zaterdag 28 september 2024

ISW: Langeafstandsraketten zijn wél effectief

Zelfs een klein aantal succesvolle aanvallen met langeafstandsraketten kan het verloop van de oorlog al aanzienlijk veranderen in het voordeel van Oekraïne, aldus het Institute for the Study of War (ISW). Het Kremlin is zich daarvan bewust en stelt alles in het werk om de discussie over het inzetten van Westerse  langeafstandsraketten tegen doelen op Russisch grondgebied te beïnvloeden.

Terwijl in Europa steeds vaker wordt opgeroepen om Oekraïne hiervoor toestemming te geven, blijft de Amerikaanse president aarzelen. De New York Times meldt op basis van bronnen dat de Amerikaanse inlichtingendiensten vinden dat langeafstandsraketten van de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk weinig zullen uithalen. Daarbij wordt gewezen op de beperkt voorradige aantallen van die raketten en onzekerheid over toekomstige leveringen van langeafstands raketsystemen. 

Er is volgens de New York Times ook een ander geluid te horen. Als Oekraïne meer militaire vliegvelden en munitiedepots op grotere afstand van de frontlijn kan aanvallen, dan heeft dat wel degelijk invloed op het strijdverloop. De Russen zullen dan genoodzaakt zijn hun munitiedepots, commandoposten, gevechtshelikopters te verplaatsen zodat ze buiten het bereik van de langeafstandsraketten zijn. 

De Russische autoriteiten maken zich zorgen. Daarom komt president Vladimir Poetin weer met allerlei dreigementen, zoals een nucleaire aanval op Oekraïne en de kernmachten als die besluiten dat Oekraïne langeafstandsraketten op Russisch grondgebied mag inzetten. 

Volgens de New York Times bestaat het risico dat Rusland als vergelding sabotageacties uitvoert tegen strategische objecten en militaire bases in Europa. 'Het Kremlin is daar al lange tijd mee bezig, maar kan deze operaties intensiveren, om zo voor onrust in Europa te zorgen en de inzetbaarheid van de NAVO-strijdkrachten te ondermijnen.'

Bron: ISW

Geen opmerkingen: