dinsdag 16 juli 2024

Orbán wil dat EU weer vriendjes wordt met Poetin

De Hongaarse premier Viktor Orbán wil dat de Europese Unie de banden met Rusland weer aanhaalt. Hij schrijft dit in een brief aan Charles Michel, de voorzitter van de Europese Raad (van regeringsleiders), waarin hij zijn ervaringen deelt uit de gesprekken die hij in de afgelopen twee weken voerde in Kyiv, Moskou, Peking en Ankara. Ook sprak Orbán met de Amerikaanse presidentskandidaat Donald Trump. 

Orbán waarschuwt in de brief dat de 'intensiteit van het militair conflict' in Oekraïne 'binnenkort fors gaat toenemen'. Hij stelt voor om samen met China een vredesoverleg te bespreken, de diplomatieke banden met Rusland te herstellen. Ook wil de Hongaarse premier 'een politiek offensief' beginnen naar het zuidelijk halfrond 'waar we het respect van deze landen hebben verloren door onze opstelling met betrekking tot de oorlog in Oekraïne'. 

Orbán haalt in de brief ook zijn gesprekken aan met Trump en hij haalt daarbij uit naar de huidige president Joe Biden die volgens hem 'niet in staat is om de huidige oorlogspolitiek van de Verenigde Staten te veranderen'. Van Biden verwacht hij geen oplossing voor de oorlog in Oekraïne. 

Anders is dat volgens Orbán als Trump in november de Amerikaanse verkiezingen wint. Trump 'zal niet wachten tot zijn inauguratie, maar meteen gaan bemiddelen', aangezien hij 'al beschikt over een gedetailleerd en goed doordacht plan'. Als Trump wint, dan moet de Europese Unie er rekening mee houden dat de lasten van de hulp aan Oekraïne in aanzienlijke mate naar Europa gaan, waarschuwt Orbán.

Bron: Oekrajinska Pravda

    Geen opmerkingen: