zondag 12 augustus 2018

OVSE: waarnemers wordt werken bemoeilijkt

Alexander Hug.
De pro-Russische rebellen hinderen de waarnemers van de OVSE bij hun werkzaamheden, in het bijzonder langs de kust van de Zee van Azov worden zij in hun bewegingsvrijheid beperkt. Dat heeft de leider van de waarnemersmissie, Alexander Hug, verklaard. De waarnemers zijn niet welkom in een strook van zo'n 30 kilometer breed langs de kust. Op de Zee van Azov houdt de Russische kustwacht geregeld vrachtschepen tegen, de spanningen lopen daar op en Oekraïne bezint zich op tegenmaatregelen.

''Onze mensen worden hier geregeld tegengehouden, zodat we niet kunnen zien wat daar gaande is'', aldus Hug. De OVSE doet er alles aan om de waarnemers veilig te houden. ''Maar er blijven risico's. De strijdende partijen moeten zorgen dat wij, maar zeker ook de burgers in het gebied, veilig zijn'', legt Hug de verantwoordelijkheid voor al bij de rebellen en het Oekraïense leger.

De OVSE blijkt op zaterdag 28 juli vier Russische wagens met systemen voor elektronische oorlogsvoering te hebben gezien bij Tsjornoechine, dat is op 64 kilometer ten zuidwesten van de stad Loehansk. Het gaat om een Leer-3 RB-341V, een 1L269 Krasucha-2, een RB-109A Bilina, en een anti-UAV system, Repellent-1. De systemen zijn bedoeld om de communicatie van de tegenstander te verstoren en zelf verstorende informatie te verzenden. De vier wagens werden vijf dagen later niet meer gezien. Het is dus onduidelijk waar ze zich nu bevinden.

Bronnen: 112.ua, Unian

Geen opmerkingen: