woensdag 14 juni 2023

Russen willen geen 'koude stilstand' kernreactor

De Russische bezetters van de kerncentrale van Zaporizja willen geen 'koude stilstand' van de reactor 5, de enige van de zes reactoren die nog in 'warme stilstand' is. Dit meldt de Oekraïense staatstoezichthouder SNRIU. Directeur Oleh Korikov hoopt dat het bezoek van directeur Rafael Grossi van de internationale atoomwaakhond IAEA daar verandering in kan brengen. Korikov spreekt van 'een nieuw nucleair drukmiddel' van de Russen. 

Het in 'warme stilstand' houden betekent dat de reactor nog steeds koelwater nodig heeft. Na de verwoesting van de Kachovka-stuwdam door de Russen is er nog wel voor enkele maanden koelwater in de reservoirs bij de kerncentrale, maar op wat langere termijn gaat dit een probleem vormen. 

IAEA-directeur Grossi zou gisteravond arriveren bij de grootste kerncentrale van Europa om de huidige situatie in ogenschouw te nemen. Het bezoek is echter 'om veiligheidsreden' uitgesteld. Mogelijk gaat Grossi morgen naar de kerncentrale, zoals het Russische staatspersbureau TASS meldt op basis van informatie van Roserengoatom, de Russische exploitant van kerncentrales die nu ook de centrale van Zaporizja in beheer heeft.

Bron: Ukrajinska Pravda

Geen opmerkingen: