woensdag 22 augustus 2018

'Oekraïne moet met IMF praten over kwijtschelding'

De Oekraïense regering moet met het Internationaal Monetair Fonds (IMF) gaan onderhandelen over het kwijtschelden van op z'n minst een deel van de enorme schuldenlast, aldus de zakenman en filantroop Pavel Foeks. Hij verwijst daarbij naar Polen dat er in het verleden in slaagde om de helft van de staatsschuld kwijtgescholden te krijgen.

''Als Oekraïne dat ook voor elkaar zou kunnen krijgen, dan komt dat ook de partners en potentiële investeerders ten goede'', meent Foeks die heeft berekend dat de staatsschuld in juni 66 miljard euro bedroeg. Eind dit jaar moeten flinke aflossingen worden gedaan, maar er moeten ook elk jaar forse rentebedragen over worden gemaakt.

Foeks realiseert zich dat de Oekraïense regering er heel wat tegenover moet stellen, zoals Polen in 1994 ook moest beloven om het land fors te hervormen. ''Het was overduidelijk dat het Westen destijds die kwijtschelding als een drukmiddel gebruikte om de bankensector te privatiseren. Het was niet alleen een gebaar richting de Poolse bevolking, maar voor het Westen was het ook de beste investering omdat deze kwijtschelding het mogelijk maakte om van Polen een open, welvarende economie te maken met een heleboel mogelijkheden voor Westerse investeerders.

Bron: Interfax

Geen opmerkingen: