woensdag 29 augustus 2018

Schoolbestand werd al weer tweemaal geschonden

Het nieuwste staakt-het-vuren, ook wel Schoolbestand genoemd, is alweer tweemaal geschonden door de pro-Russische rebellen. Het bestand ging om middernacht in, zo werd afgelopen week afgesproken tijdens het overleg van de zogenoemde contactgroep in Minsk. De aanvallen met zware mitrailleurs richtten zich op de soldaten bij de dorpen Hnoetove en Talakivka.

De rebellen vielen het leger gisteren 32 maal aan. Aan Oekraïense zijde waren er geen slachtoffers, maar de rebellen zouden bij tegenaanvallen van het leger drie van hun manschappen hebben verloren. De rebellen zetten een heel arsenaal aan wapens in, van zware mitrailleurs, mortieren en 122 millimeter artillerie tot pantserwagens en zelfs tanks.

Hun aanvallen richtten zich op de legerposities bij Krimske, Popasna, Trojtske, Novoloehanske, Majorske, Pivdenne, Novhorodske, Avdiivka, Krasnohorivka, Marjinka, Novomichailivka, tsjermalik, Pavlopil, Hnoetove, Lebedinske, vodiane en Sjirokine. De soldaten bij Lebedinske werden beschoten door meerdere tanks.

De separatisten in Donetsk melden dat gisteren twee aanvallen door het Oekraïense leger werden gedaan op hun posities. In Dokoetsjajevsk werd een vrachtwagen geraakt door een antitankraket. De 57-jarige chauffeur raakte in eerste instantie gewond, maar hij overleed later. In Kominternovo zou een woning zijn uitgebrand na een voltreffer. De separatisten in Loehansk spreken van een enkele aanval, waarbij het dorp Kalinovo met 120 millimeter mortieren werd beschoten.

Bronnen: Interfax, DAN, Lugansk Media Centre

Geen opmerkingen: