vrijdag 14 december 2018

Kapitein van Berdjansk weigert afleggen verklaring

Kapitein Roman Motrjak.
Kapitein Roman Motrjak van het artillerieschip Berdjansk weigert om een getuigenis af te geven aan de rechtbank. Hij eist dat alle bemanningsleden van zijn schip meteen worden vrijgelaten en als krijgsgevangenen worden beschouwd. Rusland weigert ze als krijgsgevangenen te zien en wil ze berechten voor illegale grensoverschrijding, een misdrijf waar tot zes jaar gevangenisstraf op staat.

De 32-jarige Motrjak vindt dat zijn bemanningsleden sowieso niets te verwijten valt, omdat ze zijn orders uitvoerden en dus niet op persoonlijk initiatief handelden. Zijn advocaat Ilja Novikov heeft aangevoerd dat volgens het Verdrag van Genève inzake de Behandeling van Krijgsgevangenen militairen in diensttijd, in uniform en met militaire emblemen, nadat zij bij een militaire actie gevangen zijn genomen beschouwd dienen te worden als krijgsgevangenen.

Dit argument heeft bij de Russische autoriteiten nog geen gehoor gevonden. De 24 opvarenden van de drie Oekraïense marineschepen die op zondag 25 november gevangen werden genomen, zitten vast in een detentiecentrum van de Russische marine in Moskou. De organisatie Human Rights in Ukraine roept landgenoten, maar ook anderen die zich het lot aantrekken van de Oekraïense zeelieden op om ze een hart onder de riem te steken door ze een brief te sturen. Meer informatie is hier te vinden.

Bron: Human Rights in Ukraine

Geen opmerkingen: