zondag 30 oktober 2022

Legerleiding Oekraïne: 'Het was een goede dag'

De generale staf van het Oekraïense leger meldt dat gisteren 950 Russische soldaten zijn gedood bij gevechten. 'Het was een goed etmaal. De bezetters leden hun zwaarste verliezen aan het front bij Donetsk en Liman.' Het is het grootste Russische verlies aan manschappen op één dag in de acht maanden die de oorlog nu duurt. Mogelijk is dit het gevolg van het inzetten van de 'mobiks', pas gemobiliseerde soldaten zonder gevechtservaring.

Volgens Oekraïne zijn inmiddels 71.200 Russische soldaten gesneuveld. Als ook de gewonde Russen mee zijn gerekend, dan gaat het zelfs om een verlies van 300.000 soldaten. Amerikaanse en Britse militaire inlichtingendiensten zitten altijd lager met de inschatting van de Russische verliezen, terwijl Rusland het op nog altijd op ruim 9.000 gesneuvelde soldaten houdt. Ook aan Oekraïense kant zijn de verliezen aanzienlijk, waarschijnlijk (veel) hoger dan de 10.000 die al wel eens is genoemd. 

Volgens Oekraïne zijn inmiddels 2.672 Russische tanks vernield dan wel buitgemaakt en 5.453 pantserwagens. Verder 1.724 artilleriesystemen, 383 raket-lanceersystemen, 197 luchtverdedigingssystemen, 274 vliegtuigen, 252 helikopters, 1.412 drones, 352 kruisraketten, 16 boten en schepen en 4.120 militaire voertuigen en tankwagens. 

Over de schade die de Oekraïense aanval met (onderwater)drones gisteren in de marinehaven van Sebastopol heeft aangericht is nog weinig bekend. Vermoedelijk hebben twee Russische marineschepen schade opgelopen, al wordt die schade van Russische zijde als gebruikelijk in eerste instantie gebagatelliseerd. 

Bron: Ukrajinska Pravda

    Geen opmerkingen: