donderdag 20 oktober 2022

'Opblazen dam in Dnjepr zal rampzalig zijn'

President Volodimir Zelenski heeft vanavond een beroep gedaan op de Europese regeringsleiders om waarnemers naar de waterkrachtcentrale Kachovka te sturen en er voor te zorgen dat de dam in de rivier Dnjepr wordt ontdaan van de explosieven die daar door de Russische bezetters zijn aangebracht. 'We staan aan de vooravond van een grote ramp in het zuiden van ons land als de Russen de dam opblazen', zei Zelenski via een videoverbinding tegen de regeringsleiders die bijeen zijn in Brussel.

Achter de dam, in het Kachovka reservoir, bevindt zich zo'n 18 miljoen kubieke water. Als de Russen de dam opblazen, dan komen meer dan 80 stadjes en dorpen onder water te staan. Ook de stad Cherson kan deels overstromen. Honderdduizenden inwoners kunnen er door worden getroffen. Ook komt de watervoorziening voor een groot deel van het zuiden van Oekraïne en de door Rusland geannexeerde Krim in gevaar. 

De kerncentrale van Zaporizja wordt voorzien van koelwater uit het Kachovka reservoir. Staat het reservoir droog, dan komt de grootste kerncentrale van Europa met zes reactoren zonder koelwater te zitten, met alle gevolgen van dien. 

'Rusland wil de dam vernielen en probeert Oekraïne de schuld in de schoenen te schuiven', hield Zelenski de Europese regeringsleiders voor. 

Bron: Ukrajinska Pravda

Geen opmerkingen: