. De premier: 'In de provincies Kyiv, Zaporizja, Dnipropetrovsk en Charkiv hebben we tijdelijke blackouts. Daarom is het vandaag, net als in de voorgaande weken, belangrijk dat iedereen voorzichtig om gaat met het stroomgebruik, zodat we het elektriciteitsnet zou weinig mogelijk belasten. Laten we eensgezind en solidair zijn.' De Oekraïense hoofdstad krijgt het weer flink te verduren. De hele stad zit zonder kraanwater en ook is in grote delen van Kyiv geen elektriciteit.

Een Russische raket is neergekomen in Moldavië. In een dorp net over de grens met Oekraïne was wel schade aan woningen, maar er raakte niemand gewond.  

Bron: Interfax

Akkoord over graandeal, maar zonder Rusland

Oekraïne, Turkije en de Verenigde Naties hebben afspraken gemaakt over de doorgang van zestien schepen met graan die in Turkse wateren liggen. Dat meldt de VN. Het is een poging om vanaf vandaag de Oekraïense graanexport over de Zwarte Zee weer op te starten, nadat Rusland zich afgelopen weekend had teruggetrokken uit de zogeheten graandeal. Rusland is nog niet akkoord gegaan met de nieuwe afspraken, dus het is niet duidelijk hoeveel de deal waard is. De VN meldt alleen dat Moskou erover 
geïnformeerd is.

In een bericht van het Russische staatspersbureau RIA Novosti staat dat de nieuwe deal Rusland tot niets zou verplichten, op basis van een anonieme bron. Waarschijnlijk gaat het om een overheidsfunctionaris. 

De graandeal werd opgeschort door Rusland na een droneaanvallen op Russische schepen bij de Krim. Het Kremlin beweerde dat bij de explosies twee marineschepen, die toezagen op de export van levensmiddelen, beschadigd raakten.

Inmiddels zijn twee Oekraïense graanschepen vanmorgen op weg gegaan, aldus de Kyiv Post.

Bronnen: NOS.nl, Kyiv Post

Rusland beschiet Oekraïne met kruisraketten

Het is maandagochtend en weer regent het Russische raketten. Er zouden al veertig kruisraketten zijn afgevuurd, vooral gericht op de energievoorzieningen in de hoofdstad Kyiv, in Charkiv, Poltavava, Tsjernivtsi, Lviv, Zaporizja, Kirovohrad, Tsjerkasi en Vinnitsja. Boven Lviv zouden meerdere kruisraketten uit de lucht zijn geschoten. In Vinnitsja zou een woonwijk zijn geraakt door een neervallende raket. Delen van de hoofdstad zitten zonder elektriciteit en water, volgens de eerste berichten.

Gevreesd wordt dat er nog meer raketten komen. Op maandag 10 oktober was het tot dusver het ergst, toen ging het om 83 kruisraketten.

Bron: Ukrajinska Pravda

zondag 30 oktober 2022

'100.000 doden aan het einde van de oorlog'

Illia Ponomarenko, Oekraïense oorlogsverslaggever voor The Kyiv Independent, verwacht dat Oekraïne aan het eind van de oorlog kan rekenen op 100.000 doden. Dit getal omvat zowel burgers als militairen, zegt Ponomarenko in de Perestrojkast van BNR. Ponomarenko geeft aan dat het moeilijk is vast te stellen hoeveel mensen precies zijn omgekomen aan Oekraïense zijde tot nu toe. Hij neemt als voorbeeld de stad Marioepol. Deze stad is berucht geworden door de Russische belegering die daar plaatsvindt en de verwoestende slag om de stad, met al het menselijke leed dat daarbij gepaard ging.

'In Marioepol zijn de Russen beschadigde gebouwen aan het vernietigen. In deze gebouwen en onder het puin liggen nog veel lijken en stoffelijke resten van Oekraïense burgers. De Russen halen deze niet onder het puin vandaan. We zullen dus nooit weten hoeveel mensen hier precies zijn omgekomen omdat ze zijn vermorzeld', legt Ponomarenko uit in gesprek met verslaggevers Floris Akkerman en Geert Jan Hahn.

Meer op de website van BNR.

'Wens om te onderhandelen is slechts rookgordijn'

Het enige realistische voorstel om te onderhandelen met Rusland is het per direct beëindigen van de oorlog tegen Oekraïne en de terugtrekking van de Russische troepen naar de grenzen zoals die in 1991 werden vastgesteld. Woordvoerder Oleh Nikolenko van het Oekraïense ministerie van Buitenlandse Zaken is er duidelijk over dat hij niet gelooft dat Rusland écht wil praten: 'Wie wil onderhandelen vernietigt niet het energiesysteem van het buurland zodat de bevolking straks gaat bevriezen. Die slacht niet op grote schaal burgers af, beschiet geen woonwijken, die roept geen mobilisatie af van nog eens 300.000 militairen, die blokkeert geen graantransporten en komt niet met ultimatums.'

Nikolenko meent dat het aanbod van de Russische minister Sergej Lavrov om te gaan onderhandelen 'op gelijkwaardige basis' slechts is bedoeld om tijd te winnen nu het Russische leger grote verliezen lijdt. Zolang Rusland oorlogsmisdrijven blijft begaan in Oekraïne kan de oorlog alleen met wapens worden beslecht en niet met diplomatie.

'We zijn dankbaar voor de internationale steun die wij ontvangen bij het gevecht om ons bestaansrecht. Alleen onze eensgezindheid kan Rusland op andere gedachten brengen. Dit land vormt een bedreiging voor ons aller vrede en veiligheid, niet alleen in Europa maar in de hele wereld', aldus Nikolenko.

Bron: Ukrajinska Pravda

    Lavrov wil praten 'op gelijkwaardige basis'

    Rusland blijft vragen om onderhandelingen. President Vladimir Poetin zei afgelopen donderdag nog op een bijeenkomst van de Valdaj denktank in Moskou dat hij wil praten over een eind aan de oorlog die hij zelf is begonnen, maar dan wel 'op gelijkwaardige basis'. 

    Ook minister Sergej Lavrov van Buitenlandse Zaken kwam vandaag weer aanzetten met 'op gelijkwaardige basis'. 
    Volgens Lavrov waren er in de afgelopen zes maanden 'diverse initiatieven van Amerikaanse zijde, maar ook van andere Westerse leiders die vroegen om telefoongesprekken met de Russische leider'. De minister voegt daar aan toe dat verzoeken om te gaan onderhandelen altijd serieus zijn behandeld. Maar het was altijd 'Oekraïne dat weigerde om te praten, kennelijk in opdracht van de westerse sponsors'. 

    Na Poetin's Valdaj-toespraak van afgelopen donderdag zei zijn woordvoerder Dmitri Peskov dat het goed zou zijn als Poetin en de Amerikaanse president Joe Biden elkaar spreken op de G20-top op 20 en 21 november op Bali. Biden zou dan een open oor moeten hebben voor 'de Russische zorgen' en de  wensen met betrekking tot de Europese veiligheidsstructuur die Rusland eerder heeft neergelegd bij de Amerikaanse regering en de NAVO. Oftewel: Oekraïne mag geen lid worden van de NAVO omdat Rusland dit te bedreigend vindt.

    Biden houdt vooralsnog vol dat hij geen persoonlijke ontmoeting wil met de Russische president.

    Bron: Ukrajinska Pravda

      Russen willen inwoners Cherson weg hebben

      De Russische bezetters hebben de bevolking op de westoever van de Dnipro in de provincie Cherson te verstaan gegeven dat ze binnen twee dagen weg moeten zijn. Ze moeten naar de overkant van de rivier. De Russen hebben controleposten opgezet om te weten te komen wie richting de Krim reist, aldus het Institute for the Study of War (ISW). Er zijn berichten dat de bezetters inwoners van Nova Kachovka aan de oostkant van de Dnipro eveneens opdracht hebben gegeven om te vertrekken. In Berislav op de westoever, aan de andere kant van de Kachovska 
      stuwdam, zouden Russische soldaten burgerkleding hebben aangetrokken en hebben ze hun intrek genomen in woningen in de stad. 

      'Volgens de internationale afspraken is het niet toegestaan dat militairen zich als burgers voordoen', constateert het ISW. 'Rusland is wellicht van plan om net te doen alsof het Oekraïense leger burgers beschiet, terwijl het feitelijk om Russische soldaten in burgerkleding gaat.'

      De generale staf van het Oekraïense leger meldt dat de bezetters in de stad Cherson een gevangenis heeft ontruimd om daar soldaten en militair materieel onder te brengen. In de plaats Kalantsjak zou een honderdtal Tsjetsjenen van de Nationale Garde uit Grozny zijn gearriveerd.

      Bron: The Kyiv Independent

      Rusland wil graan leveren 'tegen gunstige prijs'

      Rusland wil in de komende vier maanden een half miljoen ton graan verschepen naar de armste landen. Gratis, om zo een hongersnood in de wereld te voorkomen nu Rusland de graandeal met Oekraïne heeft opgezegd. 'Onze graanoogst is dit jaar zo groot dat we het wegvallen van het Oekraïense graan geheel kunnen vervangen en graan tegen een acceptabele prijs kunnen verkopen aan
      landen die dat willen', heeft de Russische minister van Landbouw Dmitri Patroesjev gezegd tegen het persagentschap RIA Novosti. Turkije - 'onze betrouwbare partner' - moet daarbij als tussenpersoon fungeren.

      'Rusland is altijd een betrouwbare zakenpartner gebleken en dat blijft zo', aldus Patroesjev die meent dat de graandeal 'er niet in geslaagd is om aan de vraag naar graan vanuit derde wereldlanden te voldoen, maar die in zekere zin zelfs heeft verslechterd' aangezien de meeste graanschepen naar Europa zijn gegaan'. 

      Patroesjev heeft daar zeker een punt. Slechts 6 van de 373 graanschepen gingen sinds 22 juli dvia het Wereldvoedselprogramma van de Verenigde Naties, in Ethiopië, Jemen, Somalië en Afghanistan terecht, zo blijkt uit cijfers van de VN. De helft van het verscheepte voedsel bestond bovendien niet uit graan, maar uit mais. Dat vooral aan Europa is geleverd komt omdat de graanoogst al op voorhand is verkocht, meestal drie jaar vantevoren.

      De graandeal van Oekraïne, Rusland, Turkije en de Verenigde Naties is gisteren met onmiddellijke ingang geannuleerd door Rusland. Oekraïne reageerde meteen boos. Minister Dmitri Koeleba van Buitenlandse Zaken noemde het argument dat het een vergelding is voor de Oekraïense aanval op de marinehaven van Sebastopol slechts een uitvlucht, aangezien Rusland toch al van de graandeal af wilde. De Russische graanoogst viel deze zomer heel goed uit. 

      Saillant detail: Ruslands grootste graanexporteur is de schoonzoon van Sergej Lavrov, de minister van Buitenlandse Zaken.

      Bronnen: Ukrajinska Pravda, NRC

        Legerleiding Oekraïne: 'Het was een goede dag'

        De generale staf van het Oekraïense leger meldt dat gisteren 950 Russische soldaten zijn gedood bij gevechten. 'Het was een goed etmaal. De bezetters leden hun zwaarste verliezen aan het front bij Donetsk en Liman.' Het is het grootste Russische verlies aan manschappen op één dag in de acht maanden die de oorlog nu duurt. Mogelijk is dit het gevolg van het inzetten van de 'mobiks', pas gemobiliseerde soldaten zonder gevechtservaring.

        Volgens Oekraïne zijn inmiddels 71.200 Russische soldaten gesneuveld. Als ook de gewonde Russen mee zijn gerekend, dan gaat het zelfs om een verlies van 300.000 soldaten. Amerikaanse en Britse militaire inlichtingendiensten zitten altijd lager met de inschatting van de Russische verliezen, terwijl Rusland het op nog altijd op ruim 9.000 gesneuvelde soldaten houdt. Ook aan Oekraïense kant zijn de verliezen aanzienlijk, waarschijnlijk (veel) hoger dan de 10.000 die al wel eens is genoemd. 

        Volgens Oekraïne zijn inmiddels 2.672 Russische tanks vernield dan wel buitgemaakt en 5.453 pantserwagens. Verder 1.724 artilleriesystemen, 383 raket-lanceersystemen, 197 luchtverdedigingssystemen, 274 vliegtuigen, 252 helikopters, 1.412 drones, 352 kruisraketten, 16 boten en schepen en 4.120 militaire voertuigen en tankwagens. 

        Over de schade die de Oekraïense aanval met (onderwater)drones gisteren in de marinehaven van Sebastopol heeft aangericht is nog weinig bekend. Vermoedelijk hebben twee Russische marineschepen schade opgelopen, al wordt die schade van Russische zijde als gebruikelijk in eerste instantie gebagatelliseerd. 

        Bron: Ukrajinska Pravda

          zaterdag 29 oktober 2022

          Oekraïne krijgt 52 gevangen soldaten terug

          Een nieuwe gevangenenruil met Rusland heeft vandaag 52 Oekraïense krijgsgevangenen thuis gebracht. Dat heeft Andrii Joesov, woordvoerder van de militaire inlichtingendienst, vanmiddag bekend gemaakt. Hij zei er bij dat inmiddels al meer dan duizend krijgsgevangenen door de Russen terug zijn gegeven. 'Soms gaat het om grote aantallen, soms ook om enkele gevangenen', aldus Joesov. Er zouden inmiddels dertig uitwisselingen van krijgsgevangenen zijn geweest. Het is niet bekend hoeveel Russische krijgsgevangenen zijn geruild.

          Bron: Ukrajinska Pravda

          'Nordstream-beschuldiging Rusland is onzin'

          De Britse regering ontkent stellig dat zijn marine verantwoordelijk zou zijn voor het opblazen van de Nord Stream-gasleidingen. Die beschuldiging door het Kremlin wordt vanuit Londen afgedaan als 'valse beweringen van epische proporties'. 
          Rusland heeft geen bewijs gegeven voor de beschuldiging. Het Verenigd Koninkrijk zegt dat Rusland vaker met dit soort nepnieuws de aandacht probeert af te leiden van de zware verliezen in Oekraïne.

          Wie er verantwoordelijk is voor de sabotageactie van eind september wordt onderzocht door onder andere Duitsland, Denemarken, Zweden en Rusland. Het Russische onderzoek staat volledig los van dat van de Europese landen.

          Bron: NOS.nl

          Rusland zegt graandeal met Oekraïne op als wraak

          De Razoni was het eerste graanschip dat onder de graandeal vertrok.
          Rusland 
          heeft de 'graandeal' opgezegd vanwege de aanval vanmorgen vroeg met drones op Russische marineschepen in de haven van Sebastopol. De aanval wordt door Rusland aan Oekraïne toegeschreven, al ontkent de regering in Kyiv. Er zouden minstens twee schepen zijn beschadigd bij de aanval, terwijl Rusland zegt dat het negen drones uit de lucht heeft geschoten en ook nog eens zeven onderzee drones onschadelijk heeft weten te maken. 

          De graandeal behelst dat het transport van graan en andere voedingsmiddelen over zee ongemoeid wordt gelaten gedurende een periode van 120 dagen. Zodoende is het inmiddels gelukt om minstens negen miljoen ton Oekraïens graan te transporteren over de Zwarte Zee naar Istanboel, van waaruit het graan na een inspectie op wapens en munitie naar andere havens werd verscheept. 

          De overeenkomst kwam op 22 juli tot stand door tussenkomst van Turkije en de Verenigde Naties. Op 19 november zou de graandeal verlengd moeten worden. 

          Volgens woordvoerder Igor Konasjenkov van het Russische ministerie van Defensie zijn juist de schepen aangevallen die moesten zorgen dat de graantransporten over de Zwarte Zee veilig waren.

          De Oekraïense minister van Buitenlandse Zaken Dmitri Koeleba zegt dat Rusland al langer een aanleiding zocht om de graandeal om zeep te helpen. 'Dit raakt miljoenen mensen. Daarom roep ik de wereld op om een eind te maken aan deze 'hunger games' van Rusland.' 

          Bronnen: The Moscow Times, Ukrajinska Pravda

          Zeker twee Russische marineschepen beschadigd

          Minstens twee schepen van de Russische Zwarte Zee-vloot zijn beschadigd geraakt in de haven van Sebastopol, gelegen op de Krim. De mijnenjager en een ander schip zijn volgens het Kremlin vanmorgen vroeg getroffen door een Oekraïense drone-aanval, maar Kyiv ontkent elke betrokkenheid. Oekraïne spreekt overigens van schade aan vier Russische schepen.

          In de eerste berichten over het incident zei Rusland alleen dat 'er in de stad niets is geraakt'. Maar in de loop van de dag werd bekendgemaakt dat marineschepen in de haven toch schade hebben opgelopen. Er wordt door het Russische ministerie van Defensie alleen gesproken van lichte averij. Volgens Moskou werd de aanval uitgevoerd door zeven zeedrones en negen luchtdrones. Alle vliegende drones zijn volgens Rusland neergehaald.

          Een Oekraïense functionaris ontkent dat er sprake zou zijn van een drone-aanval. Volgens hem zijn Russische militairen zelf verantwoordelijk voor de ontploffingen. De strijdkrachten zouden 'achteloos' zijn omgegaan met explosieven. Op sociale media worden foto's gedeeld van zwarte rookpluimen in de haven van Sebastopol.

          Bron: NOS.nl

          Onduidelijkheid over aanval op Russische marine

          De Russische bezetters maken melding van 'een aanval met drones' op de marinehaven bij de stad Sebastopol op de Krim. Russische marineschepen van de Zwarte Zeevloot zouden bezig zijn om de aanval af te slaan. Als gevolg daarvan is de veerdienst die het noordelijke en zuidelijke deel van Sebastopol verbindt uit de vaart genomen. Er zouden geen doelen in de stad zelf zijn geraakt, aldus het Russische staatspersbureau TASS.

          Anton Gerasjtsjenko, adviseur van president Volodimir Zelenski, meldt op Twitter evenwel dat 'volgens diverse bronnen' gisteravond laat Russische marineschepen zijn aangevallen en in brand geraakt. Het zou onder meer gaan om een fregat en een landingsschip.

          Bronnen: Ukrajinska Pravda, Twitter

          vrijdag 28 oktober 2022

          Bezet Zaporizja mag zondag geen wintertijd

          De Russische bezetter zegt dat zondag de klok geen uur wordt teruggezet in Zaporizja. Geen zomertijd, is de boodschap aan de inwoners die ook worden opgeroepen om 'alle oproepen van de Oekraïense autoriteiten om de klok te verzetten te negeren'. De door de Russen aangestelde burgemeester van Enerhodar doet er nog een schepje bovenop met de conclusie 'dat de stad nu op Russisch grondgebied ligt en de Moskou-standaardtijd moet aanhouden.' 

          Nu is er geen tijdsverschil, maar Oekraïne gaat zondag over op de wintertijd, met de klok een uur terug en dan is er dus wel tijdsverschil. Rusland schrapte de wintertijd in 2014.

          Bron: Ukrajinska Pravda

          Medvedev: 'Kom aan onze eisen tegemoet'

          De raketaanvallen op de energievoorzieningen kunnen snel voorbij zijn als Oekraïne voldoet aan de Russische eisen. Dat stelt Dmitri Medvedev, de Russische ex-president en nu vicevoorzitter van de nationale veiligheidsraad. Op Twitter schrijft hij dat Oekraïne de annexatie van de provincies Loehansk, Donetsk, Zaporizja en Cherson en uiteraard ook van de Krim moet erkennen. Volgens Medvedev helpt het niet als Oekraïne elektriciteit uit Slowakije krijgt, omdat het stroomnet inmiddels te veel schade heeft oplopen. 

          Michailo Podoljak, adviseur van president Volodimir Zelenski, reageert sarcastisch op Medvedev's voorstel. 'Fantastisch! Het Kremlin geeft via Medvedev toe dat het de opzet is om het Oekraïense elektriciteitsnet te vernietigen en om miljoenen mensen net zo lang te terroriseren totdat Oekraïne zich gewonnen geeft. In feite is het de officiële bevestiging dat Rusland een terroristische staat is. Hoe kunnen wij nog tot onderhandelen komen? Met wie?'

          Sinds het begin van de invasie op 24 februari heeft Rusland in totaal 84 aanvallen gedaan op Oekraïense energiefaciliteiten. Alleen al deze maand ging het om 51 aanvallen. Gisteren werd een test uitgevoerd met het importeren van elektriciteit vanuit Slowakije.

          Bron: Ukrajinska Pravda

            Jaarlijks 38 miljard nodig voor schadeherstel

            De door Rusland aangerichte schade in Oekraïne is inmiddels zo groot dat er jaarlijks 38 miljard euro nodig is voor het herstel. Dat zegt minister Serhi Martsjenko van Financiën in een interview met de nieuwssite Suspilne. 'We zijn aan het zoeken waar we dit geld vandaan kunnen halen. We zouden bijvoorbeeld de bevroren Russische tegoeden in Oekraïne voor dit doel kunnen gebruiken.' 

            In zijn dagelijkse videoboodschap van gisteravond zei president Volodimir Zelenski dat Rusland sinds februari al 4.500 raketaanvallen op Oekraïne heeft gedaan. Het Kyiv Economisch Instituut schat dat de totale schade aan de infrastructuur inmiddels 127 miljard euro is.

            Bron: The Kyiv Independent

            Nog maar weer eens: het is Kyiv not Kiev

            Het blijft moeilijk voor de Nederlandse nieuwsmedia, die Oekraïense namen voor steden. Het is Kyiv en niet Kiev, want Kiev is de Russische naam voor de Oekraïense hoofdstad. Beetje vreemd, is het niet, beste nieuwsmedia, om tijdens een door Rusland begonnen oorlog in Oekraïne stug bij de Russische naam voor de hoofdstad van het aangevallen land te blijven kiezen. Maak er dus Kyiv van!

            En nou we toch bezig zijn: het is niet Charkov, maar Charkiv. En het is niet Odessa, maar Odesa. 

            Als jullie toch gaan veranderen, schaf dan meteen al die Engelse schrijfwijzes van steden af. Het is niet Chernihiv, maar Tsjernihiv. Het is niet Cherkasy, maar Tsjerkasi. Wat jullie als Nederlandse nieuwsmedia wél goed doen is verrassend genoeg de schrijfwijze van Cherson (en niet Kherson)...

            Video: het leven gaat door in Oekraïne


            Oekraïne importeert Slowaakse stroom als test

            Een overzicht van de Russische aanvallen op de Oekraïense energievoorziening.
             Klik op het kaartje voor een grotere versie. Infographics: Rybar op Telegram.
            Het Energiebedrijf Oekraïne heeft gisteren voor het eerst elektriciteit geïmporteerd uit buurland Slowakije. Het gaat om 1 megawatt, als test. 'Het is technisch mogelijk om elektriciteit vanuit Europa naar Oekraïne te brengen als dat nodig is. We moeten daar klaar voor zijn', aldus algemeen directeur Vitali Boetenko. 

            Nog niet zo lang geleden - in juni - kreeg Oekraïne toestemming om mee te doen in het Europese energiesysteem ENTSO-E, zodat het land elektriciteit kon exporteren naar Europa. Inmiddels is de situatie volstrekt anders, want Oekraïne heeft geen overschot meer maar door de Russische aanvallen op energiecentrales is er een schreeuwend gebrek aan elektriciteit. 

            Door deze terreur met raketten en drones is ruim 50 procent van het energienetwerk in Oekraïne deels of compleet verwoest, zegt directeur Dmytro Sacharjoek van DTEK, het grootste private elektriciteitsbedrijf in het land.

            Zonder water en elektriciteit vrezen Oekraïners voor de winter die eraan komt. 'Als de temperaturen onder 0 gaan, en dat gebeurt elke winter, zullen de warmteleidingen bevriezen en barsten', zegt Sacharoek. 'Mochten we dan later weer energie krijgen, dan moeten alle leidingen in het hele land eerst vervangen worden. Dat is echt een nachtmerriescenario.'

            Om de elektriciteitsvoorzieningen te repareren is de hulp van het buitenland nodig. 'We vragen of landen nog apparatuur over hebben, misschien nog op voorraad in hun magazijn of tweedehands materiaal dat wij kunnen repareren.' Vooral landen in Oost-Europa zouden kunnen helpen, zegt Sacharjoek. 'In Oost-Europa staan nog veel oude centrales uit de Sovjettijd, die lijken erg op onze centrales. Als daar nog oud apparatuur ligt opgeslagen, zou dat ons erg kunnen helpen.' Maar hij vraagt ook om bescherming tegen de Russische raketten. 'We kunnen nu alles gaan repareren, maar de Russen zullen blijven aanvallen.'

            Bronnen: Ukrajinska Pravda, NOS, Nieuwsuur, Rybar

            donderdag 27 oktober 2022

            Nog langere stroomonderbrekingen zijn nodig

            Na de Russische aanvallen van afgelopen nacht op elektriciteitscentrales en transformatorstations is alleen zuinig zijn met energie in combinatie met geplande stroomonderbrekingen van maximaal vier uur niet meer voldoende. De stroomonderbrekingen zullen volgens het energiebedrijf Ukrenergo langer moeten duren om overbelasting van het netwerk te voorkomen en technici de kans te geven om de schade te herstellen. 

            Volgens Kirilo Timosjenko, plaatsvervangend stafchef van president Zelenski, moeten de inwoners van Kyiv, de agglomeratie van de hoofdstad en de provincies Tsjernihiv, Tsjerkasi en Zjitomir er rekening mee houden dat ze voor onbepaalde tijd zonder elektriciteit komen te zitten. 'Alleen zo houden we het energiesysteem in balans.'

            Bron: Kyiv Post

            Zelenski verwacht zware strijd om de stad Cherson

            De Russen zijn volgens de Oekraïense president Volodimir Zelenski zeker niet van plan om uit de stad Cherson te vertrekken, al hebben ze dat wel doen voorkomen. 'Ze willen dat we onze troepen elders weghalen en de slag om Cherson aan te gaan. Het is misleiding', zegt Zelenski in een interview met de Italiaanse krant Corriere della Sera. 

            De bezetter zegt dat 70.000 inwoners van de stad inmiddels zijn vertrokken, maar ook dat bestrijdt de president. 'Ik kan niet te veel hierover zeggen, maar het zijn er veel minder. Ze hebben ook hun best getrainde soldaten in de stad achter gelaten.' Zelenski voegt daar aan toe dat de Russen weten dat ze niet meer de kans krijgen om te ontsnappen als het Oekraïense leger de stad omsingelt.

            Op de vraag of Oekraïne in staat is om Cherson te bevrijden, antwoordt Zelenski bevestigend. 'Natuurlijk zijn we dat. Al zal het wel de nodige mensenlevens kosten. Het is de prijs die we moeten betalen, al sturen wij onze mensen niet zomaar hun dood tegemoet. De Russen doen daar niet moeilijk over, het maakt ze niet uit hoeveel mensen sterven. 

            Bron: Ukrajinska Pravda

              Deportatie Oekraïense kinderen hondsbrutaal

              De Russische autoriteiten verhullen niet dat zij 
              Oekraïense kinderen deporteren onder het mom van adoptie en vakantie, aldus het Institute for the Study of War (ISW). Zo meldden 
              Russische nieuwsmedia gisteren dat kinderombudsman Maria Lvova-Belova een Oekraïens kind heeft geadopteerd dat eerder vanuit de stad Marioepol naar Rusland was gedeporteerd, terwijl haar kantoor werkt een het 'rehabiliteren' van kinderen uit gebieden waar gevochten wordt. 

              De afgedwongen adoptie van Oekraïense kinderen door Russische gezinnen kan mogelijk gezien worden als een schending van het Verdrag inzake de voorkoming en bestraffing van genocide (het Genocide-verdrag van de VN uit 1951).

              Rusland gaat volgens het ISW ook door met het deporteren van Oekraïense kinderen naar Rusland en door Rusland bezet gebied onder het mom van een vakantie. Vladimir Rogov, door de Russen aangesteld in de Oekraïense provincie Zaporizja, zei gisteren dat dit jaar al zeker 500 kinderen uit de stad Enerhodar zonder hun ouders 'op vakantie' zijn gegaan in Jevpatoria, op de Krim en in Anapa en Krasnodar Kraj. Rogov gaat er prat op dat de kinderen 'nieuwe kennis' hebben opgedaan door een 'educatief programma'. 

              De door Russische gouverneur van Sevastopol Michail Razvozhajev heeft zich in soortgelijke bewoordingen uitgelaten. Hij zegt dat kinderen uit de stad Cherson en Enerhodar 'op excursie' zijn in Sevastopol. De beweringen van Rogov en Razvozhajev bevestigen de eerdere conclusies van het ISW dat de Russische autoriteiten met de bewoordingen 'op vakantie' en 'op excursie' de deportatie van Oekraïense kinderen proberen te vergoelijken. 

              Bron: ISW

              ISW: Rusland is niet uit op onderhandelingen

              Het Institute for the Study of War (ISW) zegt dat de recente uitlatingen van de Russische president Vladimir Poetin er op wijken dat Rusland 'nog steeds een militaire overwinning in 
              Oekraïne en het omverwerpen van de regering in Kyiv voor ogen heeft'. Volgens het ISW is de retoriek van Poetin dat Oekraïne zijn onafhankelijkheid 'heeft verloren' tijdens een ontmoeting van de leiders van het Gemenebest van Onafhankelijke Staten (ex-Sovjetstaten) nog eens bevestigd door parlementsvoorzitter Vjacheslav Volodin toen hij opmerkte dat 'Oekraïne haar bestaansrecht heeft verloren' en dat 'Oekraïne is bezet door de NAVO'.

              Dit soort uitlatingen is onverenigbaar met onderhandelingen op gelijkwaardige basis over een staakt-het-vuren, laat staan dat het een oplossing biedt voor het conflict dat Rusland is begonnen', aldus het ISW.

              Bron: ISW

              Russen stelen monument en beenderen Potjomkin

              Potjomkin's lege sokkel.
              De Russische bezetters hebben het monument voor prins Grigori Potjomkin weggehaald. Ook zijn beenderen zijn uit zijn graf in de St. Catharinakathedraal in de stad Cherson gestolen en naar de overkant van de rivier Dnipro gebracht. De door de Russen aangestelde gouverneur Vladimir Saldo verklaarde op de tv-zender Krim24 dat zowel het monument als de beenderen van Potjomkin 'ooit' worden teruggebracht.

              Ook de monumenten voor admiraal Fjodor Oesjakov, generaal Alexandr Soevorov en generaal Vasili Margelov zijn door de Russische bezetters weggehaald uit Cherson. 

              Potjomkin (1730-1791) is bekend om zijn Potjomkindorpen, facades om de Russische tsarina Catherina te foppen bij haar bezoek aan het zuiden van Oekraïne. Oesjakov en Soevorov zijn 18e eeuwse legerleiders, Margelov voerde tijdens de Tweede Wereldoorlog de luchtlandingstroepen van het Rode Leger aan.

              Oleksandr Tkatsjenko, de Oekraïense minister voor Cultuur en Informatie, reageerde op cynische wijze op het weghalen van de monumenten en het leeghalen van het graf van Potjomkin door de Russen te bedanken voor hun hulp bij het 'de-russificeren' 

              Bronnen: Ukrajinska Pravda, Wikipedia

                Zelenski: 'Hevige gevechten bij Bachmoet'

                President Volodimir Zelenski heeft in zijn dagelijkse videoboodschap vooral aandacht besteed aan de provincie Donetsk, waar continu stevig wordt gevochten bij Bachmoet en Avdiivka. Het Oekraïense leger houdt daar stand, aldus de president, en het moet voor de Russen zijn alsof ze tegen een muur lopen. 'Het is waanzin wat de Russische commandanten daar doen. Al maanden lang sturen ze elke dag opnieuw hun mensen daar de dood tegemoet. Onze soldaten daar zijn helden.'

                Ook in de provincie Loehansk gaan de vijandelijkheden door. 'Ik wil speciaal de soldaten van de 25e luchtmobiele brigade prijzen voor hun moed om steeds meer terrein op de Russen te veroveren.' Maar ook elders houden de Oekraïense troepen stand. 'Wij houden de bezetters in toom, verstoren hun aanvoerroutes en werken aan goed nieuws voor Oekraïne.' 

                De president zei ook dat het Oekraïense leger inmiddels 250 Russische helikopters uit de lucht heeft geschoten. 'De Russische bezetters hebben al meer militair materieel, inclusief vliegtuigen, verloren dan de meeste legers in de wereld nooit hebben beschikt of zullen beschikken. Rusland wil niet in staat zijn om deze verliezen te compenseren. Ik ben elke soldaat van ons hier dankbaar voor.'

                Bron: Ukrajinska Pravda

                woensdag 26 oktober 2022

                Kirill wil minder prominente rol Westerse waarden

                Patriarch Kirill van de Russisch-orthodoxe kerk vindt dat de nationale veiligheidsdoctrine moet worden uitgebreid met de woorden 'geloof', 'opoffering' en 'liefde voor het moederland'. De begrippen 'waardigheid' en 'mensenrechten en vrijheden' kunnen er wat hem betreft wel minder prominent een plek hebben in de doctrine, omdat die zijn overgenomen van het Westen. 

                'Voorop staat 'het leven'. En dan volgen 'waardigheid' en 'mensenrechten'. Niemand zal iets af willen doen aan deze begrippen, maar of ze direct achter 'het leven' moeten worden genoemd?', vraagt Kirill zich af. 

                'Onze geschiedenis is ondenkbaar zonder geloof, liefde voor het moederland en opoffering. Onze Russische samenleving is gebouwd met de opofferingen die eerdere generaties zich hebben getroost. De mensen die gedood zijn tijdens de oorlog, als verdedigers van ons land, de mensen die hard gewerkt hebben onder de moeilijkste omstandigheden om onze economie op te bouwen.'

                Bron: Ukrajinska Pravda

                  'Rusland kan vuile bom maken in kerncentrale'

                  De Russische bezetters zijn druk aan het werk in de kerncentrale van Zaporizja, mogelijk met de bedoeling om daar zelf een 'vuile bom' te maken. Dat zegt het Oekraïense staatsbedrijf Energoatom dat de kerncentrale formeel nog altijd exploiteert. De Russen die de centrale al sinds maart bezet houden zouden in het geniep werkzaamheden houden. De Oekraïense medewerkers en de waarnemers van het internationaal atoomagentschap IAEA worden buiten de deur gehouden. 

                  Energoatom zegt ook dat er 174 containers op het terrein aanwezig zijn met elk 24 vaten met radioactief afval. 'Het vernietigen van deze containers door middel van explosieven zorgt voor een nucleaire ramp met radioactieve straling in een gebied dat honderden vierkante kilometer beslaat', zegt het bedrijf in een persverklaring. 

                  Afgelopen weekeinde kwam Rusland met de ongefundeerde beschuldiging dat Oekraïne een 'vuile bom' wil laten ontploffen, nota bene op eigen grondgebied. Daarvoor zou radioactief afval uit de kerncentrale van Zaporizja worden gebruikt. Het is hetzelfde verwijt als van Oekraïense zijde nu tegen Rusland wordt geuit.

                  Bron: Interfax

                  Opmars in zuiden langzamer door veel regen

                  De opmars van het Oekraïense leger in het zuiden van het land verloopt langzamer door het slechte, regenachtige weer. 'Maar we blijven doorgaan met het terugveroveren van onze dorpen, meters en kilometers van ons grondgebied', heeft minister Oleksi Reznikov van Defensie gezegd in een interview met Fox News. 

                  Reznikov zegt in het interview ook dat hij niet verwacht dat de Russen het gevecht aan gaan in de straten van de stad Cherson, omdat Oekraïne de bruggen over de rivier Dnipro controleert die de Russen nodig hebben voor hun terugtocht.

                  'We controleren alle bruggen met Amerikaanse systemen als de HIMARS, MLRS zoals de M270 en 155 millimeter artillerie', aldus de minister. 'Dit zijn allemaal moderne Navo standaardsystemen zoals de Amerikaanse M777. Voor de Russen in Cherson vormen die een flinke bedreiging, want ze krijgen niet de kans om zich terug te trekken zoals eerder in de provincie Charkiv.'

                  Bron: Ukrajinska Pravda

                  Rusland probeert er heilige oorlog van te maken

                  Ramzan Kadirov.
                  Het Institute for the Study of War (ISW) zegt dat de Russische autoriteiten steeds vaker proberen om de retoriek over de oorlog in 
                  Oekraïne te voorzien van religieuze argumenten die zowel christenen als moslims aanspreken. Zo proberen zij volgens het ISW de religieuze minderheden in het Russische leger te motiveren. 'Het is waarschijnlijk een poging om de religieuze spanningen binnen het leger te verminderen en om etnische en religieuze minderheden te rekruteren om in Oekraïne te gaan vechten.'

                  Bij voorbeeld hoe adjunct-secretaris Alexej Pavlov van de nationale veiligheidsraad goedkeurend reageert op de Tjetjeense leider Ramzan Kadirov die gisteren verklaarde dat sprake is van een heilige oorlog, een jihad tegen Oekraïne dat ontdaan moet worden van 'satanisten'. Pavlov op zijn beurt zei dat de Oekraïense samenleving wordt geleid door 'fanatici' die proberen de waarden van de Russisch-orthodoxe kerk, de islam en het jodendom op te geven. 

                  Bron: The Kyiv Independent

                  Anti-oorlogsgroep eist aanslag spoor Rusland op

                  De Russische anti-oorlogsgroep Stop de Wagens heeft de verantwoordelijkheid opgeëist voor een aanslag afgelopen maandag op de belangrijkste spoorwegverbinding van Rusland naar het zuiden van Wit-Rusland. Het spoor werd met een explosief vernield bij het dorp Novozibkovo, zo'n 15 kilometer van de grens tussen beide landen.

                  'Er is een groeiende bezorgdheid bij de Russische autoriteiten dat een kleine groep tegenstanders van de oorlog in Oekraïne in staat is gebleken om sabotage te plegen', constateert het Britse ministerie van Defensie op basis van rapportages van de inlichtingendiensten. 

                  Rusland is sterk afhankelijk van het spoor om troepen en wapens naar Oekraïne te brengen, maar 33.000 kilometer aan spoorlijnen is moeilijk te beveiligen. Het Britse ministerie zegt dat de aanslag van maandag al de zesde is sinds juni.

                  Bron: The Kyiv Independent

                  Twee doden bij raketaanval op benzinestation

                  Bij een Russische raketaanval op de stad Dnipro zijn gisteravond een zwangere vrouw en een medewerker van een autowasstraat om het leven gekomen. Delen van de raket raakte omstreeks 21.00 uur plaatselijke tijd een benzinestation dat vervolgens in brand vloog. Ook in de autowasstraat naast het benzinestation brak brand uit. Het vuur verspreidde zich over 300 vierkante meter. De zwangere vrouw zat in een auto bij het benzinestation en kon niet ontsnappen aan de vuurzee. Vier mensen raakten gewond.

                  De reactie van president Volodimir Zelenski: 'We vechten elke dag tegen terroristen. We vechten tegen de lieden die burgers doden, steden beschieten en het leven van Oekraïners verwoesten. We zullen dit niet vergeten, noch vergeven. De vergelding zal eerlijk en onvermijdelijk zijn.'

                  Bron: Ukrajinska Pravda

                  dinsdag 25 oktober 2022

                  Russische Rode Kruis zamelt geld in voor soldaten

                  Het Russische Rode Kruis blijkt geld in te zamelen voor de gemobiliseerde soldaten en hun gezinnen. Dat is tegen het zere been van het Oekraïense Rode Kruis dat het Internationale Rode Kruis en de Rode Halvemaan vraagt om hier een eind aan te maken. Het Russische Rode Kruis kiest met de campagne 'Wij steunen  elkaar' partij voor de soldaten die in Oekraïne tegen de Oekraïners vechten. 

                  Dat is tegen het uitgangspunt van het Internationale Rode Kruis om neutraal te zijn. Of zoals verwoord in de statuten: het Rode Kruis 'discrimineert niet op nationaliteit, ras, geloof, afkomst of politieke stellingnames'. 

                  Bron: Ukrajinska Pravda

                  Video: Acht maanden leven in bezet Cherson

                  Journalist Dmitri Bahnenko zag op 1 maart hoe Russische tanks door zijn straat in de stad Cherson reden. Terwijl zijn wereld, net als die van veel Oekraïners op z'n kop stond, begon hij stiekem te filmen wat hij om zich heen zag gebeuren, zich realiserende dat hier geschiedenis werd geschreven. Hij deelde de beelden met BBC Eye.

                  In de maanden maart, april en mei legde Bahnenko het verzet van de inwoners van Cherson vast. Grote demonstraties werden met geweld beëindigd. De stad veramderde. Voedsel en medicijnen werden schaars. Russische militaire voertuigen met een 'Z' reden af en aan door de straten van Cherson. De klok rond werd artillerievuur gehoord. Veel mensen ontvluchten de stad. Vrienden en lokale prominenten begonnen te verdwijnen - er waren schijnexecuties.

                  Terwijl de Russen steeds nadrukkelijker aanwezig waren, stelden Bahnenko en zijn vrouw Lidia alles in het werk om voor hun vijfjarige dochter Ksoesja te verbergen wat zich in hun stad afspeelde. De documentaire laat goed zien hoe dit jonge gezin zich weet te redden terwijl hun stad z'n Oekraïense identiteit langzaam maar zeker verliest.

                  Dmitro Bahnenko realiseert zich pas goed hoe gevaarlijk zijn geheime project is als een pro-Oekraïense priester die hij heeft gefilmd wordt ontvoerd en gemarteld door mannen van een Russische geheime dienst.

                  Bronnen: BBC, YouTube

                  Oekraïne weet Russen buiten Bachmoet te houden

                  Het Oekraïense leger boekt stap voor stap voortgang bij het heroveren van de door Rusland bezette delen van de provincies Loehansk en Donetsk. De Russen zijn volgens de generale staf verdreven uit Karmazinivka, Mjasozhrivka en Nevske in de provincie Loehansk en Novosadove in de provincie Donetsk. Gisteren werden
                  Russische aanvallen afgeslagen bij Spirne, Soledar, Bachmoet, Andriivka, Marjinka en Pervomajske. 

                  Bij Bachmoet zijn de Russen - lees: de brute huurlingen van de Russische Wagner Groep - voortdurend in het offensief, maar dat kan niet voorkomen dat ze toch terrein verliezen. 'De situatie daar blijft extreem gespannen. Alle aanvallen van de Russen mislukken tot nu toe om door onze verdediging te breken en de stad binnen te komen. Ze lijden grote verliezen', aldus gouverneur Pavlo Kirilenko van Donetsk.

                  Bronnen: Ukraine Crisis Media Center, ISW (kaartje)

                  Russen nog niet bereid op te geven in Cherson

                  De Russische troepen op de westoever van de Dnjepr in de provincie Cherson maken zich op om een aanval van het Oekraïense leger af te slaan. Ze brengen onder meer versterkingen aan. In de omgeving van Hornostajvka zijn landmijnen langs de rivieroever aangebracht, met kleine openingen zodat het Russische leger zich daarlangs terug kan trekken als hun posities onhoudbaar blijken te zijn. 

                  In een update van vanmorgen vroeg meldt de Oekraïense generale staf dat twintig inmiddels bevrijde dorpen op de westoever gisteren door de Russen zijn beschoten. Het gaat om onder meer Bilohirka, Davidiv Brid, Mirne, Shoechji Stavok en Ternovi Podi. 

                  Bron: Ukrinform

                  Rusland is al kwart van aanvalshelikopters kwijt

                  In acht maanden tijd zijn 23 Russische Ka-52 Hokum aanvalshelikopters uit de lucht geschoten door het Oekraïense leger. Volgens het Britse ministerie van Defensie gaat het om een kwart van de 90 ka-52's waarover Rusland in februari kon beschikken. Ook zijn sindsdien bijna evenveel andere Russische helikopters verloren gegaan in Oekraïne. 

                  Dat is volgens de Britten vooral te danken aan de Manpads, het draagbare luchtverdedigingssysteem waarover Oekraïne beschikt. Bovendien krijgen de helikopters minder luchtsteun van gevechtsvliegtuigen dan volgens de Russische militaire doctrine te verwachten was. Getalsmatig zou Rusland een overwicht moeten hebben in de lucht, maar de troepen aan het front krijgen opmerkelijk weinig luchtsteun. In combinatie met munitietekort zorgt dat daar voor problemen. 

                  Bron: Kyiv Post

                    IAEA onderzoekt aantijgingen over 'vuile bom'

                    Het
                     internationale atoomagentschap IAEA stuurt, na de Russische claims over 'vuile', met radioactief materiaal gevulde bommen, inspecteurs naar twee locaties in Oekraïne. Dat doet het bureau op verzoek van de regering in Kyiv.  'De IAEA is zich bewust van statements die de Russische Federatie zondag maakte over vermeende activiteiten bij twee nucleaire locaties in Oekraïne', zei algemeen directeur Rafael Mariano Grossi vandaag. 

                    'De IAEA heeft een van deze locaties een maand geleden geïnspecteerd, en al onze bevindingen waren consistent met de Oekraïense veiligheidsverklaringen', lichtte Grossi toe. 'Er is geen illegale nucleaire activiteit of materiaal gevonden daar.' Het doel van het IAEA-bezoek aan de twee locaties is te onderzoeken of er mogelijk illegale nucleaire activiteiten en materiaal zijn.

                    Bron: AD.nl