dinsdag 30 april 2024

'Overheid Oekraïne moet stoppen met Telegram'

De Nationale Adviesraad voor Televisie en Radio vindt dat de overheid moet stoppen met Telegram, de meestgebruikte berichtendienst in Oekraïne. De oproep komt kort nadat Telegram, vermoedelijk per ongeluk, drie chatbots (digitale gesprekspartners) van de overheid korte tijd heeft geblokkeerd. De chatbots werden gebruikt voor de communicatie met de inwoners van de door Rusland bezette gebieden.

'Hoewel Telegram een erg gemakkelijke manier van communiceren biedt, moeten bestuurders en diensten van de overheid wegblijven van Telegram, en dat moet met onmiddellijke ingang', zegt voorzitter Olha Herasimjoek van de Nationale Adviesraad. De raad zoekt internationale samenwerking om Telegram op de lijst te krijgen van digitale platforms die gecontroleerd moeten worden en boetes krijgen als ze de wet overtreden.

Kirilo Boedanov, hoofd van de Oekraïense militaire inlichtingendienst, meent dat het gebruiken van Telegram risico's met zich mee brengt 'omdat iedereen een eigen kanaal kan opzetten en schrijven wat hij maar wil'. Tegelijkertijd realiseert hij zich dat Telegram de mogelijkheid biedt om met inwoners van de bezette gebieden te communiceren.

Pavel Doerov, de in Rusland geboren oprichter van Telegram, waarschuwde afgelopen week dat Oekraïense gebruikers van een iPhone vanaf de eerstvolgende update te maken krijgen met beperkingen bij het gebruiken van Telegram. Doerov voegde er aan toe dat hij twee jaar geleden voorstander was van het beperken van Telegram-kanalen in Rusland en Oekraïne omdat die gebruikt werden voor militaire propaganda. Uit beide landen kwam daar verzet tegen. Wel blokkeert Telegram nu accounts en chatbots die oproepen tot geweld of die aanwijzingen geven voor aanvallen.

Bron: The Kyiv Independent

Britse hertogin Sophie bezoekt Irpin en Zelenski

Hertogin Sophie van Edinburgh heeft gisteren een bezoek gebracht aan Kyiv, waar ze een ontmoeting had met president Volodimir Zelenski en diens echtgenote. Maar eerst was de echtgenote van prins Edward, de broer van de Britse koning Charles, in de door het oorlogsgeweld in februari 2022 zwaarbeschadigde stad Irpin. 

Burgemeester Oleksandr Markoeshin was zwaar onder de indruk van het bezoek. 'Ondanks de voortdurende dreiging van Russische beschietingen kwam de hertogin zelf naar Oekraïne, waarbij ze eerst Irpin bezocht. Ze toonde interesse in hoe de evacuatie en de heldhaftige verdediging van de inwoners zijn verlopen.' 

Volgens Markoeshin werd het koninklijke bezoek in het geheim voorbereid en kwam het als een verrassing. 'Ik dank koninklijke hoogheid Sophie Helen voor haar steun voor Oekraïne en de moed om dat persoonlijk te uiten.'

Bron: Interfax, foto: website president

Naftogaz vraagt Europa om hulp tegen aanvallen

Het staatsenergiebedrijf Naftogaz vraagt de landen van de Europese Unie om hulp bij het beveiligen van de opslagplaatsen van aardgas tegen Russische raketaanvallen. De
opslagplaatsen in het westen van Oekraïne waren meerdere keren het doelwit in de afgelopen maanden. Daarbij liepen de pompinstallaties schade op, maar de ondergrondse opslag op soms wel drie kilometer diepte niet.'

'Technisch gezien zijn we in orde, want we hebben de schade steeds kunnen herstellen. Daardoor kunnen we aan de verplichtingen tegenover onze Europese klanten voldoen', zegt algemeen directeur Oleksi Tsjernishov in een interview met de Financial Times. Hij waarschuwt echter voor hogere prijzen op de aardgasmarkt als de schade zo groot wordt dat die niet meer valt te herstellen.

De ondergrondse aardgasopslag bleek van groot belang bij het veiligstellen van de energievoorziening in de Europese Unie. In de winter van 2022-2023 werd 2,5 miljard kubieke meter aardgas opgeslagen voor Europese klanten, afgelopen winter was dat 4 miljard kubieke meter. 

Bron: The Kyiv Independent

Vijf doden bij raketaanval op drukke plek Odesa

Vijf mensen zijn gisteravond om het leven gekomen bij een Russische raketaanval op de stad Odesa. Aanvankelijk werden vier doden gemeld, maar afgelopen nacht overleed een 63-jarige man in een ziekenhuis aan de verwondingen. Er zijn 23 gewonden. Daarvan zijn er vier in kritieke toestand, waaronder een 4-jarig meisje. 

'De aanval werd uitgevoerd met een ballistische raket, waarschijnlijk met clustermunitie. Op een van de populairste plekken van de stad waar inwoners en bezoekers komen en waar op het moment van de aanval mensen met hun kinderen liepen, aan het sporten waren of hun hond uitlieten', zegt gouverneur Oleh Kiper. Clustermunitie wordt doorgaans gebruikt tegen infanterie langs de frontlijn en is bedoeld om zoveel mogelijk slachtoffers te maken.

Bij de Russische aanval werd het gebouw van de Internationale Humanitaire Universiteit geraakt en door brand zwaar beschadigd. Het gebouw staat lokaal bekend als het Harry Potter-kasteel en was eerder eigendom van de pro-Russische politicus Serhi Kivalov. De voormalige eigenaar raakte overigens ironisch genoeg ook gewond bij de Russische raketaanval.

Bron: Oekrajinska Pravda, foto: gouverneur Kiper/Telegram

maandag 29 april 2024

NAVO-chef boos: 'Oekraïne al maanden kansloos'

NAVO-secretaris-generaal Jens Stoltenberg is boos op de lidstaten. Al maanden is Oekraïne namelijk kansloos in de oorlog tegen Rusland, stelt hij. Dat wijt hij vooral aan het politiek gekibbel over leveringen van wapens aan Oekraïne. 'Oekraïne is al maanden kansloos, maar het is nog niet te laat voor Oekraïne om te winnen.' Volgens buitenlandcommentator Bernard Hammelburg van BNR Nieuwsradio is het een 'ingestudeerd toneelstukje' van Stoltenberg, maar 'dat maakt het niet minder belangrijk'. 

Stoltenberg verscheen namelijk onverwacht aan de zijde van de Oekraïense president Volodimir Zelenski in Kyiv, waar hij de felle kritiek uitte. 'De boodschap was dat hij als NAVO-baas boete kwam doen en zeggen dat er is geblunderd door de lidstaten', vat Hammelburg het op. Maar, Stoltenberg wilde ook duidelijk maken dat het nog niet te laat is voor Oekraïne omdat er gauw meer hulp aankomt.

Hammelburg beaamt dat het Westen heeft geblunderd in de steun voor Oekraïne, helemaal omdat het Westen aan het begin van de oorlog zo snel als kon hulp probeerde te bieden. De laatste maanden stokt die steun echter vanwege de politieke meningsverschillen waardoor zowel in de VS als in de EU extra wapenleveranties op zich lieten wachten. Het gevolg is daardoor ook zichtbaar, ziet Hammelburg. 'Iedereen kijkt met angst en beven naar de opmars van Rusland.'

Bron: BNR Nieuwsradio, foto: website president

ISW vindt terugtrekking Oekraïne niet dramatisch

Dat de Oekraïense troepen zich hebben teruggetrokken uit de dorpen Berditsji, Semenivka en Novomichailivka betekent volgens de analisten van het Institute for the Study of War (ISW) niet dat het Russische leger sneller tactische winst kunnen boeken. Zij menen dat de Russen op dit moment niet in staat zullen zijn om dieper door te dringen in de Oekraïense linies. 

De Oekraïense opperbevelhebber Oleksandr Sirski maakte gisteren de terugtrekking bekend van het leger uit Berditsji en Semenivka naar posities verder naar het westen. Zo wil hij voorkomen dat onnodig Oekraïense soldaten sneuvelen. De Russische troepen zullen daardoor de komende weken vorderingen kunnen maken ten westen van Avdiivka, meent het ISW. 

Dat kan opnieuw leiden tot verdere terugtrekking van het Oekraïense leger, al wordt niet uitgesloten dat gebruik wordt gemaakt van verdedigingswerken verder naar het westen om de Russische opmars te stuiten. Trekken de Oekraïners zich verder terug, dan kunnen de Russen relatief snel oprukken.

Het Russische leger heeft in dit gebied een divisie ingezet, meer dan 10.000 soldaten. De situatie is nu een op drie, maar volgens kolonel-generaal Sirski worden de Oekraïense troepen aangevuld met eenheden die even wat rust hebben gehad om de situatie bij Avdiivka te stabiliseren. Dat zal de Russen voor de keus stellen: moeten ze blijven proberen om het stadje Pokrovsk te bereiken, of gaan ze naar het noorden om te mee te helpen bij de verovering van Tsjasiv Jar. 

De Russische legerleiding heeft al langer plannen om de steden Slovjansk, Kramatrosk, Droezjkivka en Kostjantinivka in de provincie Donetsk te veroveren. Daarbij is de verovering van Tsjasiv Jar van groot belang, omdat het de springplank is voor aanvallen op Droezjkivka en Kostjantinivka. 

De Oekraïense opperbevelhebber maakte eerder al bekend dat het Russische leger van hogerhand de opdracht heeft gekregen om Tsjasiv Jar te veroveren voor 9 mei, de dag waarop de overwinning van het Rode Leger op Nazi-Duitsland wordt gevierd.

Sirski zei gisteren ook dat het leger extra troepen en wapens naar Charkiv stuurt om de op een na grootste stad van Oekraïne te beschermen tegen een Russische aanval. Het ISW blijft bij de eerdere conclusie dat het Russische leger niet in staat is om Charkiv in te nemen.

Bron: ISW

Geen blokkades meer bij Poolse grensovergangen

Poolse boeren en vrachtwagenchauffeurs hebben alle grensblokkades opgeheven. Vanmorgen werd de grensovergang Hrebenne-Rava-Roeska als laatste weer opengesteld voor vrachtverkeer van en naar Oekraïne. Volgens de Oekraïense grensbewaking is er geen sprake meer van wachtrijen aan de grens. 

Er is wel een voorwaarde: vrachtwagens met Oekraïens graan mogen Polen alleen in op doorreis naar een ander EU-land. Daar was het de Poolse boeren ook om begonnen met hun blokkades. Zij willen het goedkopere Oekraïense graan niet op de Poolse markt. 

Premier Donald Tusk riep de boze boeren en vrachtwagenchauffeurs vorige week op om te stoppen met hun blokkades, omdat het door de oorlog met Rusland al moeilijk genoeg heeft. Het grensverkeer heeft vanaf november last gehad van de blokkades.

Bron: Oekrajinska Pravda