donderdag 20 oktober 2022

Zelenski: 'Oekraïne niet achter aanslag Krimbrug'

President Volodimir Zelenski ontkent ten stelligste dat Oekraïne achter de aanslag op de Krimbrug zat. 'Beslist niet, voor zover ik weet', zegt hij in een interview met de Canadese televisiezender CTV News. Hij veronderstelt dat de explosie het werk was van rivaliserende organisaties binnen het Russische machtssysteem.  'In de Sovjet-Unie had je alleen de KGB. Nu zijn er meerdere inlichtingendiensten die strijden om de boventoon te mogen voeren', zei Zelenski hierover. 

Op zaterdag 8 oktober was er een krachtige explosie op de Kertsjbrug die het Russische vasteland verbindt met de geannexeerde Krim. Zowel de autobrug als de treinverbinding raakten zwaar beschadigd, al zijn nog wel twee van de vier rijstroken van de autobrug bruikbaar. 

Al snel was er de (Russische) suggestie dat de aanslag was gepleegd door de Oekraïense geheime dienst SSOe. Zelenski's stafchef Michailo Podoljak zei evenwel dat de aanslag het resultaat was van een machtsstrijd van de Russische inlichtingendiensten. Een lezing die in het interview met CTV News door Zelenski wordt bevestigd. Uit Rusland zelf kwam een schimmig verhaal over een vrachtwagen vol explosieven.

Bron: Ukrajinska Pravda

    Geen opmerkingen: