zondag 11 juni 2023

Overstroomde gebied Cherson al bijna helft kleiner

Het overstromingsgebied in de provincie Cherson is volgens de autoriteiten bijna gehalveerd, van 139 naar 78 vierkante kilometer. Het waterpeil is gedaald naar iets meer dan vier meter. De wegen tussen de dorpen zijn nog niet begaanbaar, maar de situatie verbetert wel. Inmiddels is het water verdwenen uit de dorpen Mikolajivka, Lvove en Olhivka.

Het dodental in de provincie Cherson is gestegen naar vijf. Een 33-jarige zwangere vrouw zou zijn gedood toen ze haar grootouders probeerde te redden. Nog altijd worden 35 mensen vermist. Ook in de aangrenzende provincie Mykolajiv is een dodelijk slachtoffer. 

Russische soldaten hebben vandaag een boot met burgers beschoten die weg wilden van bezet gebied. Er vielen zes gewonden. Desondanks wisten ze de stad Cherson te bereiken, waar hulpverleners zich over hen ontfermden.

Het Oekraïense ministerie van Volksgezondheid waarschuwt voor het drinken van water en het eten van vis uit het overstroomde gebied. Er zijn nog geen besmettelijke ziekten ontdekt, maar het gaat hier wel om vervuild water dat allerhande ziekmakende bacteriën bevat.

Bron: Ukrajinska Pravda

Geen opmerkingen: