zondag 16 juni 2019

Medvedtsjoek krijgt nóg meer grip op tv-zenders

Een zorgwekkende ontwikkeling op mediagebied in Oekraïne. De oligarch Viktor Medvedtsjoek had via het parlementslid Taras Kozak al greep op de tv-zenders 112 Ukraine en NewsOne, maar nu ook op de tv-zender ZIK. Dat is slecht nieuws, want de Oekraïners laten zich vooral via de televisie informeren over de ontwikkelingen in hun land. De hoofdredacteur en een aantal andere medewerkers van ZIK heeft intussen z'n ontslag genomen vanwege de overname van de tv-zender.

Taras Kozak is een parlementslid dat nauw verbonden is met Medvedtsjoek én hij is de nieuwe eigenaar van ZIK, maar daarmee ook van Most TV, TRK New Communications. Deze tv-zenders worden ondergebracht in Kozak's mediabedrijf Novosti. Kozak, en daarmee Medvedtsjoek, kan er grote invloed mee uitoefenen op het politieke landschap. Dat is ook al te merken op de website van 112.ua waar in toenemende mate valt te lezen wat Medvedtsjoek allemaal voor goeds in petto heeft voor Oekraïne.

De oligarch leidt het pro-Russische Oppositieplatform/Voor het Leven dat in recente peilingen de op één na grootste partij, na Dienaar van het Volk van president Volodimir Zelenski. Kozak is parlementslid van het Oppositieplatform. Medvedtsjoek is een huisvriend van de Russische president Vladimir Poetin en hij ijvert voor het herstellen van de banden tussen Oekraïne en Rusland.

Bronnen: Unian, 112.u, LB.ua

Geen opmerkingen: