maandag 24 oktober 2022

Russische minister belt zich suf, zonder resultaat

De belronde van gisteren van de Russiche minister van Defensie Sergej Sjojgoe is volgens het Institute for the Study of War (ISW) bedoeld om de bondgenoten van Oekraïne te intimideren met het verhaal over een 'vuile bom'. Het ISW noemt het 'sabelgekletter' dat ook is bedoeld om de lidstaten van de NAVO uit elkaar te spelen ''en niet om aan te geven dat er een dringende nucleaire dreiging' is. 

Ook wordt er op gewezen dat Sjojgoe's telefoongesprekken met zijn Amerikaanse, Britse en Turkse ambtgenoten hoogstwaarschijnlijk zijn ingegeven door de slechte prestaties van het Russische leger en het ophanden zijnde verlies van het westelijke deel van de provincie Cherson. 

Dat het Kremlin een uitweg zoekt, lijkt vooral duidelijk te worden uit het feit dat Sjojgoe tot tweemaal toe in drie dagen op eigen initiatief een telefoongesprek voerde met de Amerikaanse minister Lloyd Austin. Gezien de reacties van de betrokken ministers lijkt het er niet op dat Sjojgoe enig succes heeft gehad met zijn verhaal over een 'vuile bom' die Oekraïne zou willen gebruiken.

De drie ministers hebben namelijk een gezamenlijke verklaring afgegeven naar aanleiding van de telefoongesprekken: 'We hebben duidelijk gemaakt dat we de aantoonbaar valse aantijgingen van Rusland afwijzen dat Oekraïne van plan is een 'vuile bom' te gebruiken op het eigen grondgebied. 

Bron: The Kyiv Independent

Geen opmerkingen: