dinsdag 14 augustus 2018

Vrijwilligers Donbas-bataljon boos om VN-rapport

Vrijwilligers van het Donbas-bataljon vinden dat het rapport van de Verenigde Naties over de slag om Ilovajsk in augustus 2014 diverse onjuistheden bevat. Voormalig commandant Semen Sementsjenko vindt dat het bataljon onterecht het mishandelen en zelfs martelen van gevangenen in de schoenen wordt verweten, terwijl het reguliere Oekraïense leger en het vrijwilligersbataljon Azov buiten schot blijven.

Ook klopt de chronologische volgorde van de in het VN-rapport beschreven gebeurtenissen in en om Ilovajsk niet altijd. Sementsjenko vindt het verder kwalijk dat niemand van het Donbas-bataljon is gevraagd om op de beschuldigingen te reageren.

Het tegenwoordige parlementslid heeft nog deze week een afspraak voor een gesprek met Fiona Frazer, hoofd van de onderzoekscommissie voor mensenrechten van de VN in Oekraïne. ''Ik zal haar erop wijzen dat het onderzoek niet voldoet aan de basisprincipes van de Verenigde Naties: onpartijdig, objectief en transparant. Als je navraag doet in de bezette gebieden, vraag dan ook de mensen die je beschuldigt wat er precies is voorgevallen.''

Er was geen sprake van haat of afkeer jegens de lokale bevolking in Ilovajsk, aldus Sementsjenko. ''De meesten van ons waren zelf afkomstig van de door Rusland geannexeerde Krim en uit de bezette gebieden van de provincies Donetsk en Loehansk. Ik heb het niet meegemaakt dat ze de eigen bevolking vijandig tegemoet traden.''

Sementsjenko zal Frazer ongetwijfeld ook zijn ongenoegen kenbaar maken over het benoemen van 'gewapende groeperingen' in plaats van 'indringers' en 'Russische soldaten'.

Bron: Interfax

Geen opmerkingen: