vrijdag 5 juli 2024

ISW: Poetin is uit op overgave van Oekraïne

Het Institute for the Study of War (ISW) constateert dat de Russische president Vladimir Poetin niet wil onderhandelen over het beëindigen van de oorlog, maar dat hij openlijk eist dat Oekraïne de strijd opgeeft. Tijdens de conferentie van de Shanghai Cooperation Organisation (SCO) in de Kazachstaanse hoofdstad Astana wees Poetin gisteren onderhandelingen af, ongeacht in welke vorm.

De Russische president heeft al vaak ingezet op het Westen - lees: de Verenigde Staten - als belangrijkste onderhandelingspartner om toezeggingen los te krijgen over het afstaan van grondgebied van Oekraïne. Nu zegt hij geen vertrouwen te hebben in bemiddelende partijen als bijvoorbeeld Turkije en zet hij het Oekraïense parlement weg als onwettig en geen partij om mee te onderhandelen.

Dat Poetin eist dat Oekraïne z'n troepen 'onherroepelijk' terugtrekt uit alle provincies die aan Rusland grenzen, maakt volgens het ISW wel duidelijk waar hij op uit is. Een staakt-het-vuren is alleen bedoeld om het Russische leger opnieuw op te bouwen en nog groter te maken, om op een later tijdstip Oekraïne opnieuw aan te vallen. Voor nu neemt de Russische president genoegen met bescheiden terreinwinst, in de hoop dat het Westen er op enig moment genoeg van krijgt, waardoor Oekraïne een weerloze prooi wordt.

Bron: ISW, foto: TASS

    Geen opmerkingen: