zondag 25 juni 2023

Inlichtingenchef: Situatie bij kerncentrale is ernstig

De situatie rond de al ruim een jaar door de Russen bezette kerncentrale van Zaporizja is ernstiger als ooit te voren. Dat zegt generaal-majoor Kirilo Boedanov, hoofd van de Oekraïense militaire inlichtingendiensten in een interview met het Britse opinieweekblad The New Statesman. Hij zegt te weten dat de Russen klaar zijn voor een terroristische aanslag. 'Het plan ervoor  is al goedgekeurd.' 

Het wachten is op de opdracht om de boel op te blazen. 'Dan is het een kwestie van minuten voordat de boel de lucht in gaat.' De Russen zouden legertrucks met explosieven hebben geplaatst bij vier van de zes installaties van de kerncentrale. Ook de koelvijver zou voorzien zijn van explosieven. Loopt die leeg, dan kunnen de splijtstoffen in de zes kernreactoren smelten in een periode die loopt van tien uur tot veertien dagen. 

Het kan volgens Boedanov ook nog zo zijn dat het voltage op de hoogspanningsleiding bij de centrale zodanig wordt opgeschroefd dat dit tot ongelukken leidt.

President Volodimir Zelenski werd afgelopen donderdag ingelicht over het Russische plan voor een terroristische aanslag op de kerncentrale. Hij bracht het nieuws meteen naar buiten, in de hoop dat de aanslag daarmee afgewend kon worden. Maar Boedanov blijft bezorgd, zo blijkt wel uit het interview met The New Statesman.

Bron: Ukrinform

1 opmerking:

geert457 zei

Gaan ze dan verder de andere kant opkijken de EU ?