zaterdag 22 oktober 2022

Bezetters willen inwoners Cherson weg hebben

De Russische bezetters hebben de inwoners van de provincie Cherson ten westen van de Dnjepr opgedragen om 'meteen' de rivier over te steken 'vanwege de gespannen situatie aan het front' die wordt veroorzaakt door de opmars van het Oekraïense leger en de 'kans op terroristische aanvallen'. 

De bezetters hebben de inwoners opgeroepen om hun identiteitspapieren, geld, waardevolle spullen en kleding mee te nemen. Sinds donderdag trekt het Russische leger zich terug van de westelijke oever. Toen werd ook gesproken over een 'evacuatie' van 50.000 tot 60.000 inwoners naar de door Rusland geannexeerde Krim of naar Rusland. Volgens de bezetters zouden inmiddels 25.000 inwoners van de westoever zijn weggetrokken.

Volgens de Oekraïense generale staf hebben alle Russische soldaten de dorpen Tsjarivne en Tsjkalove verlaten. De Russische officieren en het medisch legerpersoneel zouden weg zijn gegaan uit Berislav. Er worden in toenemende mate goederen geroofd van de inwoners door de Russen die ook auto's hebben gestolen om ermee via de veerpont naast de Antonivkabrug de Dnjepr over te steken.

Het Russische leger in de provincie Cherson is volgens de Oekraïense generale staf afgelopen dagen versterkt met zo'n 2.000 pas gemobiliseerde dienstplichtige soldaten.

Bron: Ukrajinska Pravda

Geen opmerkingen: