vrijdag 31 mei 2019

Zelenski voorzitter Nationale Veiligheidsraad

President Volodimir Zelenski neemt de leiding van de Nationale Veiligheids- en Defensieraad op zich. Secretaris Oleksandr Daniljoek wordt daarmee de tweede man. Dat is een koerswijziging, want tot dusverre was de leiding juist in handen van de secretaris. Ook de verdere samenstelling van de raad is veranderd.

De overige leden zijn Ivan Bakanov (plaatsvervangend hoofd staatsveiligheidsdienst SBOe), Andri Bohdan (hoofd presidentiële administratie), Oksana Markarova (minister van Financiën), Vadim Pristajko en Roeslan Siaboshapka (beiden plaatsvervangend hoofd presidentiële administratie) en Roeslan Chomtsjak (chef generale staf van het leger).

Bron: Unian

Maleisische twijfel aan schuld Rusland bij MH17

Nederland wil opheldering van Maleisië na uitspraken van de premier van dat land over de MH17-ramp. Die zegt te betwijfelen of Rusland achter de aanslag zit. Premier Mahathir Mohammad zegt achter de conclusies van het Joint Investigation Team (JIT) te staan, tot het punt in het onderzoek waarin wordt beweerd dat de raket waarmee vlucht MH17 werd neergehaald van Russische makelij was.

Of Rusland het projectiel heeft afgevuurd, betwijfelt hij. "Ik denk niet dat zo’n gedisciplineerde partij verantwoordelijk is voor de lancering van de raket", zegt Mohammad tegen persbureau Bernama. Het JIT concludeerde eerder dat de raket werd afgevuurd vanuit een gebied in handen van pro-Russische separatisten, met een BUK-raketinstallatie afkomstig uit Rusland, die vervolgens weer is teruggereden naar Rusland.

"Ze beschuldigen Rusland, maar waar is het bewijs?", vraagt Mohammad over de conclusies van het JIT. "We weten dat de raket van een Russisch type is, maar hij kan ook in Oekraïne zijn gemaakt."

"Wij hebben kennisgenomen van de uitspraken van de Maleisische minister-president", laat Buitenlandse Zaken weten. Het ministerie voegt eraan toe dat 'Maleisië zich altijd, zowel bilateraal als in het kader van het JIT, volledig achter de bevindingen' van het onderzoek heeft geschaard.

Bron: RTL Nieuws

Ambassadeur Chentsiv in Oekraïense delegatie Internationaal Zeerechttribunaal

Ambassadeur Vsevolod Chentsov.
Vsevolod Chentsov maakt deel uit van de delegatie die bij het Internationale Zeerechttribunaal van de Verenigde Naties de Oekraïense rechten op de Straat van Kertsj, de Zwarte Zee en de Zee van Azov gaat bepleiten tegenover Rusland. De Oekraïense ambassadeur in Nederland wordt plaatsvervangend hoofd van de delegatie die wordt geleid door onderminister Olena Zerkal van Buitenlandse Zaken.

Andere leden van de door president Volodimir Zelenski benoemde delegatie zijn Svitlana Nezhnova en Andri Kondratov van het publiek-private gaswinningsbedrijf Tsjornomornaftogaz. Ook gaan er vertegenwoordigers mee van het ministerie van Infrastructuur en de Grensbewaking. Het Internationaal Zeerechttribunaal in Hamburg stelde Oekraïne recentelijk in het gelijk in de kwestie van de 24 door Rusland gevangen genomen zeelieden in de Straat van Kertsj.

Bron: Interfax

Export van kippen groeit 40 procent in vier maanden

De export van kippen en kippenproducten is in de eerste vier maanden van dit jaar met 40 procent toegenomen naar 135.800 ton met een totale waarde van 178,6 miljoen euro. De belangrijkste exportlanden zijn Saoedi-Arabië (omzet 49,1 miljoen euro) dat een aandeel in de Oekraïense export heeft van 27,4 procent. Daarna volgt Nederland (omzet 29,7 miljoen euro) met 16,6 procent en Slowakije (omzet 17,9 miljoen euro) en een aandeel van 10 procent. Andere exportlanden waren Irak, Armenië en Egypte.

De export van kippen en kippenproducten groeide afgelopen jaar met 21,2 procent naar 328.900 ton. In geld uitgedrukt ging het om volgens de Oekraïense Belastingdienst om 30 procent meer tot een totaalbedrag van 448,9 miljoen euro.

Bron: Unian

Vakbond dreigt met staking op luchthaven Borispil

De pas opgerichte Federatie van Onafhankelijke Vakbonden van Luchthaven- medewerkers dreigt met een staking op de internationale luchthaven Borispil bij de hoofdstad Kyiv. Er heerst grote ontevredenheid onder de leden over de werkomstandigheden. De directie van Aerohandling weigert met de vakbond te onderhandelen, maar erkent dat de medewerkers het recht hebben om te staken. ''Doen ze dat, dan komt de luchthaven stil te liggen.''

De vakbond wil zo ver niet gaan, maar verwacht wel dat de passagiers die gebruik maken van de luchthaven er hinder van ondervinden en wellicht niet op tijd op hun bestemming arriveren. ''Wij vragen om begrip, aangezien wij op komen voor onze grondwettelijke rechten en vrijheden. Wij willen geen slaven worden, daarom is een staking noodzakelijk.'' Het is nog niet duidelijk wanneer de luchthavenmedewerkers gaan staken.

Bron: Unian

Twee soldaten en twee burgers raken gewond

Twee Oekraïense soldaten zijn gisteren gewond geraakt bij aanvallen van de door Rusland aangestuurde rebellen op het leger. Het ging om acht aanvallen die alle acht werden beantwoord door het leger. Daarbij raakte een rebel gewond. De aanvallen met onder meer 122 millimeter artillerie, 82 en 120 millimeter mortieren en granaatwerpers waren gericht tegen de legerposities bij de stad Avdiivka en de dorpen Vodiane, Piski, Opitne, Pishtsjevik, Verchniotoretske, Novoloehanske en Krimske.

Na middernacht waren er al weer vier aanvallen op soldaten bij de stad Krasnohorivka en de dorpen Vodiane en Majske. Er raakte niemand gwond.

Volgens de separatisten in Donetsk zijn twee inwoners van het dorp Veseloje gewond geraakt bij een beschieting door het Oekraïense leger vanuit de richting van het dorp Piski. Een 49-jarige man moest naar een ziekenhuis, een 8-jarig meisje kon ter plekke worden behandeld. Ook werd een woning elders in het dorp beschadigd.

De separatisten in Loehansk spreken van twee aanvallen van het Oekraïense leger op hun posities bij de buurtschap Kalinovo en het dorp Kalinovo-Borstjevatoje. Er zou geschoten zijn met granaatwerpers en artilleriegeweren.

Bronnen: Unian, DAN, Lugansk Media Centre

donderdag 30 mei 2019

5,7 miljard euro aflossen, dat is best wel een opgaaf

Oekraïne moet dit jaar 5,7 miljard euro aan schulden aflossen, met piekmomenten in mei en september. Het gaat om 3,2 miljard euro aan leningen en 2,5 miljard aan staatsobligaties in buitenlandse valuta. In de eerste vier maanden van dit jaar steeg de staatsschuld met 1,9 procent naar 71,77 miljard euro.

Voorzitter Bohdan Danilishin van de Nationale Bank voorziet problemen met de terugbetaling van de schulden in buitenlandse valuta. Hij wil de komende maanden ook zoveel mogelijk buitenlandse valuta aankopen omdat de wisselkoers momenteel gunstig is voor Oekraïne.

Danilishin ziet met bezorgdheid naar de verstandhouding met het Internationaal Monetair Fonds (IMF) die vanwege de recente politieke ontwikkelingen op een laag pitje zijn gezet. Even dreigde een delegatie van het IMF rechtsomkeerd te maken toen president Volodimir Zelenski het parlement ontbond en het kabinet z'n aftreden bekend maakte.

Er werden toch nog enkele gesprekken gevoerd, maar na een gesprek met Zelenski afgelopen dinsdag ging de delegatie dan toch huiswaarts. Pas na de vervroegde parlementsverkiezingen op 21 juli en de totstandkoming van een nieuw kabinet komt er weer een delegatie naar Kyiv.

Bron: Unian

Parlement wil kabinet-Hrojsman niet laten gaan

Het kabinet van premier Volodimir Hrojsman heeft vanmiddag een motie van wantrouwen overleefd. Slechts 76 parlementsleden steunden de motie. Hrojsman maakte op de dag dat president Volodimir Zelenski werd beëdigd zijn vertrek - en daarmee van zijn kabinet - bekend, want Zelenski maakte meteen duidelijk dat hij van het kabinet af wilde.

De president heeft de bevoegdheid om de ministers van Defensie en van Buitenlandse Zaken te benoemen, maar als hij ze vervolgens wil ontslaan heeft hij wel weer toestemming van het parlement nodig. Vandaag heeft Zelenski dan ook het verzoek ingediend om de ministers Stepan Poltorak (Defensie) en Pavlo Klimkin (Buitenlandse Zaken) te ontslaan. Waarbij het natuurlijk maar de vraag is of het parlement hiermee akkoord gaat.

Ook Vasil Hritsak, hoofd van de staatsveiligheidsdienst SBOe is door president Zelenski voor ontslag voorgedragen.

Bronnen: 112.ua, Unian

Georgië vraagt weer om uitlevering Saakasjvili

Saakasjvili arriveert in Kyiv. Foto: Facebook Saakasjvili.
Georgië gaat Oekraïne opnieuw vragen om uitlevering van ex-president Micheil Saakasjvili. Het parlementslid Nukri Qantaria heeft dit bekend gemaakt. ''Ik vind het volstrekt logisch dat we een nieuwe poging wagen'', meent Qantaria. Saakasjvili werd in januari 2018 bij verstek door een rechtbank in de Georgische hoofdstad Tbilisi wegens machtsmisbruik in de tweede periode van zijn presidentschap tot drie jaar gevangenisstraf veroordeeld.

Er wacht hem nog een tweede rechtszaak waarvoor hij ook een jarenlange straf kan krijgen. Volgens Saakasjvili gaat het om politiek gemotiveerde vervolging. Hij had de hoop terug te kunnen keren naar Georgië na de presidentsverkiezingen van afgelopen december, maar die werden gewonnen door Salome Zoerabisjvili, een voormalige concurrent die hem niet welgezind is.

Saakasjvili verkreeg in mei 2015 het Oekraïense staatsburgerschap. Nadien vroeg de Georgische regering tevergeefs om zijn uitlevering aan Oekraïne. Saakasjvili raakte zijn Oekraïense staatsburgerschap kwijt en verbleef sinds februari vorig jaar in Nederland waar hij een verblijfsvergunning kreeg vanwege zijn Nederlandse vrouw, Sandra Roelofs. Gisteren mocht hij terug naar Oekraïne en kan Georgië een nieuwe aanvraag tot uitlevering indienen.

Sandra Roelofs is overigens nog altijd politiek actief in Georgië. Recentelijk deed ze nog mee aan de burgemeestersverkiezing van de stad Zoegdidi, die ze overigens verloor. Roelofs zegt door verkiezingsfraude verloren te hebben.

Bronnen: Unian, Financieel Dagblad

Twee doden bij instorten gang kolenmijn Lviv

Twee mijnwerkers zijn gisteren om het leven gekomen toen een mijngang op 242 meter diepte instortte. Het ongeluk gebeurde in de kolenmijn Lisova in de westelijke provincie Lviv. De lichamen van beide mannen zijn inmiddels geborgen. De jongste van de twee, een 22-jarige, werkte nog maar negen maanden in deze kolenmijn.

Bron: 112.ua

Vermiste soldaat blijkt te zijn gesneuveld

De Oekraïense soldaat die gisteren werd vermist na een schotenwisseling bij het dorp Popasna blijkt te zijn gedood. Een speciale afdeling van de OVSE (Evacuation 200) is dat te weten gekomen van de rebellen in Loehansk. Het is de bedoeling dat het lichaam van de soldaat vandaag wordt overgedragen. Hij maakte deel uit van een groep explosievenexperts die het gebied op landmijnen controleerden toen ze werden aangevallen.

De door Rusland aangestuurde rebellen voerden gisteren negentien aanvallen uit op het leger. Aan Oekraïense zijde bleef iedereen ongedeerd. Elke aanval werd beantwoord door het leger en daarbij kwamen drie rebellen om het leven en raakte er één gewond.

De aanvallen met onder meer 122 en 152 millimeter artillerie, 82 en 120 millimeter mortieren, antitankraketten en pantserwagens waren gericht tegen de legerposities bij Avdiivka, Marjinka en de dorpen Vodiane, Piski, Tsjermalik, Novotrojtske, Novoselivka Droeha, Hnoetove, Talakivka, Orichove, Zolote-4, Novoloehanske en Stanitsja Loehanska. Na middernacht waren er geen aanvallen meer.

Volgens de separatisten in Loehansk viel het Oekraïense leger driemaal aan op hun posities bij Froenze, Zhelobok en Goloebovskoje. Er zou geschoten zijn met 82 en 120 millimeter mortieren. De separatisten in Donetsk maken (nog) geen melding van aanvallen.

Bronnen: Unian, Lugansk Media Centre, DAN
Ukraine reports 19 enemy attacks in Donbas warzone in past day 09:26, 30 May 2019 War 94 0 There were no Ukraine army casualties over the period under review. mil.gov.ua mil.gov.ua Russia's hybrid military forces on May 29 mounted 19 attacks on Ukrainian army positions in Donbas, eastern Ukraine. Read alsoUkraine's Azov Regiment destroys enemy infantry troops in Donbas (Video) "The Ukrainian Army reported no casualties over the past day. Each enemy attack received an adequate response. According to intelligence reports, three occupiers were killed and another one was wounded," the press center of Ukraine's Joint Forces Operation said on Facebook in an update as of 07:00 Kyiv time on May 30, 2019. During the period under review, Russian occupation forces opened fire from 152mm and 122mm artillery systems, 120mm and 82mm mortars, weapons installed on infantry fighting vehicles, anti-tank missile systems, anti-aircraft guns, grenade launchers of various types, heavy machine guns, and small arms. Under attack were Ukrainian positions near the towns of Avdiyivka and Maryinka, as well as near the villages of Vodiane, Pisky, Chermalyk, Novotroyitske, Novoselivka Druha, Hnutove, Talakivka, Orikhove, Zolote-4, Novoluhanske, and Stanytsia Luhanska. "Since Thursday midnight, there have been no attacks by Russia-led forces," the report said.

Read more on UNIAN: https://www.unian.info/war/10568457-ukraine-reports-19-enemy-attacks-in-donbas-warzone-in-past-day.html

Vier doden bij crash legerhelikopter in provincie Rivne

Vier militairen zijn gisteravond laat om het leven gekomen toen de helikopter waarin ze zaten verongelukte. Dat gebeurde tijdens een oefenvlucht nabij het dorp Sestriatin in de provincie Rivne. De Mi-8 helikopter van de landmacht maakte een noodlanding en vloog vervolgens in brand. De piloot en drie soldaten wisten zich niet in veiligheid te brengen. Pas na anderhalf uur kon het vuur gedoofd worden. Naar de precieze toedracht van het neerstorten wordt onderzoek gedaan.

Bron: Unian

woensdag 29 mei 2019

Al 60.000 gehandicapten door oorlog Oost-Oekraïne

Bijna 60.000 Oekraïners zijn gehandicapt geraakt als gevolg van het oorlogsgeweld in Oost-Oekraïne. Bij meer dan 250 van hen is één of meer lichaamsdelen geamputeerd. Onderminister voor veteranenzaken Oleksandr Tereshtsjenko zei dit vandaag op een door Rotary International georganiseerde conferentie in Kyiv.

''Het zijn mensen zoals ik'', legde Tereshtsjenko uit. Hij verloor beide armen in de strijd om de luchthaven van Donetsk in 2014 en 2015. Meer nog dan de lichamelijke beperkingen hebben de soldaten bij hun terugkeer naar het gewone leven psychische problemen.

''Ik kan als voormalig soldaat dit zeggen: de oorlog houdt niet op als je thuis komt. De oorlog laat je niet los en dat heeft verschrikkelijke gevolgen. Je kunt heelhuids thuis komen, maar de oorlog blijft je achtervolgen'', zei hij over posttraumatische stress en het grote aantal zelfmoorden onder teruggekeerde soldaten. De onderminister haalde cijfers aan van internationale organisaties waaruit blijkt dat er meer soldaten zijn die zelfmoord hebben gepleegd dan dat er gesneuveld zijn in de Donbas.

Er hebben zo'n 400.000 soldaten deelgenomen aan de oorlog in de afgelopen vijf jaar. Van hen staan 80.000 nergens geregistreerd als Donbas-veteranen, zodat het ook niet duidelijk is hoe ze er vooral psychisch aan toe zijn.

Tereshtsjenko: "Ze verlaten de frontlijn en verdwijnen als het ware in het niets. Dat is een groot probleem. Als we ze allemaal in één elektronisch register bijeen kunnen brengen, dan kunnen we de problemen waarmee zij kampen in kaart brengen, zodat iedere veteraan de hulp krijgt die hij verdient.'' Het ministerie voor Veteranenzaken is nog in opbouw. Begin juli moet het operationeel zijn.

Bron: Hromadske

Micheil Saakasjvili terug, mét Oekraïense ID-kaart

De Georgische ex-president Micheil Saakasjvili is aan het einde van de middag teruggekeerd in Oekraïne. Hij arriveerde vanuit Warschau op de luchthaven Borispil, waar hij werd opgewacht door aanhangers enjournalist. Voordat Saakasjvili op weg ging, ontving hij een nieuwe identiteitskaart van de Oekraïense consul in de Poolse hoofdstad. President Volodimir Zelenski gaf hem gisteren zijn Oekraïense staatsburgerschap terug en vanmorgen kreeg Saakasjvili groen licht voor zijn terugkeer.

Het is nog maar de vraag in hoeverre Saakasjvili zijn gisteren gedane belofte houdt om zich niet te bemoeien met de Oekraïense politiek. Dat is namelijk tegennatuurlijk voor de man die, waar hij ook komt altijd weer voor politieke onrust zorgt. De door hem opgerichte en geleide Beweging van de Nieuwe krachten doet in ieder geval mee aan de komende parlementsverkiezingen. Saakasjvili's partijgenoot David Sakvarelidze heeft dat gezegd in een interview met Apostrophe.

Hij kan zich in ieder geval niet zelf kandidaat stellen, want daarvoor heeft hij toch te kort in Oekraïne gewoond. Het is ook maar de vraag in hoeverre de Beweging van de Nieuwe Krachten aanhang kan verwerven in het nieuwe politieke krachtenveld. Voordat Saakasjvili voor de tweede maal Oekraïne uit werd gezet, zette hij meerdere betogingen tegen toenmalig president Petro Porosjenko op touw. Die betogingen begonnen groot, maar trokken al gauw steeds minder deelnemers.

Bron: Unian

Zelenski wil zich aan afspraken met IMF houden

Oekraïne wil de samenwerking met het Internationaal Monetair Fonds (IMF) in stand houden. ''Het IMF is altijd een betrouwbare partner geweest als we hulp nodig hadden. Daarom blijft Oekraïne zich aan de afspraken houden'', verklaarde president Volodimir Zelenski tegenover Ron van Rooden, die de leiding heeft over de delegatie die de afgelopen dagen in Oekraïne verbleef.

Dat verschaft duidelijkheid, zeker na het interview van afgelopen weekeinde waarin oligarch Ihor Kolomojski te kennen gaf dat Oekraïne wat hem betreft wel afscheid kan nemen van het IMF, ook al betekent dit dat het land bankroet gaat en z'n schulden niet meer kan terugbetalen. Het is nog altijd onduidelijk hoeveel invloed Kolomojski heeft op Zelenski.

Ook duidelijk is nu dat het IMF pas weer met geld over de brug komt als de parlementsverkiezingen achter de rug zijn en er een nieuw kabinet is. Eigenlijk had het IMF 3 miljard euro aan Oekraïne beloofd in het kader van een steunprogramma dat tot volgend jaar maart loopt. Het was de bedoeling dat daarmee de verkiezingen overbrugd zouden worden, maar na de turbulente ontwikkelingen van afgelopen week is het IMF huiverig geworden.

Bron: Unian

'Saakasjvili niet op kieslijst Dienaar van het Volk'

Micheil Saakasjvili mag dan zijn Oekraïense staatsburgerschap terug hebben, maar hij maakt voorlopig geen kans om op de kandidatenlijst te komen van president Zelenski's partij Dienaar van het Volk. Dat heeft de nieuwe partijleider Dmitro Razoemkov gisteravond verklaard in de talkshow Pulse op tv-zender 112. Hij heeft daarvoor te kort in Oekraïne gewoond.

Saakasjvili zou volgens de Kieswet vijf jaar in Oekraïne moeten wonen om zich kandidaat te kunnen stellen voor de parlementsverkiezingen op zondag 21 juli. ''Wie zich kandidaat wil stellen bij de verkiezingen hoeft niet per definitie al lid te zijn van een partij, maar in dit geval speelt vooral dat Saakasjvili vier jaar, officieel wellicht zelfs korter, in Oekraïne heeft gewoond'', aldus Razoemkov.

De voormalige Georgische president kreeg gisteren zijn Oekraïense staatsburgerschap terug. Hij heeft aangekondigd vandaag terug te keren in het land. Saakasjvili zou geen politieke ambities koesteren in Oekraïne, maar wel in Georgië. Het is alleen de vraag of hij zich kan beheersen, eenmaal terug in Oekraïne.

Bron: 112.ua

Oekraïense soldaat vermist na schermutseling

Een Oekraïense soldaat wordt sinds gisteren vermist na een schotenwisseling met rebellen bij het stadje Popasna, provincie Loehansk. Hij maakte deel uit van een groep explosievenexperts van de 54e gemechaniseerde brigade die werd beschoten toen ze op inspectie waren langs de frontlijn. Bij de schotenwisseling werden twee rebellen gedood en raakte er een gewond.

De door Rusland aangestuurde rebellen vielen het leger elfmaal aan. Daarbij werd geschoten met onder meer 152 millimeter artillerie, 82 en 120 millimeter mortieren en granaatwerpers. Bij een mortieraanval op het leger bij Sjirokine raakte een soldaat gewond. De andere aanvallen waren gericht tegen legerposities bij Pishtsjevik, Avdiivka, Marjinka, Lebdinske, Kamjanka, Pavlopil, Tsjermalik, Popasna en Zalizne.

De separatisten in Donetsk maken melding van veertien aanvallen van het Oekraïense leger op hun posities bij Spartak, Sjachta Troedovska, Alexandrovka, Zhabitsjevo, Golmovski en Vasiljevk. Er zou geschoten zijn met onder meer 82 en 120 millimeter mortieren, antitankraketten en vanuit pantserwagens. De separatisten in Loehansk spreken van twee aanvallen, op Pervomajsk en Froenze. Het leger zou geschoten hebben met granaatwerpers en artilleriegeweren.

Bronnen: Unian, Ukrinform, DAN, Lugansk Media Centre

Daniljoek leidt Nationale Veiligheids- en Defensieraad en zorgt meteen voor commotie

Oleksandr Daniljoek is door president Volodimir Zelenski benoemd tot secretaris van de Nationale Veiligheids- en Defensieraad. Hij volgt Oleksandr Toertsjinov op die deze functie de afgelopen vijf jaar heeft vervuld. De 43-jarige Daniljoek was enige tijd minister van Financiën, maar werd ontslagen op 7 juni vorig jaar na een conflict met premier Volodimir Hrojsman.

De president heeft de bevoegdheid om de secretaris van de Nationale Veiligheids- en Defensieraad te benoemen, evenals de ministers van Defensie en van Buitenlandse Zaken, de hoogste baas van de staatsveiligheidsdienst SBOe en de procureur-generaal, dat is de hoogste baas van het Openbaar Ministerie. Voor de twee laatste functies is wel de goedkeuring van het parlement vereist.

Daniljoek heeft meteen al gezorgd voor de nodige commotie. In een videoboodschap op Facebook zegt hij namelijk dat er geen beelden zijn overgedragen van de besluitvorming in de situation room, de kamer waar de Nationale Veiligheids- en Defensieraad vergadert. Er zijn geen servers aangetroffen, aldus Daniljoek. ''Dit lijkt niet op een nette overdracht.''

Zijn voorganger Toertsjinov zegt dat er helemaal geen beelden zijn uit de situation room. ''Er hangen geen camera's, als er al beelden zijn van een bijeenkomst van de raad, dan zijn die gemaakt in het kantoor van de president aan de Bankovastraat'', aldus Toertsjinov die benadrukt dat het tot stand komen van de besluitvorming binnen de Veiligheids- en Defensieraad altijd op vertrouwelijke basis geschiedt.

Bronnen: Unian, 112.ua

dinsdag 28 mei 2019

Zelenski geeft Saakasjvili z'n paspoort tereug

Micheil Saakasjvili met zijn Oekraïense paspoort, een
foto van mei 2015.

Micheil Saakasjvili heeft zijn Oekraïense staatsburgerschap na bijna twee jaar teruggekregen. President Volodimir Zelenski heeft het besluit van 26 juli 2017 herroepen en de voormalige Georgische president heeft inmiddels te kennen gegeven dat hij morgen terugkeert. Hij zou geen politieke ambities koesteren, althans niet in Oekraïne. ''Ik heb het allemaal al meegemaakt'', zei hij vanavond in een tv-interview.

Het was Zelenski's voorganger Petro Porosjenko die Saakasjvili in mei 2015 het Oekraïense staatsburgerschap gaf, zodat hij gouverneur van de provincie Odesa kon worden. Maar het was diezelfde Porosjenko die hem ruim twee jaar later zijn paspoort weer af nam nadat ze in onmin waren geraakt. Saakasjvili beschuldigde Porosjenko er van dat die zijn pogingen dwarsboomde om de corruptie in de havenstad Odesa aan te pakken.

Saakasjvili besloot vervolgens een eigen politieke partij op te richten, met de bedoeling om Porosjenko aan te vallen. De tegenreactie volgde snel Procureur-generaal Joeri Loetsenko, nauw verbonden met Porosjenko, beschuldigde Saakasjvili er van dat hij zijn partij liet financieren door aanhangers van de verdreven president Viktor Janoekovitsj.

Vervolgens werd Saakasjvili tot tweemaal toe het land uitgezet, waarna hij in Nederland een verblijfsvergunning kreeg omdat hij getrouwd is met de Nederlandse Sandra Roelofs. Nu Porosjenko president-af is, besloot Saakasjvili een beroep te doen op Zelenski. Met succes. Hoewel hij officieel tot halverwege 2021 niet welkom is in Oekraïne, waagt hij het er morgen dus toch maar weer op. En dan is het afwachten of Saakasjvili zich aan zijn woord houdt en zich niet opnieuw in de Oekraïense politiek gaat mengen.

Bronnen: Unian, 112.ua

Aardgas wordt vanaf juli 8 procent goedkoper

Goed nieuws voor de Oekraïense huishoudens die de gasrekening in de afgelopen twee, drie jaar alsmaar op zagen lopen. Naftogaz heeft namelijk aangekondigd dat aardgas in juli 8 procent goedkoper wordt. Het energiebedrijf was onlangs al met het kabinet overeen gekomen dat de lagere inkoopprijs doorberekend moest worden aan de consumenten. Het bedrijfsleven betaalt vanaf komende zaterdag 7,9 procent minder voor aardgas.

Bron: Unian

Dienaar van het Volk wil liefst alleen regeren

Het nieuwe logo van Dienaar van het Volk.
De nieuwe partij Dienaar van het Volk wil bij de komende verkiezingen een meerderheid in het parlement behalen, zodat er geen tweede of zelfs derde partij nodig is voor een regeringscoalitie. ''Dat is ons doel'', aldus Oleksandr Kornijenko, campagneleider van de partij van president Volodimir Zelenski. Dienaar van het Volk, naar de gelijknamige tv-serie waarmee Zelenski naam maakte, kreeg onlangs in een peiling van het onderzoeksbureau 43,8 procent van de stemmen toebedeeld.

Dienaar van het Volk mag nog amper een politieke partij heten, maar is toch al toe aan de tweede leider. Ivan Bakanov blijkt te zijn opgevolgd door Dmitro Razoemkov. Bakanov was Zelenski's campagneleider en als advocaat verbonden aan diens productiebedrijf Kvartal 95. Hij werd afgelopen week benoemd tot eerste plaatsvervanger van het hoofd van de staatsveiligheidsdienst SBOe.

Razoemkov was tijdens de verkiezingscampagne en direct daarna woordvoerder van Zelenski. Hij begon zijn politieke carrière in de Partij van de Regio's van de vijf jaar geleden afgezette president Viktor Janoekovitsj.

Veel is er nog niet bekend over Dienaar van het Volk. Op een persconferentie werd gisteren wel het partijlogo getoond: Zelenski die een wheely maakt op een fiets, zwaaiend met de boelava (een knots, symbool van de presidentiële macht). Er werden nog geen namen genoemd van kandidaten op de kieslijst van de partij. Die worden volgens Razoemkov door Zelenski zelf geselecteerd.

Bronnen: Interfax, RFE/RL

maandag 27 mei 2019

Parlement besluit donderdag over lot kabinet

Het parlement bepaalt donderdag of het instemt met het ontslag van het kabinet. Premier Volodimir Hrojsman diende afgelopen woensdag na het wekelijkse kabinetsberaad zijn ontslagbrief in, waarna het parlement volgens de regels maximaal tien dagen de tijd heeft om zich erover uit te spreken. Hrojsman gooide de handdoek in de ring nadat president Volodimir Zelenski bij zijn beëdiging een week geleden duidelijk had gemaakt dat hij af wil van de 'oude' politiek.

Volgens parlementsvoorzitter Andri Paroebi is het een van de belangrijkste besluiten die er deze week genomen dien te worden door het inmiddels formeel ontbonden parlement. Er wordt deze week ook gestemd over een aantal andere onderwerpen, betreffende sociale zaken, agrarische politiek en het uniformeren van de militaire rangen.

Het lijkt er vooralsnog niet op dat een nieuwe poging wordt gedaan om Zelenski's voorstel om de Kieswet te wijzigen in stemming te brengen. Het parlement bleek afgelopen week daartoe niet bereid. Er wordt door de president nog getwijfeld of hij met een ander voorstel bij dit parlement aan gaat kloppen. Het betreft in het bijzonder het wetsvoorstel met de procedure om de president af te zetten als hij zijn werk niet naar behoren doet.

Volgens Zelenski's vertegenwoordiger in het parlement Roeslan Stefantsjoek is het wetsvoorstel al wel gereed. Er aan gekoppeld is ook een voorstel om het terugroepen door de kiezers mogelijk te maken van parlementsleden die via het districtenstelsel zijn gekozen.

Bron: Unian

Zelenski vraagt parlement om steun voorstellen

Volodimir Zelenski. Foto: president.gov.ua
President Volodimir Zelenski roept de parlementsleden op om voor zijn hervormingsvoorstellen te stemmen en niet alleen naar eigen gewin. ''Ondanks het feit dat u zelf de geloofwaardigheid van het parlement vrijwel geheel heeft verspeeld, is er nog een kans om in ieder geval weer enig vertrouwen in de representatieve democratie terug te winnen. Om dat te doen, moet u voor de hervormingsvoorstellen stemmen die door Oekraïense en Westerse deskundigen zijn opgesteld. Ze liggen al jaren op de plank, terwijl de bevolking en het land er met smart op zitten te wachten'', schrijft Zelenski op zijn Facebookpagina.

De president voegt er aan toe dat de parlementsleden die hervormingsvoorstellen niet de vernieling in moeten helpen met amendementen vol ''ouderwetse corruptievehikels''. Het parlement weigerde afgelopen week onder meer een door Zelenski ingediend voorstel voor wijzigingen in de Kieswet te behandelen. Morgen is er een nieuwe kans voor de president, want dan komt het inmiddels formeel ontbonden parlement weer bijeen.

Bron: Unian

Rebellen vallen driemaal aan, soldaten ongedeerd

De door Rusland aangestuurde rebellen hebben het leger gisteren driemaal aangevallen. Aan Oekraïense zijde bleef iedereen ongedeerd, terwijl een van de rebellen gewond raakte door tegenvuur. Het leger beantwoordde alle drie aanvallen, zoals inmiddels gebruikelijk. Er werd door de rebellen met granaatwerpers, zware mitrailleurs en geweren geschoten op soldaten bij de stad Krasnohorivka en de dorpen Hnoetove en Tsjermalik.

Na middernacht werden soldaten bij het dorp Zajtseve aangevallen met 82 millimeter mortieren, antitankgeschut en zware machinegeweren. De separatisten in Loehansk melden een enkele aanval van het Oekraïense leger op hun mensen bij het dorp Veselaja Gora. Er zou met artilleriegeweren zijn geschoten.

Bronnen: Unian, Lugansk Media Centre

Video: Trots Kyiv neemt fiets-loopbrug in gebruik

Kyiv new bridge closed next day after opening: Glass cracks after vandalism or shooting (Video) 21:59, 26 May 2019 Kyiv 847 0 Updated The bridge was unveiled on May 25 to mark Kyiv's anniversary. The active phase of the construction project lasted for five months / Photo from UNIAN The active phase of the construction project lasted for five months / Photo from UNIAN Kyiv's new glass bridge linking Saint Volodymyr Hill and the area near the People's Friendship Arch has been closed the next day after opening, as the glass of two panels has cracked. "Friends! The pedestrian bridge was opened. Yesterday and today, there were thousands of people there. Everything was beautiful and good. A few hours ago today, the glass cracked on two glass panels. Given its thickness and characteristics, it could not have happened without a reason. An act of vandalism is a major theory under consideration," Kyiv Mayor Vitaliy Klitschko said on Facebook on Sunday, May 26. Read alsoSwiss architects claim Kyiv's new "Klitschko bridge" their project, used illegally Also, the mayor said that there could be mechanical damage done from the bottom of the glass bridge. "There's a theory that someone has shot at it," he said. "To say that I am extremely angry is to say nothing! I know that there are many ill-wishers who are against positive changes in Kyiv. But such sabotage is a crime. And the response will be tough! [I] have asked the law enforcement agencies to urgently find out the reasons and give a legal assessment of the incident," he added. The dtp.kiev.ua portal covering crime and incidents said that the bridge was closed to passers-by. Members of Kyiv City State Administration's Rescue Service are at the scene where the police and rescuers are working. Later it became known that National Police forensic specialist were also examining the bridge. The incident was registered in the police registration system and the legal qualification will be given after the thorough examination, the police said. The bridge was unveiled by Vitaliy Klitschko and his brother Volodymyr Klitschko – both well known boxers – on May 25 to mark Kyiv's anniversary. The active phase of the construction project lasted for five months. About 1,000 construction workers and specialists were involved. The length of the bridge is almost 212 meters, it is made of concrete and glass. The mayor said that one square meter of such glass panel is able to carry up to 1,150 kg. The construction costs is UAH 275 million, or about US$10.4 million.

Read more on UNIAN: https://www.unian.info/kiev/10563735-kyiv-new-bridge-closed-next-day-after-opening-glass-cracks-after-vandalism-or-shooting-video.html
Een 212 meter lange brug voor voetgangers en fietsers die de Volodimirheuvel en de omgeving van de Vriendschapsboog met elkaar verbindt, is de nieuwe trots van de hoofdstad Kyiv. Burgemeester Vitali Klitsjko opende de brug zaterdagmiddag en hij probeerde vervolgens met zijn broer Vladimir uit of de glazen panelen in een deel van de brug wel voldoende draagkracht hebben.

Dat bleek wel het geval, maar gisteravond moest de brug noodgedwongen worden afgesloten omdat twee glasplaten aan diggelen waren gegaan. Het is niet duidelijk wat er gebeurd is. Duizenden inwoners van de hoofdstad maakten zaterdag en gisteren overdag gebruik van de brug. Een boze burgemeester liet weten dat mogelijk geschoten is op de glaspanelen die elk een draagkracht hebben van 1.150 kilo. Een andere theorie is dat een grote groep mensen er op is gaan springen.

Aan de brug voor wandelaars en fietsers is vijf maanden gewerkt door duizend bouwvakkers. De constructie kostte bijna tien miljoen euro.

Bronnen: Unian, YouTube

Overstromingen Ivano-Frankivsk en Transkarpatië

Het water is inmiddels weer aan het zakken in de provincies Transkarpatië en Ivano-Frankivsk, maar hevige regenval zorgde de afgelopen dage voor grote problemen. In de eerste helft van vorige week regende het hard en steeg het water in de rivieren. Dat leverde problemen op voor 1.721 woningen in 78 dorpen en buurtschappen in Ivano-Frankivsk. De hulpdiensten moesten 138 maal in actie komen. Er werden 76 mensen geëvacueerd, waaronder 12 kinderen.

In de provincie Transkarpatië kregen 112 woningen te maken met overlast en kwam zo'n 2.000 hectare landbouwgrond onder water.

Bron: 112.ua

zondag 26 mei 2019

'Politie in Rivne had zachtzinniger kunnen zijn'

Er komt een intern onderzoek bij de politie naar de handelwijze van de agenten om de stad Rivne die gisteren de 16-jarige Daria Kotsjoeroeba en haar 20-jarige vriend Roman Filjoek oppakten toen ze demonstreerden tegen president Volodimir Zelenski en zijn omstreden benoemingen van naaste medewerkers.

Ze hadden borden bij zich met teksten als 'Wetteloosheid in Oekraïne', 'De president moet weg' en 'Beloofd. Overtreden. Aftreden', een verwijzing naar Zelenski's belofte dat hij aftreedt als hij de wet overtreedt. De rechtmatigheid van de benoeming van Andri Bohdan als hoofd van zijn administratie wordt sterk in twijfel getrokken omdat de advocaat tijdens het presidentschap van Viktor Janoekovitsj een regeringsfunctie vervulde.

Zelenski maakte zelf bekend dat er een intern onderzoek bij de politie komt. ''De betrokken agenten hadden wel wat zachtzinniger te werk kunnen gaan'', schrijft de president op zijn Facebookpagina. ''Ik roep het ministerie van Binnenlandse Zaken op om betogers met rust te laten, zo lang ze de wet niet overtreden moeten ze hun politieke mening kunnen geven.''

Kotsjoeroeba en Filjoek zijn gisteren ondervraagd door de politie. Ze kunnen gestraft worden omdat ze geen toestemming van de autoriteiten hebben gevraagd voor hun mini-betoging. Daria Kotsjoeroeba's moeder kan een aanklacht verwachten wegens slecht ouderschap, zoals wordt omschreven in artikel 184 van de Strafwet.

Bron: Unian

Kolomojski: liever bankroet dan afhankelijk van IMF

Ihor Kolomojski. Foto: Wikipedia.
President Volodimir Zelenski doet er volgens de oligarch Ihor Kolomojski goed aan om het Internationaal Monetair Fonds (IMF) de rug toe te keren. ''Ik vind dat we onze schuldeisers net zo zouden moeten behandelen als Griekenland dat doet. Griekenland is een goed voorbeeld voor Oekraïne'', zegt Kolomojski in een interview met de Financial Times. Griekenland kwam in 2015 niet tot overeenstemming met z'n schuldeisers, waarna de regering besloot om het IMF niet terug te betalen, althans niet op korte termijn.

Oekraïne is nu zwaar afhankelijk van leningen van het IMF om de buitenlandse schuld af te lossen die inmiddels 60 procent van het bruto nationaal product beslaan. Er moeten dit jaar en volgend jaar miljardenleningen worden terugbetaald, maar Kolomosjki vindt dat Oekraïne dat wel achterwege kan laten. Oekraïne hoeft volgens hem niet moeilijk te doen over een eventueel bankroet van de staat. ''Hoe vaak is Argentinië wel niet bankroet gegaan. Nou en, ze hebben nieuwe, betere afspraken gemaakt. En dat was het dan.''

De nonchalante houding van Kolomojski kan te maken hebben met zijn pogingen om de nationalisatie van 'zijn' PrivatBank via de rechter terug te draaien. Als hem dat lukt, dan kan dat het einde betekenen van de steunprogramma's van het IMF voor Oekraïne. In december 2016 dreigde de grootste bank van Oekraïne met 2 miljoen klanten failliet te gaan en om dat te voorkomen, werd besloten dat de PrivatBank te nationaliseren.

Er werd bijna 5 miljard euro in de bank gepompt. Dat geld gaat verloren als Kolomojski en medeaandeelhouder Hennadi Boholjoebov de bank via de rechter terugkrijgen. Het gaat om geleend geld, waarover Oekraïne rente verschuldigd is en dat ook terugbetaald moet worden.

Kolomojski 'vergeet' gemakshalve dat investeerders een bankroet Oekraïne verlaten of negeren en dat het vervolgens voor hem en andere rijke Oekraïners mogelijk wordt om bedrijven voor een appel en een ei op te kopen.

President Zelenski heeft al uitgesproken dat hij zich aan de bestaande afspraken met het IMF wil houden, waar het het lopende steunprogramma van 3,5 miljard euro betreft. Het is onduidelijk in hoeverre Kolomojski invloed heeft op Zelenski die zijn bekendheid heeft te danken aan de tv-serie Dienaar van het Volk die werd uitgezonden op Kolomojski's tv-zender 1+1. In de afgelopen twee jaar bracht Zelenski meerdere bezoeken aan de miljardair die eerst in Genève woonde en daarna in Tel Aviv. Kolomojski's adviseur en advocaat Andri Bohdan werd afgelopen maandag door Zelenski benoemd tot hoofd van de presidentiële administratie.

Bron: Financial Times

Politie in arresteert tieners om anti-Zelenski betoging

Bij een betoging in de stad Rivne tegen president Volodimir Zelenski heeft de politie gisteravond een 16-jarig meisje en haar vriendje gearresteerd omdat ze vooraf geen vergunning hadden aangevraagd om te mogen demonstreren. De arrestatie heeft tot een boze reactie geleid van vicevoorzitter Irina Herashtsjenko van het parlement die de Nationale Politie heeft verzocht om het tweetal onmiddellijk vrij te laten.

Volgens Herashtsjenko, een prominente partijgenote van ex-president Petro Porosjenko, zijn er in de afgelopen vijf jaar ''vrijwel dagelijks demonstraties, vernielingen en zelfs hongerstakingen'' geweest tegen de vorige president en de twee opeenvolgende kabinetten tijdens Porosjenko's presidentschap ''waarbij het er soms ruig aan toe ging, maar waarbij niemand werd opgepakt''.

Bron: Unian

Russisch paspoort voor bijna 2.000 inwoners LPR

Al bijna 2.000 inwoners van het bezette deel van de provincie Loehansk hebben een Russisch paspoort aangevraagd, aldus kolonel Michail Paraskejev namens de separatisten in Loehansk. Zij maken gebruik van de mogelijkheid die een recent uitgevaardigd decreet van de Russische president Vladimir Poetin ze biedt om snel en op eenvoudige wijze de Russische nationaliteit te verkrijgen als zij ook in het bezit zijn van een paspoort van een van de twee 'volksrepublieken' LPR en DPR van de separatisten. Er zijn zeventien kantoren in bezet gebied waar een Russisch paspoort kan worden aangevraagd.

Bron: Lugansk Media Centre

Rebellen vallen zesmaal aan, geen gewonden

Met zes aanvallen van de door Rusland aangestuurde rebellen op het leger was het een rustige dag voor de Oekraïense soldaten. Niemand raakte gewond aan hun kant. Het leger schoot in alle gevallen terug en daarbij liep een rebel verwondingen op. De aanvallen met onder meer 82 millimeter mortieren, granaatwerpers en zware machinegeweren waren gericht tegen de legerposities bij Opitne, Piski (viermaal) en Pavlopil. Na middernacht werden soldaten aangevallen bij het dorp Hnoetove.

Bron: Unian

Zelenski hoopt dat Rusland 24 zeelieden laat gaan

President Volodimir Zelenski meent dat het aanvaarden van de uitspraak van het Internationaal Zeerechttribunaal van de Verenigde Naties en het vrijlaten van de 24 Oekraïense zeelieden een teken kan zijn dat Rusland eindelijk bereid is om tot een oplossing te komen voor het oorlogsconflict in de Donbas. Op zijn Facebookpagina schrijft Zelenski dat dit ''de onderhandelingen weer op gang kan brengen en er op een beschaafde manier een oplossing komt''. En: ''Het is nu afwachten welke weg het Kremlin kiest. Maar we staan te trappelen om onze jongens thuis te krijgen!''

Volodimir Jeltsjenko, de Oekraïense ambassadeur bij de Verenigde Naties, deelt op Twitter een flinke sneer uit naar Rusland. ''Toen de algemene vergadering van de VN Rusland opriep om onze zeelieden en schepen vrij te geven, noemde de Russische delegatie dat ''een idiote poging''. Maar wie het laatst lacht, lacht het best. Jullie hebben je lol gehad, doe nu maar wat het Zeerechttribunaal heeft besloten.''

Rusland heeft van het tribunaal de tijd gekregen tot 25 juni om de zeelieden vrij te laten. De Oekraïense ambassadeur in Duitsland Andri Melnik vindt dat er nieuwe sancties tegen Rusland moeten komen als het vonnis van het Zeerechttribunaal wordt genegeerd. ''Wij steunen het opleggen van nieuwe 'Hamburg' sancties'', aldus Melnik in een interview met het persagentschap Ukrinform. Hij roept de Duitse minister Heiko Maas van Buitenlandse Zaken dat die van het Kremlin onmiddellijke actie eist.


Het Internationaal Zeerechttribunaal kwam gisteren met het vonnis waarin Rusland wordt opgeroepen om de 24 bemanningsleden van drie Oekraïense marineschepen vrij te laten. De 24 zitten sinds november vorig jaar vast in een detentiecentrum van de Russische marine.

Bronnen: Interfax, 112.ua, Ukrinform

IMF zet Oekraïne in de wacht, voorlopig geen geld

Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) heeft er weinig trek in om op korte termijn weer met een miljardenlening voor Oekraïne te komen. ''Als er een nieuw kabinet is, na de verkiezingen, dan kunnen we verder praten'', zei woordvoerder Gerry Rice afgelopen donderdag. Er waren toen al tegenstrijdige berichten over de delegatie van het IMF in de Oekraïense media verschenen.

De nog maar net gearriveerde delegatie zou z'n biezen willen pakken toen bleek dat de nieuwe president Volodimir Zelenski het parlement ontbond en premier Volodimir Hrojsman kondigde het vertrek van zijn kabinet aan. Kennelijk heeft Zelenski's team toch voldoende overredingskracht gehad om de delegatie te laten blijven. Dinsdag spreken de delegatieleden met de president.

Maar dat zal niet tot concreet resultaat leiden, zoveel is al wel duidelijk. Eerst verkiezingen, een nieuw kabinet en dan is het nog maar de vraag of het IMF er meteen in wil stappen. De kans is groot dat het IMF dan eerst wil weten hoe de begroting voor volgend jaar er uit gaat zien. En die begroting komt pas aan het einde van het jaar...

Het IMF besloot begin januari tot een nieuw steunprogramma voor de duur van veertien maanden tot een totaalbedrag van 3,5 miljard euro, in delen overgemaakt. Er is inmiddels een eerste deel gestort, over de rest van het geld moet nog beslist worden.

De aardgasprijs voor de huishoudens blijft een heikel punt. Het IMF wil dat de regering de overheidssubsidie op aardgas volledig schrapt, wat tot een nieuwe prijsverhoging leidt bovenop de verhogingen die de huishoudens al zo zwaar in de portemonnee hebben geraakt. Gelukkig werkt de internationale markt mee, waardoor de geplande verhoging per 1 juni inmiddels geschrapt kon worden.

Zelenski's adviseur en oud-minister van Financiën Oleksandr Daniljoek zei gisteren in een interview met Radio NV dat hij vindt dat het IMF niet zo moeilijk moet doen. Het kabinet is weliswaar demissionair, maar blijft aan totdat er na de vervroegde parlementsverkiezingen van 21 juli - als het Constitutionele Hof de ontbinding van het parlement goedkeurt, anders blijft dat 27 oktober. Ook het parlement, ook al is het ontbonden, blijft volgens Daniljoek gewoon doorwerken. ''We moeten aan de voorwaarden blijven voldoen, geen uitvluchten verzinnen en de schuld bij anderen leggen.''

Daniljoek gaat er ook van uit dat er na de parlementsverkiezingen wel met het IMF te praten valt over een nieuw steunprogramma, nadat het huidige steunprogramma begin maart volgend jaar afloopt. Voor Oekraïne hangt er veel van af, want als het IMF afhaakt, dan doet onder meer de Wereldbank dat ook en ligt een bankroet van de staatskas in het verschiet.

Bron: Interfax

zaterdag 25 mei 2019

RIA Novosti blij met Baudet's uitlatingen MH17

'De leider van de oppositie in Nederland denkt dat MH17 van Oekraïne kan komen'. Een enthousiaste kop van het Russische semi-staatspersbureau RIA Novosti. 'Tijdens een TV-debat met de Nederlandse premier Mark Rutte heeft oppositieleider en lid van het Europese Parlement Baudet van Forum voor Democratie gezegd dat Oekraïne de dader kan zijn van het neerhalen van de Boeing MH17 in 2014. Hij twijfelt ook aan de uitkomsten van het onderzoek van het Joint Investigation Team (JIT).'

Nabestaanden van slachtoffers van de ramp met MH17 zijn geschokt door de uitspraken van Thierry Baudet en nu blijkt dat de Russen dankbaar gebruik maken van de Nederlandse verdeeldheid.

Eigen toevoeging OekraïneNieuws: Overigens is Baudet natuurlijk geen lid van het Europese Parlement en kan hij, op basis van de twee zetels in de Tweede Kamer evenmin als oppositieleider worden beschouwd.

Bron: Welingelichtekringen.nl

Zelenski en Bogdan: Medvedtsjoek is niet onze onderhandelaar

Viktor Medvedtsjoek kan niet langer namens Oekraïne onderhandelen met Rusland om een einde te maken aan de oorlog in Oost-Oekraïne. Andri Bohdan, hoofd van de presidentiële administratie, heeft dit gezegd in een talkshow op tv-zender 1+1. ''Wij zien dat niet zitten. Maar als Rusland hem als hun onderhandelaar wil, dan is dat prima'', aldus Bohdan.

Medvedtsjoek is een huisvriend van de Russische president Vladimir Poetin. De Oekraïense oligarch heeft ook de leiding over de pro-Russische partij Oppositie Platform/Voor het Leven. Eerder lukte het hem door zijn persoonlijke contacten een gevangenenruil tot stand te brengen. Vlak voor de eerste ronde van de presidentsverkiezingen steunde hij kandidaat Joeri Bojko door de Russische premier en de algemeen directeur van Gazprom een veel lagere gasprijs voor Oekraïne te laten beloven.

Bohdan zei ook dat president Zelenski noch hijzelf ooit met Medvedtsjoek hebben gesproken. Beiden hebben Rusland als agressor benoemd, maar vinden tegelijkertijd dat het nodig is om met het buurland te gaan onderhandelen over een oplossing voor de Donbas. Iets wat zij duidelijk in eigen hand willen houden.

Bron: 112.ua

Oekraïne wint zaak bij Zeerechttribunaal

Het Internationaal Zeerechttribunaal (ITLOS) in Hamburg wil dat Rusland ''onmiddellijk'' de 24 opvarenden van drie Oekraïense marineschepen vrijlaat die in november gevangen zijn genomen. ITLOS-voorzitter Jin-Jyun Paik maakte de uitspraak vandaag bekend. Negentien van de twintig rechters waren het erover eens dat de arrestatie en het gevangen houden van de 24 in strijd is met de internationale regels.

Oekraïne had zich tot het Zeerechttribunaal van de Verenigde Naties gewend, maar schiet er waarschijnlijk niets mee op. Rusland vindt dat de uitspraken van het tribunaal niet rechtsgeldig zijn en werkte daarom ook niet mee aan deze zaak. De 24 zeelieden worden in Rusland beschuldigd van illegale grensoverschrijding. Dat kan ze tot zes jaar gevangenisstraf opleveren. De Europese Unie, de NAVO en andere internationale organisaties hebben Rusland eerder al opgeroepen om de zeelieden vrij te laten.

De drie Oekraïense marineschepen wilden in november via de Straat van Kertsj naar de Zee van Azov en vervolgens door naar Berdjansk waar een nieuwe marinehaven in opbouw is. Voor de brug vanaf de Krim naar het Russische vasteland werden de schepen tegengehouden door de Russische kustwacht.

De schepen keerden om en werden vervolgens in internationale water op de Zwarte Zee beschoten en geënterd. Beide landen hebben volgens een eerder gesloten verdrag evenveel recht op de Straat van Kertsj, maar sinds het gereedkomen van de Krimbrug beschouwt Rusland de Straat als eigen 'grondgebied'.

Bron: RFE/RL

Saakasjvili vraagt aan Zelenski zijn paspoort terug

Micheil Saakasjvili in Amsterdam. Foto: Facebook.
Micheil Saakasjvili heeft president Volodimir Zelenski officieel verzocht om hem zijn Oekraïense nationaliteit terug te geven. Zijn advocaat Roeslan Tsjornoloetski heeft dat bekend gemaakt.

De nieuwssite UNN meldt bovendien dat Saakasjvili volgende week naar Oekraïne af wil reizen. Hij had dat begin april al willen doen, maar durfde het toen kennelijk niet aan omdat de kans nog altijd bestond dat Petro Porosjenko opnieuw president zou worden. Het was Porosjenko die hem zijn Oekraïense paspoort ontnam en hem in februari vorig jaar het land uitzette.

Tsjornoloetski publiceert op zijn Facebookpagina de brief die Saakasjvili aan Zelenski heeft gestuurd. Daarin noemt hij het besluit om hem zijn staatsburgerschap af te nemen illegaal, aangezien Saakasjvili daarmee statenloos werd (zijn Georgische nationaliteit raakte hij kwijt toen hij Oekraïner werd) . Ook herinnert Saakasjvili de nieuwe president er aan die bij zijn inauguratie begin deze week zei dat iedere buitenlander de Oekraïense nationaliteit kan verkrijgen als hij zich inzet voor het land.

''Ik wil u er graag aan herinneren dat ik mijzelf niet alleen als Oekraïner beschouw, maar ik ben ook iemand die er alles aan wil doen om Oekraïne succesvol en sterk te maken'', schrijft Saakasjvli. Hij vraagt Zelenski om in ieder geval het verbod op terugkeer op te heffen dat hij kreeg opgelegd toen hij - voor de tweede keer - het land werd uitgezet, zodat hij via de rechter zijn Oekraïense nationaliteit weer kan opeisen.

De voormalige Georgische president en ex-gouverneur van de provincie Odesa beschikt over een verblijfsvergunning in Nederland, gekregen omdat hij is getrouwd met de Nederlandse Sandra Roelofs.

Bronnen: Unian, UNN

Soldaat gedood, gewonde, zeventien aanvallen

Een Oekraïense soldaat is gisteren om het leven gekomen bij een van de zeventien aanvallen van de door Rusland aangestuurde rebellen op het leger. Ook liep een soldaat verwondingen op. Het leger schoot in alle gevallen terug en daarbij kwam een rebel om het leven en raakten er drie gewond.

De aanvallen met onder meer antitankraketten en granaatwerpers waren met name gericht op de soldaten bij de stad Avdiivka, maar ook de legerposities bij Piski, Krasnohorivka, Verchniotoretkse, Hnoetove, Novotrojtske, Novoselivka Droeha en Lebedinske kwamen onder vuur te liggen. Andere aanvallen waren gericht tegen de soldaten bij de dorpen Sjoemi, Zolote-4, Majorsk en Stanitsja Loehanska.

Bron: Unian

Kolomosjki wil deal PrivatBank sluiten met staat

Miljardair Ihor Kolomojski is bereid te stoppen met procederen om de nationalisatie van de PrivatBank terug te krijgen als hij een aandeel van zo'n 25 procent krijgt. Hij zegt in een interview met de nieuwssite Oekrajinska Pravda dat de Oekraïne's grootste bank dan voor driekwart in handen van de staat kan blijven. ''Ik hoef geen geld, doe me maar aandelen.''

Kolomojski ontkent in het interview dat hij en z'n medeaandeelhouder Hennadi Boholjoebov op grote schaal kapitaal hebben weggesluisd bij de PrivatBank. De rechtbank zal dat volgens hem bevestigen. Daarna zou er een staatscommissie of een commissie van onafhankelijke deskundigen moeten komen die aantoont dat er voldoende kapitaal bij de bank aanwezig was en dat die na de nationalisatie is verdonkeremaand om te rechtvaardigen dat de bank in staatshanden terecht kwam.

Dat zou volgens Kolomojski door de Nationale Bank zijn gedaan die ''de boekhoudkundige regels heeft aangepast'' en vervolgens constateerde ''dat er voor 170 miljard hrivna aan leningen zonder enig onderpand''. Volgens de Nationale Bank is door beide aandeelhouders zo'n 5 miljard euro weggenomen bij de PrivatBank. Na de nationalisatie pompte het kabinet er een vergelijkbaar bedrag in om de bank van de ondergang te redden.

Bron: Interfax

vrijdag 24 mei 2019

Video: ook na vijf jaar dagelijks gevechten in Donbas

De situatie bij het stadje Marjinka is nog altijd zeer gespannen. Elke avond wordt er geschoten door de door Rusland aangestuurde rebellen, terwijl Oekraïense soldaten elke aanval beantwoorden. UATV bericht vanaf het front in Oost-Oekraïne.

Bronnen: UATV, YouTube

Elf aanvallen rebellen, soldaat raakt gewond

Een Oekraïense soldaat is gisteren gewond geraakt bij een van de elf aanvallen van de door Rusland aangestuurde rebellen op het leger. Twee rebellen zouden zijn gedood en één raakte gewond door tegenvuur van het leger. De aanvallen met onder meer 82 en 120 millimeter mortieren en antitankwapens waren gericht tegen de legerposities bij de stad Avdiivka en de dorpen Mikolajvka, Piski, Pavlopil, Starohnativka, Tsjermalik, Opitne, Pishtsjevik en Zolote-4.

Na middernacht waren er aanvallen met 82 millimeter mortieren op soldaten bij het dorp Novotrojtske, met granaatwerpers en zware mitrailleurs bij Lebedinske en met tankgranaten en geweervuur bij Hnoetove.

Volgens de separatisten in Donetsk schoot het Oekraïense leger achttien maal op hun posities bij Dokoetsjajevsk, buitenwijken van de stad Donetsk, Horlivka en Jasinovataja. Er zou zijn geschoten met onder meer 120 millimeter mortieren en antitankraketten.

Bronnen: Unian, DAN

PrivatBank klaagt Kolomosjki aan om diefstal

De PrivatBank daagt de oligarchen Ihor Kolomosjki en Hennadi Boholjoebov voor de rechter. De in december 2016 genationaliseerde bank beschuldigt de voormalige eigenaren er van dat zij grote bedragen verduisterd hebben en het geld hebben geïnvesteerd in Amerikaanse vastgoedprojecten. Er bleek destijds bijna 5 miljard euro verdwenen bij de bank. Vanwege het Amerikaanse vastgoed komt de zaak voor de rechter in de Amerikaanse staat Delaware.

''Kolomojski en Boholjoebov gebruikten de PrivatBank als hun persoonlijke spaarvarken'', valt in de aanklacht te lezen. Behalve dit tweetal worden ook Mordechai Korf, Chaim Schochet en Uriel Tzvi Laber voor de rechter gedaagd. Dit drietal werkte samen met Kolomojski, zo onthulden Oekraïense onderzoeksjournalisten eerder al. Korf bezit een aantal metaalfabrieken in de VS, samen met Laber, die in het verleden directeur was van Oekrnafta, een bedrijf waarvan Kolomojski grootaandeelhouder is. Schochet is Korf's zwager. Hij bezit veel onroerend goed in de staat Ohio.

Verder is de aanklacht van de PrivatBank gericht tegen een twintigtal Amerikaanse bedrijven, met name in de staat Delaware, die in handen zouden zijn van de oligarchen en hun zakenpartners. Delaware staat bekend als een belastingparadijs. Er staan honderdduizenden bedrijven geregistreerd.

De PrivatBank beschuldigt ze allemaal van illegale verrijking, frauduleuze overboekingen, het schenden van de Corrupt Practices Act van de staat Ohio en van samenspanning. De rechtbank wordt gevraagd om beslag te leggen op alle bezittingen van de aangeklaagden, zodat de bij de bank aangerichte schade op ze verhaald kan worden.

Dezelfde aanklacht werd eerder al ingediend bij een rechtbank in Londen, maar die constateerde afgelopen december niet bevoegd te zijn om een uitspraak te doen. De Amerikaanse FBI zou intussen ook al onderzoek doen naar de handel en wandel van de Oekraïense miljardair Kolomosjki.

Intussen is Kolomojski flink op weg om de PrivatBank weer in handen te krijgen. Al twee Oekraïense rechtbanken hebben hem in het gelijk gesteld, ook in hoger beroep. Het terugdraaien van de nationalisatie is daarmee nog niet definitief. Is dat onverhoopt wel het geval, dan kan dat een vernietigende uitwerking hebben op het Oekraïense banksysteem en komt het steunprogramma van het IMF in gevaar. Kolomosjki heeft ook nog een schadeclaim van 1,9 miljard euro uit staan. De oligarch verbleef de afgelopen twee jaar in achtereenvolgens Zürich en Tel Aviv, maar keerde vorige week terug naar Oekraïne.

Bron: Kyiv Post

Kiesraad geeft startsein verkiezingscampagnes

De voorbereidingen voor de (vervroegde) parlementsverkiezingen op zondag 21 juli zijn vandaag begonnen. De Centrale Kiesraad heeft dat bekend gemaakt. Er wordt in de vanmorgen uitgegeven verklaring niet ingegaan op de vraag of het besluit van president Volodimir Zelenski om het parlement voortijdig te ontbinden al dan niet in strijd is met de Grondwet. De Centrale Kiescommissie vindt zich daar niet toe bevoegd.

Uit een gisteren gepubliceerde opiniepeiling blijkt dat vijf partijen de kiesdrempel halen. Allereerst is dat Zelenski's Dienaar van het Volk die 39,9 procent van de stemmen zou krijgen. Daarna volgen het pro-Russische Oppositie Platform/Voor het Leven en het Blok-Porosjenko met respectievelijk 11,2 en 9,9 procent. De Moederlandpartij komt uit op 9,6 procent en Kracht en Eer 5,7 procent.

Burgerpositie maakt ook kans om in het parlement te komen, maar blijft met 4,3 procent vooralsnog onder de kiesdrempel van 5 procent. De peiling werd van maandag tot en met gisteren uitgevoerd in opdracht van twee denktanks.

Bron: 112.ua

Bohdan ziet anti-Zelinski petitie als 'een goeie grap'

Andri Bohdan ziet de petitie waarmee het aftreden van president Volodimir Zelenski wordt geëist ''een grap, misschien zelfs een goeie grap''. Het hoofd van de presidentiële administratie zei dat in een talkshow op tv-zender 1+1. De petitie werd in de loop van woensdag op de website van de president geplaatst en haalde ruim een etmaal later al de vereiste 25.000 stemmen, waardoor hij verplicht is de petitie serieus te nemen en met een officiële reactie te komen. Inmiddels staat de teller op bijna 47.000 steunbetuigingen.

Volgens Bohdan hoeft de president de eis om af te treden niet serieus te nemen en zal altijd een deel van de bevolking tegen hem zijn. ''Wij gaan er aan werken om het aantal ontevreden mensen terug te brengen'', aldus de man wiens benoeming in de afgelopen dagen juist voor veel ontevredenheid heeft gezorgd.

Bohdan was als advocaat en adviseur van oligarch Ihor Kolomojski al omstreden, maar inmiddels is ook duidelijk geworden dat hij tot 2024 niet eens een topfunctie bij de overheid mag bekleden omdat hij deel uitmaakte van het kabinet-Azarov tijdens het presidentschap van Viktor Janoekovitsj.

Bron: Ukrinform

Constitutionele Hof buigt zich over decreet Zelenski

Het Oekraïense parlement. Foto: vrije bron.
Er zijn twee klachten bij het Constitutionele Hof ingediend tegen het besluit van president Volodimir Zelenski om het parlement te ontbinden. Beide klachten zijn afkomstig van particulieren. Het Constitutionele Hof is verplicht om binnen vijf dagen een uitspraak te doen of het ontbindingsbesluit al dan niet in lijn is met de Grondwet. Daar zijn nogal wat vraagtekens bij.

Gisteren zei coördinator Oleksandr Daniljoek van de niet-gouvernementele organisatie Spilna Sprava dat hij eveneens een klacht gaat indienen bij het Constitutionele Hof, evenals de parlementsfractie van het Volksfront. Fractieleider Oleh Liasjko van de Radicale Partij is druk doende om handtekeningen van parlementsleden te verzamelen om hetzelfde te doen.

Het belangrijkste discussiepunt is de vraag of de regeringscoalitie in het parlement pas ophield te bestaan toen het Volksfront afgelopen vrijdag aankondigde eruit te stappen. Voorstanders van ontbinding van het parlement gaan ervan uit dat de coalitie al in april 2016 uiteen is gevallen toen de Moederlandpartij en de Radicale Partij het regeringskamp verlieten. Arseni Jatsenjoek (Volksfront) werd toen als premier vervangen door Volodimir Hrojsman (Blok-Porosjenko).

Als afgelopen vrijdag wordt gezien als de dag waarop de coalitie ophield te bestaan, dan had de president niet het recht om het parlement te ontbinden. In de Grondwet staat namelijk dat er 30 dagen tijd is om een nieuwe coalitie te vormen. Lukt dat niet, dan volgt ontbinding. President Zelenski had niet zoveel tijd, want na 27 mei kon hij volgens de Grondwet het parlement niet ontbinden omdat er dan minder dan vijf maanden resten tot aan de reeds geplande parlementsverkiezingen op zondag 27 oktober. In Zelenski's decreet wordt zondag 21 juli genoemd als nieuwe verkiezingsdatum.

Bron: Unian 

donderdag 23 mei 2019

Maatschappelijke organisaties waarschuwen Zelenski in open brief

Zestien maatschappelijke organisaties waarschuwen president Volodimir Zelenski dat hij niet moet afbreken wat zij in de afgelopen vijf jaar hebben opgebouwd. ''Het is onze missie om de waarden te beschermen waarvoor de Oekraïners tijdens de Revolutie van de Waardigheid hebben gestreden - vrijheid en waardigheid, de onafhankelijkheid van ons land en het beschermen van de Oekraïense natiie, een democratische regering, patriottisme, moed, verantwoordelijkheid en eerlijkheid'', zo begint een open brief die is onderschreven door onder meer Ukraine Crisis Media Center (UAMC), de Unie van Schrijvers, StopFake en EuroMaidan Press. Er zijn ook individuele ondertekenaars, zoals ex-minister Danilo Loebkivski en Valeri Pekar, vicevoorzitter van de Unie van Industriëlen en Ondernemers.

''We blijven politiek neutraal, maar zijn diepbezorgd over de eerste besluiten die de nieuwgekozen president heeft genomen. Helaas blijkt daaruit een volstrekt gebrek aan begrip van de dreigingen en uitdagingen voor ons land'', vervolgen ze in de brief. ''Wij zijn er volstrekt mee oneens dat de president mensen op belangrijke regeringsposten benoemt die onder voormalig president Viktor Janoekovitsj hebben gewerkt. Dit is tegenstrijdig aan de uitgangspunten dat zij niet opnieuw hoge posten mogen bekleden, maar ook dat er mensen worden benoemd zonder relevante kennis of zakenpartners van president Volodimir Zelenski. Gegeven de pijn en de problemen waarmee ons land in de afgelopen jaren werd geconfronteerd, valt te voorzien dat zulke kortzichtige besluiten averechts zullen uitwerken... en de gevolgen kunnen rampzalig zijn.''

En: ''Als de president deze 'rode lijnen' overschrijdt, dan betekent dit dat hij geen echte democratische verandering wil en niet van plan is om een eerlijker en verantwoordelijker te regeren, ook al heeft hij dat beloofd tijdens zijn verkiezingscampagne.''

De ondertekenaars van de open brief komen vervolgens met een opsomming van plannen en maatregelen die volgens hen tegen het landsbelang ingaan en waarmee Zelenski een rode lijn kan overschrijden.

Betreffende de veiligheid:
  • Een referendum of en hoe met Rusland onderhandeld moet worden over een vreedzame oplossing voor de oorlog in Oost-Oekraïne.
  • Onderhandelen - zonder deelname van de Westerse partners van Oekraïne - met Rusland, met de separatisten en hun gewapende troepen en bendes in de bezette delen van de provincies Donetsk en Loehansk, de Krim en Sevastopol.
  • Voldoen aan de ultieme eisen van het land dat ons aanvalt of tot een compromis komen met het Kremlin ten koste van de nationale belangen, de nationale soevereiniteit, de territoriale integriteit en orde, of het opgeven van onze politieke vrijheden in binnen- en buitenland.
  • Het belemmeren van de uitvoering van ons veiligheidsbeleid en onze defensie, zoals vastgelegd in het Strategisch Defensie Bulletin.Betreffende de buitenlandse politiek: 
  • Het vertragen, verhinderen of afwijzen van de strategische koers richting het lidmaatschap van de EU en de NAVO; het belemmeren van de politieke dialoog en het verhinderen van samenwerkingsvormen met de Europese en Euro-Atlantische partners.
  • Het in gang zetten van ontwikkelingen die kunnen bijdragen aan het verminderen of opheffen van de sancties door de internationale partners van Oekraïne tegen het land dat ons aanvalt.
  • Het hinderen van activiteiten die bedoeld zijn om internationale steun voor Oekraïne te verkrijgen, om onze territoriale integriteit te herstellen, om onze veiligheid te garanderen en het beschermen van de rechten van iedereen die te lijden heeft gehad onder de Russische agressie jegens ons land.
Betreffende de economie:
  • Het blijven vasthouden aan de voorkeursbehandeling voor de oligarchen: in het bijzonder, de mogelijkheid bieden om de genationaliseerde PrivatBank terug te laten keren bij de vorige eigenaren of er voor zorgen dat zij 'gecompenseerd' worden, maar ook om te bevorderen dat bepaalde financiële en industriële groepen monopolieposities verkrijgen in de energiesector.
  • Afbreuk doen aan de bestaande overeenkomsten met het IMF en andere buitenlandse partners die helpen om Oekraïne macro-economisch stabiel te maken.
  • Er voor zorgen dat de belangen van bepaalde groepen gediend worden zodat zij nóg rijker worden.
  • Druk uitoefenen op organisaties (als de Anti-Monopolie Commissie, de Staatscommissie voor het Reguleren van Energie en de Nationale Raad voor Televisie en Radio) zodat zij de belangen van politieke partijen of groepen te dienen zodat zij niet in of minder in staat zijn om hun onafhankelijke taken uit te voeren.
Betreffende de nationale identiteit; taal, onderwijs, cultuur:
  • Pogen om de Taalwet te herzien.
  • Pogen om de Onderwijswet te herzien.
  • Pogen om de wet te herzien waarmee communistische symbolen worden geweerd en totalitaire regimes uit het verleden worden veroordeeld. Het in gang zetten van pogingen in de Orthodoxe Kerk van Oekraïne te ondermijnen of in diskrediet te brengen of om de Russisch-orthodoxe kerk in Oekraïne te steunen.
Betreffende de media en informatiepolitiek:
  • Het misbruiken van de media (in het bijzonder tv-zender 1+1 en tv-zenders die in handen zijn van oligarchen) om de nieuwe regering in een positief daglicht te plaatsen.
  • Het weer toestaan van Russische sociale netwerken en Russische tv-zenders in Oekraïne.
Betreffende het functioneren van de regering:
  • Het stoppen met de elektronische declaraties voor medewerkers in overheidsdienst en met het openbare aanbestedingssysteem ProZorro.
  • Het om politiek gemotiveerde redenen vervolgen van leden van de vorige regering.
  • Het weer toelaten tot politieke functies van leden van het regime van voormalig president Viktor Janoekovitsj en individuele politici die op 16 januari 2014 de invoering van 'dictatoriale wetten' hebben gesteund. 
  • Dat de partij Dienaar van het Volk in het nieuwe parlement een coalitie gaat vormen met politici die in het verleden een belangrijke rol hebben gespeeld binnen de Partij van de Regio's, het Oppositieblok of andere partijen die verzoening met Rusland bepleiten door overgave of door concessies die ten koste gaan van de Oekraïense soevereiniteit en territoriale integriteit.
  • Het negeren van de dialoog met maatschappelijke organisaties.
  • Het verhinderen van belangrijke hervormingen: bestuurlijk, territoriaal, gezondheidszorg, onderwijs, banken.
  • Het vertragen of saboteren van hervormingen van de rechtspraak en de corruptiebestrijding.
Bij dit alles moet wel worden aangetekend dat de ondertekenende organisaties niet per definitie neutraal zijn, zoals ze in de brief beweren. Ze behoren vooral tot het kamp van ex-president Petro Porosjenko, de 27 procent die niet op hem stemde bij de tweede, beslissende ronde van de presidentsverkiezingen.

Zelenski woedend om nederlaag in het parlement

President Volodimir Zelenski is woedend op het parlement en dat mag iedereen ook weten, want hij laat zich helemaal gaan op zijn Facebookpagina. Hij verwijt de parlementsleden dat zijn voorstel om de Kieswet te wijzigen gisteren niet in behandeling hebben genomen omdat ze de tijd willen krijgen om zich van voldoende stemmen te voorzien bij de komende verkiezingen.

''Ze rekenen op hun terugkeer in het parlement door geld en boekweit uit te delen. Maar ik ben er zeker van dat ze dat niet gaat lukken'', schrijft de nieuwbakken president. Hij voegt er er aan toe dat de Oekraïners volgens hem mans genoeg zijn om andere parlementsleden te kiezen, politici die het land gaan veranderen.

Bron: 112.ua

Petitie met eis tot aftreden president Zelenski bijna 33.000 maal getekend

Volodimir Zelenski en Andri Bohdan (rechts).
Op de officiële website van de president hebben binnen twee etmalen al bijna 33.000 Oekraïners hun steun betuigd aan een petitie waarmee al na drie dagen het aftreden van Volodimir Zelenski wordt geëist. Er zijn 25.000 handtekeningen nodig om een officiële reactie van de president te krijgen, en die zijn nu dus al binnen. De indieners van de petitie vinden dat Zelenski ernstig in gebreke is gebleven tot nu toe.

In de petitie valt het volgende te lezen: ''Het is onacceptabel als een 'dienaar van het volk' zich voorafgaand aan de verkiezingen niet heeft uitgesproken over morele kwesties. Daarom vragen wij, het Oekraïense volk, dat u terugtreedt als president van ons land!'

De kritiek op Zelenski zwelt intussen aan. Met name de benoeming van Andri Bohdan als hoofd van de presidentiële administratie is slecht gevallen. Niet alleen omdat de advocaat al jaren samenwerkt met de oligarch Ihor Kolomojski, maar ook omdat hij deel uitmaakte van het kabinet van premier Mikola Azarov ten tijde van het presidentschap van Viktor Janoekovitsj. Bohdan mag tot 2024 geen topfunctie bij de overheid vervullen. Daar valt zeker ook de functie onder waarin hij maandag werd benoemd en waarin hij grote invloed uitoefent op president Zelenski's beleid.

Tetjana Kozatsjenko zei vanmiddag tegen Radio Free Europe/Radio Luxemburg dat Bohdan's benoeming in strijd is met de wet vanwege zijn deelname aan het kabinet-Azarov. Kozatsjenko was na de machtswisseling werkzaam bij het ministerie van Justitie als directeur van de afdeling die verantwoordelijk was voor het 'opschonen' van de ministeries onder Azarov/Janoekovitsj.

Bronnen: 112.ua, RFE/RL

Buitenlandse investeerders ongerust over eerste benoemingen door Zelenski

Buitenlandse investeerders zijn geschrokken van de eerste benoemingen van naaste medewerkers door president Volodimir Zelenski. Als er meer benoemingen komen van mensen uit de omgeving van oligarch Ihor Kolomojski, dan kan dit er toe leiden investeerders hun geld weghalen uit Oekraïne. Deze waarschuwing deed Tomas Fiala, ceo van investeringsmaatschappij Dragon Capital en teven voorzitter van de Europese Business Association.

''Helaas hebben de investeerders al negatief gereageerd op de eerste benoemingen, gezien de koers van zowel de eurobonds als van de hrivna'', zei Fiala gisteren op een conferentie van Reanimation Package of Reforms (RPR) in Kyiv.

Buitenlandse investeerders volgen de ontwikkelingen op de voet. ''Als er meer mensen uit de kring rond Kolomojski binnen komen, dan wordt het moeilijker om te lenen voor zowel bedrijven als de overheid. Geld lenen zal duurder worden'', aldus Fiala.

Er wordt met de nodige argwaan gekeken naar Andri Bohdan, hoofd van de presidentiële administratie. Hij was advocaat van Kolomosjki en een van de mensen die in de afgelopen maanden met succes heeft geijverd voor het terugdraaien van de nationalisatie van de in moeilijkheden geraakte PrivatBank. Fiala's oordeel is hard: ''Het is moeilijk te geloven dat een medewerker van Kolomosjki die zaken heeft weten terug te draaien, een draai van 180 graden gaat maken en niet meer opkomt voor de belangen van de oligarchen, maar voor die van het land.''

Fiala plaatst ook vraagtekens bij het ontbreken van twee van Zelenski's adviseurs voor economische aangelegenheden, de ex-ministers Aivaras Abromavicius (Economische Zaken en Handel) en Oleksandr Daniljoek (Financiën) bij de eerste benoemingen door de nieuwe president.

Bron: Interfax