woensdag 25 september 2024

Russische leger verbreedt het front in Donetsk

De Russische aanvallen bij Voehledar en Pokrovsk zijn volgens het Institute for the Study of War (ISW) vooral bedoeld om het frontgebied zo breed mogelijk te trekken en het Oekraïense leger daarmee in problemen te brengen. 'De Russische troepen hebben de rand van het stadje Voehledar bereikt en lijken door te willen zetten, maar dat is waarschijnlijk niet het begin van een grotere operatie in het westen van de provincie Donetsk.'

Het ISW constateert dat de Russische troepen Voehledar ook vanuit het noordoosten via Vodiane en in het zuidwesten via Pretsjistivka naderen, in een poging om de Oekraïense soldaten in Voehledar te omsingelen en te dwingen zich terug te trekken. 

Daarmee zal het stadje na meer dan twee jaar alsnog in Russische handen vallen, nadat ze eind 2022 en begin 2023 mislukte pogingen hebben gedaan die leidden tot aanzienlijke verliezen, zowel personeel als materieel. Het Oekraïense leger kreeg daarmee de tijd om meer verdedigingswerken aan te brengen. De Russen staan ditmaal ook onder tijdsdruk, want als de herfstregens eenmaal beginnen wordt het nog moeilijker voor ze om Voehledar in handen te krijgen. 

Het ISW wijst er op dat de eventuele inname van Voehledar de Russen strategisch gezien weinig oplevert, omdat ze de belangrijkste wegen rond het stadje al in handen hebben.

Bron: ISW

Geen opmerkingen: