vrijdag 21 december 2018

Oekraïne kiest president op 23 maart en 21 april

Kandidaten voor de komende presidentsverkiezingen kunnen zich vanaf maandag 31 december inschrijven bij de Centrale Kiescommissie. De inschrijving staat vervolgens open tot 3 februari, waarna op 9 februari de officiële bekendmaking is wie er mee gaat doen. De eerste ronde van de presidentsverkiezingen is op zondag 23 maart. Dat is overigens een week eerder dan tot dusver werd aangenomen.

Als geen van de kandidaten meer dan 50 procent van de stemmen heeft behaald, is een tweede ronde nodig op zondag 21 april. Die tweede ronde gaat tussen de twee kandidaten die de meeste stemmen behaalden in de eerste ronde. De definitieve uitslag moet voor 1 mei bekend zijn, terwijl de nieuw gekozen president voor 31 mei geïnstalleerd wordt.

Zoals het er in de peilingen nu naar uitziet, is zeker een tweede ronde nodig. Joelia Timosjenko van de Moederlandpartij doet het het beste in de peilingen, maar komt toch niet verder dan 11,9 procent. De tv-komiek Volodimir Zelenski behaalde in de meest recente peilingen 8,2 procent en zittend president Petro Porosjenko 6,5 procent. Runner up is Joeri Bojko. De pro-Russische presidentskandidaat behaalt 6,3 procent, maar is druk doende om concurrenten achter zich te krijgen. Van Zelenski is nog altijd niet bekend of hij zich kandidaat gaat stellen.

Bron: 112.ua

Geen opmerkingen: