maandag 22 juli 2024

Klitsjko: Zelenski kan vredesreferendum houden

Burgemeester Vitali Klitsjko van Kyiv zegt in een vraaggesprek met de Italiaanse krant Corriere della Sera dat president Volodimir Zelenski mogelijk een referendum gaat houden over vrede met Rusland met verlies van grondgebied als Donald Trump opnieuw president wordt. De invloedrijke politicus verwacht dat Zelenski ‘niet in zijn eentje pijnlijke en belangrijke overeenkomsten gaat sluiten’ en dan waarschijnlijk ‘zijn toevlucht zal nemen tot een referendum’. 

Klitsjko is echter niet bang voor een Republikeinse regering-Trump, want volgens hem zijn de Republikeinen altijd anti-Russisch geweest. De Amerikanen hebben ook na de verkiezingen in november geen enkele reden om Rusland in de kaart te spelen. Iedereen in Washington weet volgens de burgemeester ‘heel goed dat de Russische dictatuur een gevaar vormt voor de Westerse democratiesche samenlevingen’.
 
‘We moeten de oorlog winnen, maar de situatie wordt wel steeds ingewikkelder’, aldus Klitsjko. Alles hangt volgens hem af van wat voor hulp er van de bondgenoten komt. Het wordt volgens hem ‘een nachtmerrie als we nog twee jaar door moeten vechten’.
 
Klitsjko meent dat Zelenski ook een regering van nationale eenheid zou kunnen vormen, zoals in Israël na de aanvallen van Hamas in oktober. Volgens Klitsjko is ‘alle macht nu in het kantoor van de president gecentraliseerd en heeft het parlement elke relevatie verloren’. Hij zei eerder dat het in Oekraïne ‘naar autoritarisme rook’. Maar Klitsjko is er ‘niet zeker van dat Zelenski echt bereid is afstand te doen van de gecentraliseerde macht in zijn handen, die sinds de invasie door Rusland met de staat van beleg wordt gegarandeerd’.
 
Zelenski en Klitsjko zijn politieke rivalen. Voordat Zelenski zich kandidaat stelde voor het presidentschap was de eerder als bokser zeere succesvolle Klitsjko de populairste politicus van het land. Zelenski stelde voorafgaand aan de Russische invasie meerdere pogingen in het werk om Klitsjko af te zetten als burgemeester van de hoofdstad.
Bron: AD

Geen opmerkingen: