maandag 17 december 2018

Amnesty: 'Autoriteiten vergeten hun beloftes al snel'

Amnesty International zegt dat de Oekraïense autoriteiten inmiddels weer 'vergeten' zijn dat ze actie zouden ondernemen om activisten voor mensenrechten of tegen corruptie te beschermen tegen aanvallen. Amnesty constateert dat ook het opsporen en veroordelen van daders en hun opdrachtgevers nauwelijks sprake is. De autoriteiten beloven wel dat ze er werk van maken, maar laten het er bij zitten als de publiciteit rond wéér een aanval eenmaal is geluwd.

Officieel zijn er dit jaar al zeker aanvallen geweest op activisten, waarvan die op de klokkenluidster Katerina Handzjoek de meeste aandacht heeft getrokken. Handzjoek overleed drie maanden na een aanval met een bijtende vloeistof. Zij voerde strijd tegen de corruptie politiebaas in haar woonplaats Cherson.

Mensenrechtenorganisaties die actief zijn in Oekraïne zeggen dat er dit jaar geen vijftig aanvallen op activisten, maar zelfs meer dan 300. Amnesty doet nu een beroep op het ministerie van Binnenlandse Zaken, het Openbaar Ministerie en andere autoriteiten om er meer werk van te maken. ''In het bijzonder moeten ze openlijk erkennen dat de verdedigers van mensenrechten belangrijk werk doen. Zij moeten dat kunnen doen zonder dat ze hoeven te vrezen voor straf en vervolging'', aldus Amnesty.

Bron: Unian

Geen opmerkingen: