maandag 17 december 2018

'Er kan maar één metropoliet zijn en dat ben ik'

Metropoliet Epifanius, de zaterdag gekozen leider van de Orthodoxe Kerk van Oekraïne, heeft gisteravond in een interview op tv-zender 1+1 gezegd dat metropoliet Onoefri van het Moskouse patriarchaat zich niet langer de leider van de Oekraïense orthodoxe gelovigen kan noemen. ''De oecumenisch patriarch heeft een persoonlijke brief gestuurd aan metropoliet Onoefri waarin hij duidelijk maakt dat er geen twee metropolieten van Kyiv tegelijkertijd kunnen zijn. Dat houdt in dat Onoefri enkel de leider is van de Russisch-orthodoxe kerk in Oekraïne.''

Epifanius merkte vervolgens op dat de parochies van het Moskouse patriarchaat ''zich weliswaar in Oekraïne bevinden, maar feitelijk deel uitmaken van de Russisch-orthodoxe kerk''. De 39-jarige metropoliet vindt het dan ook niet meer dan logisch dat hij op zondag 6 januari, de dag voor de orthodoxe kerstviering, in Istanboel de Tomos in ontvangst neemt uit handen van oecumenisch patriarch Bartholomeus van Constantinopel, de geestelijk leider van de 300 miljoen oosters-orthodoxe gelovigen wereldwijd. De Tomos is het document waarin is vastgelegd dat de Orthodoxe Kerk van Oekraïne een autocefale, zelfstandige kerk is die niet onder de Russisch-orthodoxe kerk valt maar rechtstreeks onder Constantinopel ressorteert.

Epifanius sloeg gisteren na de eerste viering als metropoliet een andere, meer verzoenende toon aan in een interview met Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). Hij zei toen te streven naar een hereniging van alle Oekraïense orthodoxe gelovigen. Hij wil gaan hervormen, maar dan wel ''op een rustige en weloverwogen wijze, want het is beter om te verenigen dan om te verdelen''.

De metropoliet sprak daarbij de hoop uit dat de bisschoppen en priesters die zaterdag niet deelnamen aan de synode waarop de Orthodoxe Kerk van Oekraïne werd gesticht ''naderhand toch tot de conclusie komen dan dat ze zich bij ons moeten aansluiten, zodat we aan een gezamenlijke toekomst kunnen bouwen''.

Bronnen: Unian, RFE/RL

Geen opmerkingen: