vrijdag 21 juni 2024

VS geven Oekraïne voorrang bij wapenleveranties

De Verenigde Staten gaan Oekraïne voorrang geven bij de levering van Patriot-luchtverdedigingsraketten. De zendingen naar andere landen worden voorlopig uitgesteld, zodat Oekraïne voldoende voorraad kan opbouwen. 
Dat heeft de woordvoerder van de Nationale Veiligheidsraad van de VS bekendgemaakt. John Kirby zei gisteren dat het 'een moeilijke maar noodzakelijke beslissing was op dit sleutelmoment in de oorlog'. Kirby verwacht dat de nieuwe leveringen aan het eind van zomer in Oekraïne aankomen.

'Alles wat ze nodig hebben, zal naar Oekraïne gaan', zei president Joe Biden eerder deze week. Zijn Oekraïense ambtgenoot Volodimir Zelenski zei dankbaar te zijn voor de raketten, die bedoeld zijn om burgers en steden te beschermen tegen Russische aanvallen.

Taiwan is het enige land dat is uitgezonderd van het nieuwe leveringsbeleid, waarschijnlijk vanwege de toenemende dreiging vanuit China. Washington probeert daarnaast andere landen over te halen om bestaande raketsystemen aan Oekraïne over te dragen. De Roemeense president Klaus Johannis reageerde daar positief op en beloofde gisteren een extra Patriot-systeem naar Oekraïne te sturen.

Spanje en Griekenland geven geen gehoor aan de Amerikaanse oproep, net als Polen. Dat land zegt de luchtverdedigingsraketten zelf nodig te hebben, om de overslagpunten van westerse wapens voor Oekraïne te beveiligen.

De mededeling uit Washington kwam nadat Rusland in de nacht van woensdag op donderdag opnieuw een grote luchtaanval had uitgevoerd op de energievoorziening van Oekraïne. De Russen vielen aan met raketten en drones die waren gericht op vier provincies: Vinnytsja in het westen, Dnipropetrovsk in het zuiden, de Donbas in het oosten en de provincie Kyiv. Zeven werknemers van elektriciteitscentrales raakten gewond.

Bron: NOS

ISW: Rusland kan deze oorlog niet winnen

Rusland kan de oorlog in Oekraïne niet winnen en gaat vrijwel zeker verliezen als het Westen alles uit de kast haalt om het Kremlin een halt toe te roepen.  Vladimir Poetin mag nog zoveel dreigementen uiten aan het Westen, inclusief het inzetten van kernwapens, maar volgens het Institute for the Study of War (ISW) wint hij er de oorlog niet mee.

Met zijn bezoek aan Noord-Korea deze week probeerde de Russische president duidelijk te maken aan de bondgenoten dat ze daar niet in zullen slagen. Maar afgelopen weekeinde hebben diezelfde bondgenoten juist enkele belangrijke stappen ondernomen om tot een gezamenlijke strategie te komen op de vredesconferentie in Zwitserland. 

Bovendien wist Oekraïne op 13 juni veiligheidsgaranties voor de komende tien jaar te krijgen van de Verenigde Staten en Japan, terwijl een aantal landen hun steun aan Oekraïne nog maar weer eens bevestigden tijdens de G7-top en de internationale contactgroep voor de verdediging van Oekraïne.

Bron: ISW

donderdag 20 juni 2024

Stad Zaporizja krijgt een ondergrondse school

De stad Zaporizja krijgt een eerste ondergrondse school waar tegelijkertijd 500 kinderen veilig de lessen kunnen volgen en omdat in 'ploegen' les wordt gegeven kan zelfs het dubbele aantal er terecht. Het is de bedoeling dat de school aan het begin van het nieuwe schooljaar op 1 september in gebruik wordt genomen.

Het wordt de zesde ondergrondse school in de provincie Zaporizja. Begin april kwam de eerste ondergrondse school in Oekraïne gereed, in de stad Charkiv. Daar krijgen 900 scholieren veilig les.
De school in Zaporizja wordt onderdeel van het Sitsjovii Collegium dat bekend staat een van de beste scholen in de regio. Er gaan nu bijna 400 kinderen naar deze school, waarvan de helft digitaal de lessen volgt omdat er nu geen bescherming aanwezig is tegen Russische aanvallen. 

'We zijn erg blij dat de overheid ons helpt en kinderen de mogelijkheid biedt om veilig naar school te gaan', zei schooldirecteur Valentina Jershova bij het officiële startsein voor de bouw van de ondergrondse school. Het stadsbestuur van Zaporizja wil voor elkaar zien te krijgen dat 50.000 leerlingen veilig aan het nieuwe schooljaar kunnen beginnen. 

Bron: Oekrajinska Pravda, foto: stadsbestuur Zaporizja

Roemenië staat Patriot-systeem af aan Oekraïne

Roemenië geeft toch een Patriot luchtverdedigingssysteem aan Oekraïne. Er was de nodige discussie over, met de nodige voors en tegens, maar vandaag besloot de Nationale Veiligheidsraad onder leiding van president Klaus Johannis toch door te zetten. Roemenië bezit vier Patriots. Door er een van af te staan aan Oekraïne kan daar veel leed worden voorkomen.

'Gezien de aanzienlijke escalatie van de situatie in Oekraïne door de voortdurende grootschalige Russische aanvallen op burgers en de infrastructuur, voor al die voor de energievoorziening, en de gevolgen van deze situatie voor de regio, ook voor de veiligheid van Roemenië, hebben de leden van de Veiligheidsraad in nauwe samenwerking met de bondgenoten besloten een Patriot over te dragen aan Oekraïne.'

'De overdracht is op de voorwaarde dat ons land in gesprek blijft met de bondgenoten, in het bijzonder de Verenigde Staten, om een zelfde of een vergelijkbaar luchtverdedigingssysteem te krijgen voor ons nationale luchtruim.'

Bron: Oekrajinska Pravda

woensdag 19 juni 2024

Rjabkov: 'Uitgesloten dat Oekraïne NAVO-lid wordt'

Het is uitgesloten dat Oekraïne lid wordt van de NAVO. Dat zegt de Russische onderminister van Buitenlandse Zaken Sergej Rjabkov in een interview met het staatspersbureau TASS. Rjabkov reageert op opmerkingen van secretaris-generaal Jens Stoltenberg van de NAVO dat Oekraïne deel gaat uitmaken van het militaire bondgenootschap als de oorlog met Rusland is gewonnen. 'Dit gaat dus nooit gebeuren.'

'Ik hoop dat Stoltenberg dat begrijpt. Hij weet beter dan ik wat er in 2008 is gebeurd toen de leiders van de NAVO-landen zeiden dat Oekraïne lid zou worden', aldus Rjabkov. 'Dat was een belangrijke bijdrage aan de crisis waarmee we vandaag de dag te maken hebben. Als de NAVO-lidstaten daar niets van geleerd hebben en weer in dezelfde val trappen, dan zullen ze nog meer ellende over zichzelf afroepen.'

Bron: TASS

'Terugkeer naar Oekraïne met zachte dwang'

Het zal nog niet meevallen om de naar het buitenland gevluchte Oekraïners terug te halen, zegt minister van Buitenlandse Zaken Dmitro Koeleba. Daarbij is het belangrijk om de juiste woorden te vinden en niet te veel aan te dringen op terugkeer, omdat dit averechts kan werken. Daar komt bij dat de Oekraïense vluchtelingen na meer dan twee jaar oorlog hun weg hebben gevonden in het gastland. 

Ze hebben werk gevonden, zich aangepast aan een andere leefwijze. In veel landen is bovendien sprake van een tekort aan arbeidskrachten, zodat de Oekraïense vluchtelingen extra welkom zijn. Terwijl landen Oekraïners wel willen bewegen om terug te keren, is er volgens minister Koeleba weinig speelruimte. 

'We moeten ze zien te overtuigen dat het mogelijk is om in Oekraïne te leven, zich te ontwikkelen en dat hun kinderen een toekomst hebben in ons land.' Wel is er extra aandacht nodig voor de mensen die geen plek meer hebben om naar terug te keren of wegens ziekte of ouderdom aangewezen zijn op familieleden. 

Lastiger is het waar het gaat om dienstplichtige mannen. Met Polen wordt gesproken over maatregelen om hun terugkeer naar Oekraïne te bevorderen. Niet door ze op te pakken en terug te sturen, maar bijvoorbeeld wel door hun werkvergunning of uitkering in te trekken. Litouwen overweegt hetzelfde te doen. Oekraïne heeft intussen besloten geen paspoorten meer te verstrekken aan dienstplichtige mannen die in het buitenland verblijven.

Bron: RBC-Ukraine

Mening over Oekraïne kachelt achteruit in Polen

In de afgelopen twee jaar zijn de Polen in bijna alle opzichten minder positief gaan denken over de bijna
1 miljoen Oekraïense vluchtelingen in hun land. Dat geldt zeker voor de uitkeringen die ze ontvangen van de Poolse overheid, zoals blijkt uit een peiling van twee universiteiten. Die moeten omlaag, vindt 95 procent van de deelnemers aan het onderzoek. 

Recent werd de verblijfsstatus van de Oekraïense vluchtelingen verlengd, maar slechts 17 procent van de Poolse bevolking vindt dat dit onbeperkt mag zijn. Een jaar geleden was dat nog 37 procent, terwijl 61 procent vindt dat de Oekraïners na de oorlog naar hun land terug moeten keren. 

Voor 72 procent geldt dat het Poolse belang voorop moet staan, ook nu er nog altijd een oorlog in Oekraïne gaande is. Het gaat dan met name om de concurrentie van Oekraïense boeren ten opzichte van hun Poolse collega's. Poolse boeren hebben afgelopen winter langdurig geprotesteerd aan de grens tegen te goedkope landbouwproducten uit het buurland. Slechts 15 procent van de ondervraagden vindt dat Oekraïne het volste recht heeft om landbouwproducten tegen een lagere prijs naar Polen te exporteren.

In januari vorig jaar vond nog 62 procent van de Poolse bevolking dat Oekraïne beslist geholpen moest worden, maar inmiddels is dat nog maar 31 procent, oftewel in anderhalf jaar is die steun gehalveerd. Een op de vijf Polen vindt zelfs dat Oekraïne zichzelf maar moet zien te redden. 

Bron: The Kyiv Independent

Russische krijgsraden druk met dienstweigeraars

De militaire rechtbanken in Rusland hebben de handen vol aan het berechten van dienstweigeraars. De nieuwssite Mediazona zegt dat het in totaal gaat om 10.025 strafzaken. In 9.059 daarvan betreft het ongeoorloofde afwezigheid bij een militaire eenheid, terwijl 627 zaken gaat om het weigeren een bevel van een  meerdere uit te voeren. Ook zijn 339 deserteurs bestraft.

Voordat Rusland de mobilisatie afkondigde in het najaar van 2022 werden amper soldaten vervolgd wegens dienstweigering. Maar alleen al vorige maand werden 929 strafzaken behandeld, het merendeel vanwege ongeoorloofde afwezigheid. Over het algemeen legt de krijgsraad een voorwaardelijke straf op, zodat wetsovertreders naar het front gestuurd kunnen worden.

Bron: Oekrajinska Pravda

'Vechten om elk huis, elke straat in Vovtsjansk'

In het stadje Vovtsjansk wordt om elk huis en elke straat gevochten. De gevechten gaan dag en nacht door, zegt militair gouverneur Oleh Sinjehoebov van de provincie Charkiv in een interview met het nieuwsagentschap Ukrinform. De rivier Vovtsja die dwars door het stadje loopt, vormt nu al twee weken ruwweg de scheidslijn tussen de Russische en Oekraïense troepen.
'Onze soldaten zijn er op uit om zoveel mogelijk vijanden en hun wapens uit te schakelen. Ook zoeken ze naar betere uitgangsposities.'

De situatie bij Koepjansk is volgens Sinjehoebov onveranderd. De Russische druk blijft aanhouden. De gouverneur meent dat Koepjansk voor de Russen belangrijker is dan het offensief in het noorden van zijn provincie. In beide gevallen hebben ze evenwel geen terreinwinst meer kunnen boeken. 'De situatie blijft gespannen en uitdagend. Omdat de Russen weten dat ze de druk op onze troepen moeten houden, brengen ze reserves vanuit Soemi en zelfs uit Cherson.'

Bron: Oekrajinska Pravda

dinsdag 18 juni 2024

Rusland zet alles op alles om Borova te veroveren

Het Russische leger voert de aanvallen op aan de rand van de provincie Loehansk om het dorp Borova in de aangrenzende provincie Charkiv te veroveren. Dat meldt de 3e Aanvalsbrigade van het Oekraïense leger. In een
bericht op Telegram wordt gemeld dat de Russen tanks, verkenningsdrones en antiluchtdoelraketten inzetten. Er wordt ook melding gemaakt van  het gebruik van chemische wapens, zonder nadere toelichting. 

De Russen willen de dorpen Tsjerneshtsjina en Pershotravneve veroveren om vervolgens bij Borova uit te komen. Borova werd in maart 2022 door het Russische leger ingenomen, maar later dat jaar wist Oekraïne het dorp terug te krijgen tijdens het grote tegenoffensief in de provincie Charkiv.

'Dit is een van de plekken waar het hevigst wordt gevochten', laat de 3e Aanvalsbrigade weten. Volgens de onderzoekers van DeepState zet het Russische leger hier 10.000 soldaten in. Zowel de 3e Aanvalsbrigade als DeepState maken melding van grote verliezen bij de Russen, elke week 250 tot 400 soldaten. Toch slagen ze steeds in om voldoende reserves aan te voeren. 'De vijand gooit hele pelotons in de strijd', aldus de 3e Aanvalsbrigade. 

Bron: The Kyiv Independent

Acceptatie van homo's in Oekraïne blijft groeien

De Oekraïners zijn in de loop der jaren aanzienlijk positiever gaan denken over de seksueel
andersgeaarde medemens. In 2010 vond iets meer dan een kwart (28 procent) dat homo's 'zo mogen leven als ze zelf willen'. Daarmee was de acceptatie het laagst van alle Europese landen, met uitzondering van Rusland waar dat nog steeds zo is. 

Inmiddels heeft ruim 70 procent van de Oekraïners homoseksualiteit geaccepteerd. Uit een peiling van het onderzoeksbureau KIIS blijkt zelfs een lichte groei van 3 procent ten opzichte van een jaar geleden. Het zijn vooral jongeren die de omslag hebben gemaakt. Maar er is ook nog veel onverschilligheid tegenover homoseksualiteit, biseksualiteit en transgenders. Van de ondervraagden blijkt dat bijna de helft (47,3 procent) die houding aanneemt. 

Het homohuwelijk is nog ver weg in Oekraïne, te oordelen naar de geringe acceptatie onder de Oekraïners. Ruim een kwart (28,7 procent) is voorstander, een kwart (25,6 procent) is onverschillig en 35,7 procent is tegen het homohuwelijk. Er ligt al wel sinds maart vorig jaar een wetsvoorstel van parlementslid Inna Sovsoen van oppositiepartij Holos (Stem), maar dat is nog niet in behandeling genomen. 

Dat seksueel anders geaarden meevechten in de strijd tegen de Russen wordt door 68,3 procent van de deelnemers aan de peiling als positief ervaren, terwijl 7,1 procent het maar niets vindt. De rest maakt het niet uit.

Afgelopen zondag was de eerste homoparade, de Kyiv Pride, sinds het begin van de oorlog. Er waren strikte veiligheidsmaatregelen, met registratie vooraf en een ontmoetingsplaats en route die alleen bij de 500 deelnemers bekend waren. 

Bron: The Kyiv Independent, foto: Euractiv

Gratis EU-roaming voortaan ook in Oekraïne

Oekraïense gebruikers van mobiele telefonie kunnen definitief gebruik maken van gratis roaming in de Europese Unie, waardoor het mogelijk is met de normale belbundel te bellen, te internetten of te sms'en. President Volodimir Zelenski heeft vandaag een wet ondertekend waarin dit geregeld is. 

Op hun beurt kunnen ook inwoners van de Europese Unie gebruik maken van gratis roaming in Oekraïne. Sinds het uitbreken van de oorlog kunnen Oekraïners in de EU al gebruik maken van hun normale belbundel zonder extra kosten omdat ze vanuit het buitenland bellen of internetten. Gratis roaming geldt sinds 2017 in de Europese Unie.

Bron: Oekrajinska Pravda

Oekraïne krijgt 'Frankenstein' tanks van Rheimetall

De Duitse wapenfabrikant Rheinmetall gaat Oekraïne hybride Leopard-tanks leveren die worden voorzien van het 'state of the art' luchtverdedigingssysteem Skyranger-Frankenstein waarmee Russische raketten en drones uitgeschakeld kunnen worden. 

Volgens Björn Bernhard, hoofd landsystemen van Rheinmetall, zijn er veel Leopard 1 gevechtstanks waarop prima een Skyranger met een 35 millimeter automatisch kanon geplaatst kan worden. De recent ontwikkelde Skyranger heeft sensors die een zicht van 360 graden bieden op het slagveld en waarmee drones uit de lucht geschoten kunnen worden.

Bernhard kondigde dit aan bij de opening van een werkplaats van Rheinmetall in Oekraïne waarvan de locatie angstvallig geheim wordt gehouden. Het bedrijf repareert  daar Duitse tanks die aan het front schade hebben opgelopen. Daarmee wil Rheinmetall de tijd verkorten die nodig is om de tanks weer in gebruik te krijgen. 

In eerste instantie was het dekbedoeling om alleen Marder pantserwagens te repareren en uit de tijd van de Koude Oorlog stammende Leopard 1 tanks. Rheinmetall wil echter ook de modernere Leopard 2 tanks gaan repareren in Oekraïne. Bernhard: "We zijn van plan om in Oekraïne actief te blijven. We houden het niet bij het leveren van materieel om daarna weer te vertrekken, maar we willen echt laten zien dat we achter Oekraïne staan.'

Bron: Oekrajinska Pravda

maandag 17 juni 2024

Oekraïne maakt zich op om Krim terug te pakken

Als Oekraïne de Krim terugverovert op de Russen, dan is de kans volgens Westerse experts groot dat de oorlog kan worden gewonnen. Oekraïne heeft in de afgelopen anderhalve maand vijftien Russische luchtverdedigingssystemen, vijftien radarstations en tien commandocentra op de Krim weten uit te schakelen. 

Frederik Mertens, een analist van Den Haag Centrum voor Strategische Studies constateert dat de Krim kwetsbaar is en alleen nog maar kwetsbaarder wordt als Oekraïne eenmaal over F-16's beschikt, aldus Business Insider.

'De Russen hebben relatief weinig bewegingsruimte op het schiereiland. Poetin is zowel politiek als militair veel kwijtgeraakt. Daardoor kan zelfs een beperkt aantal gevechtsvliegtuigen van groot belang zijn. En als de luchtverdediging op de Krim is straks volledig is uitgeschakeld, dan heeft Oekraïne de controle over de Zwarte Zee overgenomen', zegt Mertens. 

Maria Snegovaja, senior onderzoeker bij het Center for Strategic and International Studies' Europa, Russia en Eurasia, meent dat 'Rusland het zich niet kan veroorloven om de Krim te verliezen', aangezien Oekraïne dan de Krim kan gebruiken bij toekomstige onderhandelingen. 

Elina Beketova, een deskundige op het gebied van democratische ontwikkelingen bij het Center for European Policy Analysis, is er van overtuigd dat Oekraïne de controle over de Zwarte Zee kan opeisen en de Krim kan terugkrijgen. 'Het zal het einde van de oorlog betekenen.'

Business Insider meent dat het vernielen van de Krimbrug 'zowel een strategische als een symbolische overwinning voor Oekraïne is en een forse klap voor Poetin'. Er zijn al twee pogingen gedaan om de brug te vernielen, maar de Oekraïense militaire inlichtingendienst heeft al aangekondigd dat nog dit jaar een definitief einde komt aan de brug die de Krim met het Russische vasteland verbindt. 'Dat is onvermijdelijk.' 'Er zijn al signalen dat Rusland ook vreest voor een volgende aanval op de brug.' 

Afgelopen week liet het Britse ministerie van Defensie weten dat Rusland acht schepen naar de zuidkant van de brug heeft gebracht om een aanval met zeedrones tegen te gaan. 

Bron: Oekrajinska Pravda

Sirski optimistisch: 'De tijd is nu aan onze kant'

Opperbevelhebber Oleksandr Sirski meent dat de tijd aan aan de kant is van Oekraïne, maar hij ziet ook dat Rusland zich dat realiseert en de druk opvoert. 'De vijand weet maar al te goed dat we gaandeweg meer wapens en militaire voertuigen van onze bondgenoten binnen krijgen. De F-16's zorgen voor een betere luchtverdediging en hun kansen op succes zullen slinken', schrijft generaal Sirski op zijn Facebookpagina.

Hij was bijna een week aan het oostelijke front, op de plekken waar het hardst gevochten wordt. Sirski constateerde daar dat de Oekraïense troepen dapper stand houden onder de Russische druk bij Koepjansk, Pokrovsk, Koerachove en Vremivka. 

De Russische verliezen blijven hoog. Gisteren werden weer 1.080 soldaten gedood of raakten gewond. Ook raakten de Russen achttien pantserwagens kwijt, veertien artilleriesystemen en twee tanks.

Bron: Oekrajinska Pravda 

Al 12.000 burgers gedood door Russische leger

Het Russische leger heeft al meer dan 12.000 Oekraïense burgers gedood, waaronder 551 kinderen. Dat heeft procureur-generaal Andrii Kostin gezegd tijdens een paneldiscussie over 'De humanitaire kant, het vrijlaten van gevangenen en gedeporteerden' als onderdeel van de vredestop in Zwitserland. 

Het gaat dan om officieel vastgestelde sterfgevallen als gevolg van Russisch oorlogsgeweld, de werkelijke aantallen zijn ongetwijfeld hoger. Kostin voegde er aan toe dat al 130.000 door de Russen begane oorlogsmisdrijven zijn gedocumenteerd, waaronder 301 gevallen van seksueel geweld. 

De Oekraïense ombudsman Dmitro Loebinets zei dat elke landgenoot die in handen valt van de Russen systematisch wordt onderworpen aan martelingen. Er zouden al zeker 14.000 gevallen bekend zijn.

Bron: Oekrajinska Pravda

Tachtig landen steunen slotverklaring vredestop

Op de laatste dag van de vredesconferentie voor Oekraïne in Zwitserland hebben tachtig landen ingestemd met een slotverklaring. Daarin staat dat de territoriale integriteit en soevereiniteit van Oekraïne de basis moeten zijn voor duurzame vrede in het land
.
Niet alle aanwezige landen stemden in met de verklaring; onder meer India, Saudi-Arabië, Brazilië en de Verenigde Arabische Emiraten deden dat niet vanwege hun economische en diplomatieke banden met Rusland.

Vooral Westerse landen stemden in met de verklaring, waarin het onder meer gaat over nucleaire veiligheid, voedselzekerheid en de uitwisseling van gevangenen. De Zwitserse president Viola Amherd, die de top organiseerde, zei na afloop dat het feit dat een 'grote meerderheid' van de deelnemers de verklaring tekende 'laat zien wat diplomatie kan bereiken'.

De Oekraïense president Volodimir Zelenski noemt de verklaring een eerste stap naar vrede. Voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen zei dat de top vrede in Oekraïne een stap dichterbij heeft gebracht, 'maar dat echte vrede niet met een enkele stap komt, maar een reis is'.

De vredestop werd bijgewoond door zo'n honderd landen en organisaties. Een deel van de landen werd vertegenwoordigd door hun staatshoofden of regeringsleiders, maar er waren ook staten die ministers of andere vertegenwoordigers stuurden. Op de conferentie, op de berg Bürgenstock bij Luzern, waren onder meer Rusland en China niet aanwezig. Rusland was niet uitgenodigd en had eerder al gezegd niet te willen komen. Daarop besloot China ook van deelname af te zien.

De Russische president Vladimir Poetin suggereerde aan de vooravond van de top wel open te staan voor onderhandelingen, zolang Oekraïne bezet gebied opgeeft. Het voorstel werd direct afgewezen door Oekraïne. 

De Oekraïense buitenlandminister Dmitro Koeleba hintte erop dat Rusland mogelijk wel wordt uitgenodigd voor een toekomstige vredestop. 'Natuurlijk begrijpen we dat er een tijd komt waarin het nodig is om met Rusland te praten', zei hij. Poetin eist in zo'n geval wel garanties om de geloofwaardigheid van de onderhandelingen te waarborgen, zo zei een woordvoerder van het Kremlin.

Behalve over de oorlog werd ook gesproken over Oekraïense graanexporten en de veiligheid van de kerncentrale Zaporizja, die in door Rusland bezet gebied ligt.

Bron: NOS, foto: website president Zelenski

zaterdag 15 juni 2024

Geen doorbraak verwacht tijdens vredestop

Zwitserland houdt dit weekeinde een tweedaagse vredestop over de oorlog in Oekraïne. De conferentie moet vrede dichterbij brengen, al heeft Rusland aangegeven niet mee te doen. De Oekraïense president Volodimir Zelenski hoopt op een doorbraak, al zal die er waarschijnlijk niet komen.

Zelensko is al maanden bezig met een charmeoffensief om zoveel mogelijk wereldleiders naar Zwitserland te krijgen. Zwitserland heeft naar eigen zeggen 160 delegaties uitgenodigd, zowel van landen als van organisaties. Volgens het 
persagentschap AP komen er slechts 90 opdagen.

Onder anderen demissionair premier Mark Rutte en de Amerikaanse vice-president Kamala Harris zijn aanwezig. Er worden ook leiders van andere Europese landen verwacht, zoals de Franse president Emmanuel Macron en de Duitse bondskanselier Olaf Scholz. Volgens Zelensky zijn tot nu toe Kaapverdië en Malawi de enige Afrikaanse landen die zich hebben aangemeld. 

Rusland wil alleen praten als Oekraïne de nieuwe werkelijkheid op de grond erkent. President Vladimir Poetin kwam donderdag nog met een vredesvoorstel dat overigens weer als twee druppels water lijkt op wat hij al eerder opperde. Oekraïne moet de provincies Donetsk, Loehansk, Zaporizja en Cherson in hun geheel afstaan, dus ook de nog niet door Rusland veroverde delen van die provincies. Het mag geen lid worden van de NAVO en het Westen moet de sancties tegen Rusland opheffen. 

Oekraïne heeft zelf een tienpuntenplan voor vrede, dat uitgaat van volledige terugtrekking van de Russische troepen uit Oekraïne en het herstel van de Oekraïense grenzen zoals afgesproken in 1991. Ook moeten oorlogsmisdadigers worden vervolgd.

Bronnen: BNR Nieuwsradio, Oekrajinska Pravda; foto: website president

EU-toetredingsoverleg Oekraïne kan beginnen

Oekraïne kan op 25 juni officieel beginnen aan de lange weg naar toetreding tot de Europese Unie. Volgens EU-voorzitter België kunnen ook de onderhandelingen met Moldavië van start. 
Hongarije verzette zich lang tegen de toetredingsonderhandelingen, maar heeft die strijd nu gestaakt na toezeggingen van Oekraïne dat ze minderheden goed zullen beschermen. Het gaat hier dan met name om de etnische Hongaren in de westelijke grensstreek van Oekraïne.

In december vorig jaar besloten de EU-lidstaten al dat de onderhandelingen met de twee kandidaat-leden van start konden gaan, mits de twee landen aan alle voorwaarden hadden voldaan. Zo moesten beide landen maatregelen nemen tegen corruptie en moest Oekraïne de macht van oligarchen inperken. Een week geleden oordeelde de Europese Commissie in Brussel dat de twee landen er klaar voor waren.

Het is lang geleden dat de EU er landen bij kreeg, Kroatië was het laatste land dat bij de Unie kwam, in 2013. Daar ging zes jaar onderhandelen aan vooraf. Net als toen kan het nog jaren duren voordat Oekraïne en Moldavië daadwerkelijk lid zijn van de EU. Zo'n proces kan soms wel tien jaar in beslag nemen. Voordat landen echt toetreden, zijn er nog tientallen tussenstappen waarbij opnieuw goedkeuring nodig is van alle lidstaten.

Nederland steunt de nieuwe stap ook, maar het kabinet wil die nog wel aan de Tweede Kamer voorleggen.

Bron: NOS

donderdag 13 juni 2024

Zondag eerste Kyiv Pride sinds begin van invasie

Voor het eerst sinds het begin van de Russische invasie wordt weer een Kyiv Pride gehouden in de Oekraïense hoofdstad. Zo'n 500 deelnemers telt de mars zondag, waaronder ook buitenlandse diplomaten en vertegenwoordigers van de internationale LgBTQ+ gemeenschap. Deelnemers moeten zich vooraf registreren, alleen zij krijgen te horen waar ze zich moeten verzamelen. 

De politie is op de hoogte van de route die de Kyiv Pride aflegt. Wel is al bekend dat de route langs plaatsen gaat waar de deelnemers een veilig heenkomen kunnen zoeken als het luchtalarm klinkt. De organisatoren wilden de mars aanvankelijk in de metro houdt, maar ze kregen daar geen toestemming voor van het stadsbestuur. Motivatie voor de afwijzing was dat iedereen, dus alle inwoners van de hoofdstad, terecht moeten kunnen in de metrostations als er een Russische luchtaanval op komst is.

De Kyiv Pride wordt sinds 2013 gehouden. Dat ging jarenlang gepaard met grote problemen. Deelnemers werden aangevallen, er vielen gewonden en er waren (veel) arrestaties van tegenstanders van de mars. Maar gaandeweg zijn de problemen rond de mars wel minder geworden. Toch zijn er ook ditmaal weer strenge veiligheidseisen om ongeregeldheden te voorkomen. Toch is de acceptatie van LGBTQ+'ers in Oekraïne nog vele malen groter dan in Rusland waar hun organisatie is aangeduid als een extremistische beweging. die sinds eind november vorig jaar is verboden.

Bron: The Kyiv Independent

'Elke dag bijna 1.000 Russen gedood in Charkiv'

Het Russische leger heeft in mei grote verliezen geleden in de provincie Charkiv. Dat heeft een NAVO-functionaris gezegd tegen de nieuwssite European Pravda. Er zouden elke dag tegen de 1.000 Russische soldaten zijn omgekomen. 'Astronomische aantallen', aldus de official waarvan de naam niet wordt genoemd.

Veel heeft deze bloedige strijd de Russen niet opgeleverd, want een maand na het begin van het offensief in het noorden van de provincie Charkiv zijn ze er nog altijd niet in geslaagd om een bufferzone te creëren langs de grens, zoals president Vladimir Poetin eerder wel beweerde.

De situatie is gestabiliseerd na een Oekraïens tegenoffensief en het Russische leger heeft geen aaneengesloten gebied onder controle. 'Daarom kunnen we aannemen dat Rusland hier ook op de langere termijn weinig kan uitrichten', aldus de NAVO-functionaris. 

Dat is ook de conclusie van generaal Charles Brown, die de leiding heeft over de Amerikaanse generale staf. Hij zei vandaag na afloop van een nieuwe Ramstein-conferentie dat de toestemming die Oekraïne heeft gekregen om militaire doelen net over de Russische grens 'heel erg gaat helpen om de Oekraïners terrein terug te gaan veroveren'.

Bron: European Pravda

    Akkoord G7 over uitlenen Russische tegoeden

    De leiders van de G7 hebben op een top in Italië een akkoord bereikt over een lening aan Oekraïne waarvoor de rente op bevroren Russische tegoeden wordt gebruikt. 
    Het gaat om een bedrag van 50 miljard dollar, ruim 46 miljard euro. Het is de rente over 260 miljard dollar aan Russische tegoeden die grotendeels bij banken in Europa zijn ondergebracht. 

    Eerder wilde Europa die rente rechtstreeks aan Oekraïne schenken, maar nu is besloten dat de Europese landen miljardenleningen voor Oekraïne afsluiten, met de rendementen op de Russische tegoeden als onderpand. De landen zullen elk op basis van de grootte van hun economie een lening toekennen, die door Oekraïne met rente terugbetaald zal worden.

    Het doel van de leningen is om de financiële hulp voor Oekraïne voor de lange termijn veilig te stellen, ook met het oog op mogelijke politieke aardverschuivingen in landen die Oekraïne steunen. Zo werden de verkiezingen in Frankrijk gewonnen door radicaal-rechts. President Emmanuel Macron heeft daarom nieuwe verkiezingen uitgeschreven.

    De G7 bestaat uit Italië, Duitsland, Frankrijk, Groot-Brittannië, Japan, Canada en de VS. De leiders van deze landen zijn bijeengekomen in Borgo Egnazia in Apulië in Italië.

    Bron: NOS

    'Zeker 93 bommen zijn in Rusland zelf beland'

    Russische gevechtsvliegtuigen hebben in de afgelopen vier maanden onbedoeld zeker 93 bommen laten vallen op de eigen provincie Belgorod en op door Rusland bezet gebied in Oekraïne. Dat heeft het Telegramkanaal Astra gehoord van bronnen bij de hulpdiensten in Belgrorod. 

    Daar zouden in de nacht van dinsdag op woensdag zeker vijf bommen terecht zijn gekomen in de dorpen Nekloedove, Batratskaja Datsja, Novostroevka, bij Leninskoje en in Tsepliajevo-Droehe. Er zou niemand gewond zijn geraakt. 

    Dat was wel het geval op 4 mei toen een Russisch vliegtuig een FAB-500 bom liet vallen op de stad Belgorod. Er waren zeven gewonden, terwijl 31 woningen en tien auto's werden beschadigd. De autoriteiten verzwegen dat het om een 'eigen' bom ging. 

    In het bezette deel van de Oekraïense provincie Donetsk zijn veertig niet ontplofte Russische bommen aangetroffen. Die blijven daar voorlopig liggen, uit vrees dat ze anders alsnog exploderen.

    Bron: Oekrajinska Pravda

    woensdag 12 juni 2024

    DeepState: Russen graven zich in bij Vovtsjansk

    De Russische troepen in het noorden van de provincie Charkiv graven zich in op 2,7 kilometer ten noordoosten van het stadje Vovtsjansk. Dat melden de analisten van DeepState. Met graafmachines worden fortificaties aangelegd, een specialiteit van de Russen. 

    Opperbevelhebber Oleksandr Sirski meldt vanavond dat de Russen tevergeefs blijven proberen om door de Oekraïense verdedigingslinies te breken. 'Ze zitten vast in Vovtsjansk', stelt hij. Met veel mankracht en wapens komen ze toch niet verder. 

    Sirski was de afgelopen dagen opnieuw te vinden op de plaatsen waar het hevigst wordt gevochten in het oosten van het land. Daar zag hij hoe de Russische troepen bij Pokrovsk en Koerachove met eenheden van maar liefst acht brigades aanvallen, zoals ze nu al maandenlang doen. 

    Er wordt ook nog steeds gevochten om Tsjasiv Jar, Klishtsjiivka en Kalinivka. De Russen zoeken daar een weg naar de steden Kramatorsk en Slovjansk. 

    Bron: Oekrajinska Pravda

    Niet een, maar twee Su-57's 'stealth' geraakt

    De aanval van zaterdag 8 juni met een drone op de Russische luchtmachtbasis Achtoebinsk op bijna 600 kilometer van de Oekraïense grens blijkt achteraf nog succesvoller te zijn geweest dan gedacht. Niet een Su-57 blijkt geraakt, maar twee. Een Su-57 werd zwaar beschadigd, de schade aan de tweede lijkt vrij snel te herstellen, aldus woordvoerder Andrii Joesov van de militaire inlichtingendienst DIOe.

    De Su-57 is Rusland's modernste gevechtsvliegtuig dat met zowel bommen als raketten kan worden uitgerust. Het toestel wordt 'stealth' eigenschappen toegedicht, waardoor het onzichtbaar voor vijandelijk radar kan opereren. De Russische luchtmacht beschikt slechts over een handvol van deze toestellen. In mei 2022 waren er vijf Su-57's afgeleverd. Op dat moment waren er 67 in bestelling, maar het is onduidelijk hoeveel er daarvan inmiddels zijn afgeleverd.

    Bron: Oekrajinska Pravda

      Zeker negen doden bij raketaanval Krivii Rih

      Bij een Russische raketaanval op de stad Krivii Rih zijn vanmiddag zeker negen doden gevallen. Ook zijn er 29 gewonden, waaronder vijf kinderen. De aanval op een woonwijk was tegen vier uur plaatselijke tijd. Reddingswerkers zoeken naar overlevenden. Verdere bijzonderheden ontbreken nog. 

      In een eerste reactie zegt president Volodimir Zelenski dat 'de Russische terreur elk uur van de dag weer bewijst dat wij samen met onze bondgenoten onze luchtverdediging moeten versterken'.

      Vanmiddag werd bekend dat de Verenigde Staten een tweede Patriot-raketsysteem naar Oekraïne gaan sturen. Dat meldt The New York Times op basis van bronnen. Het luchtafweersysteem moet Oekraïne verder helpen in de bescherming tegen luchtaanvallen. De levering zou al zijn geaccordeerd door de Amerikaanse president Joe Biden.

      Bron: Oekrajinska Pravda, BNR Nieuwsradio, foto: Staatsnooddienst

      Nederland geeft 60 miljoen voor drones

      Nederland draagt 60 miljoen euro bij aan offensieve dronecapaciteit voor Oekraïne. Het bedrag is onder meer bedoeld voor maritieme drones en zogeheten 
      first person view-drones, waarbij de ‘piloot’ op afstand meekijkt. Dat maakte minister Kajsa Ollongren gisteren bekend tijdens een bezoek aan Oekraïne. Zij bezocht er de steden Kyiv en Lviv. 

      Drones spelen een belangrijke rol in de oorlog tussen Oekraïne en Rusland. Ze zijn een effectieve aanvulling op andere, meer traditionele wapensystemen. Binnen het aangekondigde steunpakket van 60 miljoen draagt Nederland met 20 miljoen bij aan de aanschaf van first person view-drones via de internationale dronecoalitie die eerder dit jaar is opgezet.

      Van het totale pakket is 17,5 miljoen euro bedoeld voor de aanschaf van maritieme drones. Maritieme drones, zogenoemde unmanned surface vessels, zijn succesvol geweest op de Zwarte Zee. Dit type drones kan Oekraïne in eigen land produceren, waardoor Nederland met deze financiële bijdrage ook het lokale bedrijfsleven stimuleert. 'Deze hoogtechnologische innovaties zijn ook voor Nederland belangrijk. Voor de onderlinge industriesamenwerking en als lessons learned voor onze eigen krijgsmacht', aldus minister Ollongren.

      Het overige deel van  de nieuwe militaire steun is bedoeld voor bilaterale leveringen van drones van verschillende types. Hier profiteert dus ook de Nederlandse industrie van. 

      De minister deed de toezeggingen voor extra offensieve dronecapaciteit in Kyiv, waar zij onder meer een onderhoud had met de Oekraïense minister-president Denis Sjmihal en de minister van Defensie Roestem Oemerov. Zij sprak met hen over de Nederlandse militaire steun, het uitwisselen van technologische kennis en toepassingen aan het front en de aanstaande Global Peace Summit in Luzern.

      De minister bezocht het land dit keer samen met commandant Commando Materieel & IT viceadmiraal Jan Willem Hartman. Samen gingen zij langs bij twee bedrijven (Destinus en Magura) om meer inzicht te krijgen in Oekraïense droneroductiefaciliteiten. In Lviv had minister Ollongren een ontmoeting met de Oekraïense minister Oleksandr Kamishin (Strategische Industrieën) over het uitbouwen van toekomstige samenwerkingen tussen Oekraïense en Nederlandse bedrijven.

      In de regio rondom Lviv bezocht minister Ollongren verschillende militaire locaties. Zij werd rondgeleid op een locatie waar militair materieel wordt gerepareerd en waar oud Russisch materieel wordt gemoderniseerd voor directe inzet aan het front. Ook ging zij langs bij een drone trainingscentrum. 
      Het bezoek is afgesloten met een kranslegging op de militaire begraafplaats in Lviv voor de Oekraïense militairen die zijn gesneuveld in de oorlog.

      Minister Ollongren: 'Bij ieder bezoek ben ik onder de indruk van de weerbaarheid van de Oekraïense samenleving, van de mensen die zich inzetten: militair en civiel. Daarbij kan Nederland ook veel leren van de enorme innovatieve en creatieve kracht van de Oekraïense krijgsmacht. Het is goed om met elkaar ervaringen te delen.'

      Bron: Defensie.nl

      Prima resultaten van luchtverdediging Oekraïne

      Het gaat weer de goede kant op met de Oekraïense luchtverdediging. Russische strategische bommenwerpers vuurden vier kruisraketten af en die werden allemaal voortijdig uit de lucht geschoten. Vanuit de Russische provincie Tambov bereikte ook een ballistische raket z'n doel niet. 

      Het is nog onduidelijk wat er is gebeurd met een Iskander-M ballistische raket die werd gelanceerd vanaf de Krim. De Oekraïense luchtmacht noemt die niet als neergeschoten, maar geeft ook geen informatie over een eventuele inslag en de gevolgen daarvan. Alle 24 kamikaze drones van de Russen werden uit de lucht geschoten. 

      De aanvallen waren gericht op doelen in de provincies Kyiv, Dnipropetrovsk, Zaporizja, Poltava, Charkiv en Vinnitsja. Door brokstukken van neergeschoten projectielen brak brand uit in een industrieel bedrijf in de provincie Kyiv. Elders in deze province was er schade aan een woning, een benzinestation en een garagebedrijf. Ook brak brand uit in een opslagplaats.

      Bronnen: Oekrajinska Pravda, The Kyiv Independent, foto: Staatsnooddienst

      dinsdag 11 juni 2024

      DTEK: In slechtste scenario maar 4 uur stroom

      Als Oekraïne kwetsbaar blijft voor Russische aanvallen op het energienetwerk en het lukt niet om de energievoorziening voor de winter weer op een aanvaardbaar peil te krijgen, dan zouden de Oekraïners het weleens met
      maar vier uur per dag aan elektriciteit moeten doen. Dat zegt algemeen directeur Dmitro Sacharoek van DTEK, Oekraïne's grooste particuliere energiebedrijf in een interview met de nieuwssite The Kyiv Independent.

      Het is volgens Sacharoek wel het slechtst denkbare scenario, waarbij de Russische aanvallen niet te stuiten zijn en er onvoldoende geld is om de schade te herstellen. DTEK is in dit worst case scenario 90 procent van de productiecapaciteit verloren, waardoor een dagelijks tekort is ontstaan van 2 tot 4 gigawatt, afhankelijk van de vraag van die dag. Met 1 gigawatt kan 1 miljoen huishoudens van elektriciteit worden voorzien. DTEK-directeur Sacharoek spreekt van 'een realistisch scenario' waarbij grote industriële bedrijven in november in problemen komen en in december zijn dat ook de bedrijven die voor het leger werken.

      Zelfs in het meest gunstige scenario zijn de gevolgen groot. Het gaat dan om een situatie waarin nieuwe Russische aanvallen uitblijven, dat er afdoende luchtverdediging is, meer import van elektriciteit en dat staatsbedrijf Centrenergo en DTEK de schade zoveel mogelijk kunnen herstellen. Ook dan komt Oekraïne nog altijd 12 procent aan elektriciteitsproductie tekort. Er wordt dan wel van uitgegaan dat de productie van de grote industriële bedrijven en de defensie-industrie door kan gaan, maar de huishoudens worden nog altijd geconfronteerd met langdurige stroomuitval, tot tien uur per dag.

      Bron: Oekrajinska Pravda

      Spoorverkeer naar Krim noodgedwongen hervat

      Rusland heeft volgens het Institute for the Study of War (ISW) noodgewongen het beleid ten aanzien van de Krim aangepast. Er zijn luchtverdedigingssystemen verplaatst van het schiereiland naar de Russische grensprovincie Belgorod vanwege de voortdurende Oekraïense aanvallen op militair belangrijke doelen van de Russen. Het gevolg is wel dat de Krim nu onvoldoende beschermd is tegen Oekraïense aanvallen.
       
      Ook nemen de Russen een risico door de transporten van brandstoffen en munitie over de railbrug van het vasteland naar de Krim te hervatten. Uit vrees voor Oekraïense aanvallen met raketten en (zee)drones op de Krimbrug werden die treintransporten in maart stilgelegd om een herhaling van 8 oktober 2022 te voorkomen toen een trein met brandstofwagons bij een aanslag in brand vloog. 
      Nadat Oekraïne de veerhavens bij de stad Kertsj op de Krim op 30 mei had vernield werd het transport met roll on-roll off ferries noodgedwongen stilgelegd. 

      'Het is onduidelijk of Rusland de spoorwegbrug over de Straat van Kertsj nu blijft gebruiken voor logistieke transporten op de korte of middellange termijn', aldus het ISW. Het deels weghalen van de luchtverdediging van het schiereiland, zoals de Oekraïense verzetsbeweging Atesh zegt, maakt de Krimbrug juist weer kwetsbaarder. Toch zal Rusland moeten kiezen, want volgens het ISW zal het niet meevallen om de op 30 mei verloren gegane veerboten te vervangen.

      Bron: Oekrajinska Pravda

      zondag 9 juni 2024

      Oekraïne schakelt eerste Su-57 'stealth' uit

      Voor het eerst is een Su-57 gevechtsvliegtuig door Oekraïne uitgeschakeld. Het modernste gevechtsvliegtuig van de Russen werd flink beschadigd tijdens een droneaanval op de vliegbasis Achtoebisnk in de provincie Astrachan, 589 kilometer van de Oekraïense grens. 

      De SU-57 is een stealth-toestel dat onzichtbaar heet te zijn voor vijandige radar. Raketten worden om die reden intern opgeslagen, waardoor het toestel nogal breed is geworden. De Su-57 is enkele malen actief geweest in Syrië, maar werd ook ingezet in het begin van de Russische invasie in Oekraïne. Wel steeds boven Russisch grondgebied, buiten het bereik van de Oekraïense luchtafweer. Het toont wel aan dat de Russen erg zuinig zijn op deze vliegtuigen.

      De Russische luchtmacht beschikt slechts over een handvol van deze toestellen. In mei 2022 waren er vijf Su-57's afgeleverd. Op dat moment waren er 67 in bestelling, maar het is onduidelijk hoeveel er daarvan inmiddels zijn afgeleverd.

      Bronnen: Oekrajinska Pravda, Wikipedia

      zaterdag 8 juni 2024

      Eén brigade houdt heldhaftig stand bij Pokrovsk

      De 47e Gemechaniseerde Brigade houdt in z'n eentje minstens drie Russische brigades tegen bij de stad Pokrovsk in de provincie Donetsk, waar hevig gevochten wordt. De Oekraïense grondtroepen zien dat het Russische leger alles op alles zet. 'De vijand probeert diep in door ons gecontroleerd gebied door te dringen. Met de enorme reserves waarover ze beschikken, vullen ze de grote verliezen aan die ze lijden. De Russen sturen steeds nieuwe soldaten in de strijd, het vechten stopt geen moment.'

      De Russische verliezen liggen nu al weken ruim boven de duizend. Gisteren werden volgens een opgave van de Oekraïense generale staf 1.210 Russen gedood of zodanig gewond dat ze uit de strijd zijn genomen. De Russische verliezen sinds het begin van de invasie worden door Oekraïne inmiddels op 517.290 doden en gewonden gezet.

      Bron: Oekrajinska Pravda

      Ommekeer in Oekraïne door westerse wapens

      Waar enkele weken Rusland een plotselinge opmars maakte en veel terrein wist te veroveren in de provincie Charkiv, wist Oekraïne deze week terug te slaan. Dat kwam mede voort uit de toezeggingen vanuit het Westen om aangeleverde wapens ook in te mogen zetten op Russisch grondgebied. 'De wapens worden onder meer ingezet tegen logistieke installaties en Russische commandoposten’, merkt Mart de Kruif op.

      Oekraïne maakt direct gretig gebruik van de toestemming, zegt de voormalig commandant der Landstrijdkrachten. 'Afgelopen week hoorden we dat er aan de Russische kant van de grens concentraties van Russische eenheden zijn. Dat is ook de reden dat Oekraïne nu van de VS en Duitsland wapens mag inzetten op Russisch grondgebied.' Hij concludeert dan ook dat Oekraïne nu 'met de handrem eraf' vecht.  

      Dat Oekraïne nu westerse wapens kan inzetten op Russische grondgebied, zal vooral bedoeld zijn om de logistiek aan de Russische zijde te ontwrichten. Oekraïne kampt namelijk met een nijpend tekort aan manschappen en is dus aangewezen op sabotagemiddelen. Amerikaanse wapens komen daarbij van pas. 

      Toch is het niet alleen maar rozengeur en maneschijn voor de Oekraïense troepen. Niet alle high tech-wapens die door de Verenigde Staten zijn geleverd werken namelijk even goed. Dat concludeert de Amerikaanse denktank Responsible Statecraft. De Oekraïners hebben meer aan goedkope Chinese drones die simpelweg online zijn te bestellen, dan met de peperdure Amerikaanse Switchblade. Dat soort drone blijkt namelijk nutteloos in de strijd tegen gepantserde doelen. De alom geprezen HIMARS blijken overigens ook niet altijd volgens wens te werken. Het wapen is namelijk afhankelijk van gps, maar Rusland weet gps-signalen eenvoudig te verstoren.

      Waar Oekraïne wel de vruchten van hoopt te plukken is het 'beste Europese luchtafweersysteem' dat Italië naar Oekraïne gaat sturen. De SAMP/T, een Frans-Italiaans-luchtafweersysteem, komt binnenkort beschikbaar.

      Bron: BNR Nieuwsradio, foto: leger Oekraïne

      Oekraïne en Moldavië klaar voor overleg met EU

      Oekraïne en Moldavië voldoen aan alle voorwaarden om onderhandelingen te beginnen over toetreding tot de Europese Unie. Tot die conclusie is de Europese Commissie gekomen. 
      Het groene licht van Brussel is een advies aan de 27 EU-lidstaten, die uiteindelijk moeten bepalen of de onderhandelingen daadwerkelijk worden geopend. 

      Daarbij is vooral de opstelling van Hongarije een heet hangijzer. Dat land, dat sterke banden heeft met Rusland, is tot nu toe fel gekant tegen toetreding van Oekraïne en Moldavië.

      De EU-leiders zeiden eind vorig jaar ook al dat de onderhandelingen bijna konden beginnen, maar verbonden daaraan een aantal voorwaarden. Zo moesten beide landen maatregelen nemen tegen corruptie en moest Oekraïne de macht van oligarchen inperken. Vorige maand schreef het blad Politico al dat er groen licht vanuit Brussel zat aan te komen, en dat is nu gebeurd. De Oekraïense premier Denis Sjmihal zegt dat de Europese Commissie hem dat heeft laten weten.

      Sjmihal schrijft op Telegram dat hij verwacht dat de Europese bondgenoten nu de volgende stap nemen. Hij hoopt dat de onderhandelingen nog deze maand kunnen beginnen. De Europese Commissie heeft eenzelfde tijdpad in gedachten. Volgens EU-diplomaten is de hoop dat de onderhandelingen op 25 juni beginnen, in de marge van een top met ministers van Buitenlandse Zaken die dan in Luxemburg wordt gehouden.

      Bron: NOS

      donderdag 6 juni 2024

      Veerdiensten naar de Krim nog altijd niet hervat

      De vernielingen die Oekraïne een week geleden aanrichtte in de haven van Kertsj heeft forse logistieke gevolgen voor het Russische leger. Twee roll on roll of veerdiensten zijn sindsdien uit de vaart. En juist die veerdiensten zijn van groot belang voor de aanvoer van brandstoffen en munitie voor het leger op de Krim, aldus de Britse militaire inlichtingendiensten. 

      Hele treinladingen gingen tot voor kort op veerboten de Straat van Kertsj over naar het bezette schiereiland. Dat was veiliger dan via de Krimbrug waar strenge veiligheidsmaatregelen gelden sinds de Oekraïense aanvallen. 'Rusland is genoodzaakt om de veerdiensten zo snel mogelijk te hervatten. Het alternatief is gebruik maken van de spoorwegbrug.' 

      De Britse inlichtingendiensten constateren dat de aanvallen op de veerhavens en het brandstofdepot daar vlakbij de kwetsbaarheid aantonen van het verkeer over de Straat van Kertsj naar de Krim. 'Ondanks alle investeringen die Rusland heeft gedaan in de veiligheid en de luchtverdediging.'

      Bron: Oekrajinska Pravda

      Oekraïne wil haast met opleiden piloten F-16's

      Oekraïne heeft waarschijnlijk pas eind volgend jaar een volledig squadron F-16's operationeel, een eskader met 24 gevechtsvliegtuigen en 200 man personeel. Oorzaak is de geringe opleidingscapaciteit in de Verenigde Staten, Denemarken en Roemenië voor F-16 piloten. 

      Volgens de nieuwssite Politico heeft de Amerikaanse regering laten weten dat maximaal twaalf piloten tegelijkertijd getraind kunnen worden om met F-16's te vliegen. Dat zijn niet alleen Oekraïners, want ook andere landen willen graag piloten opleiden. 

      Oekraïne zegt zelf dertig piloten te hebben die in aanmerking komen om in een F-16 te gaan vliegen. Politico zegt van een voormalige Amerikaanse regeringsfunctionaris vernomen te hebben dat Oekraïne de afgelopen weken herhaaldelijk heeft gevraagd aan de Verenigde Staten om meer piloten op te leiden. 

      Bron: Oekrajinska Pravda

      Herstel waterkrachtcentrale Kachovka duurt jaren

      De waterkrachtcentrale Kachovka kan na de oorlog in zes of zeven jaar tijd worden hersteld. Dat zegt algemeen directeur Ihor Sirota van het staatsbedrijf Oekrhydroenergo. 'Als we weer volledige toegang hebben, dan kunnen we de plek van de explosie droogleggen en de vernielde gebouwen van de waterkrachtcentrale afbreken, waarna we de boel weer kunnen opbouwen.' 

      Het is vandaag precies een jaar geleden dat in de provincie Cherson de stuwdam en de waterkrachtcentrale in de Dnipro door de Russen werd opgeblazen. De damdoorbraak had enorme gevolgen, zowel voor de bevolking van de steden en dorpen langs de Dnipro als voor natuur en milieu. Zeker 32 inwoners stierven in de vloedgolf als gevolg van het doorbreken van de stuwdam, maar een verslaggever van Associated Press constateerde dat alleen al in het door de Russen bezette dorp Oleshki honderden inwoners zijn verdronken.

      Oekrhydroenergo raakte 343 megawatt aan opwekkingscapaciteit kwijt. Omdat ook andere waterkrachtcentrales werden beschadigd door Russische aanvallen, zoals onlangs nog die in de Dnipro in de stad Zaporizja, is het staatsenergiebedrijf inmiddels zo'n 3 miljard euro aan omzet misgelopen. De vernieling van de waterkrachtcentrale Kachovka heeft ruim 2,5 miljard euro schade opgeleverd. 

      Bron: The Kyiv Independent