maandag 24 juni 2019

Kiescommissie wil partij Saakasjvili niet registreren

De Centrale Kiescommissie heeft de aanvraag van de Beweging van de Nieuwe Krachten van Micheil Saakasjvili voor deelname aan de komende parlementsverkiezingen afgewezen. Er zouden zaken zijn gepasseerd op het congres van zondag 10 juni die in strijd waren met het eigen partijreglement.

Het congresverslag wordt door de Centrale Kiescommissie zelfs naar de politie gestuurd, zodat die kan kijken of er strafbare feiten zijn gepleegd. Ook wil de commissie geen vertegenwoordiger van de Beweging van Nieuwe Krachten in haar eigen gelederen toestaan. Afgelopen week kreeg Saakasjvili nog van de rechter te horen dat hij formeel gezien de afgelopen vijf jaar onafgebroken in Oekraïne is geweest, wat hem het recht geeft om zich verkiesbaar te stellen. Dit wil niet zeggen dat de Centrale Kiescommissie hem als kandidaat dient te accepteren.

Inmiddels zijn zeven partijen wel al geregistreerd als deelnemers aan de vervroegde verkiezingen op zondag 21 juli: Burgerpositie, de Radicale Partij, de natonalistische partij Svoboda, Fakel, de Nationale Unie, Holos, het Oppositieplatform/Voor het Leven en Kracht en Eer.

Een bestuursrechtbank heeft bepaald dat de Centrale Kiescommissie verplicht is om de kandidatuur van Oleksandr Onishtsjenko namens de Socialistische Partij te accepteren. Onishtsjenko bevindt zich in het buitenland, omdat hij in eigen land gezocht wordt. Hij wordt er van verdacht dat hij 56,2 miljoen euro heeft gestolen van het staatsgasbedrijf Oekrgazvidoboevannja. Onishtsjenko ontkent dit. Hij lijkt zich nu via de immuniteit die een parlementslid geniet er van te verzekeren dat justitie hem niets kan maken.

Bronnen: 112.ua, Kyiv Post

Geen opmerkingen: