donderdag 16 mei 2019

Epifanius laat zich wet niet voorschrijven door Filaret

Metropoliet Epifanius.
Metropoliet Epifanius is niet van plan om zich de les te laten lezen door honorair patriarch Filaret. ''Ik luister naar zijn adviezen. Tenslotte heeft hij tientallen jaren ervaring in het leiden van een kerkelijke organisatie, maar ik ga niet toegeven als hij het onmogelijke van mij eist. Ik ben de rechtmatig gekozen leider van onze kerk en ik zie dat als Gods wil'', reageert Epifanius voor het eerst op de aantijgingen.

Filaret vindt dat hij te weinig respect krijgt van de geestelijk leider van de Orthodoxe Kerk van Oekraïne. Hij dreigt daarom de Oekraïens-orthodoxe kerk van het Kyivse patriarchaat weer nieuw leven in te blazen, hoewel het ministerie van Cultuur - waaronder kerkelijke aangelegenheden vallen - al te kennen heeft gegeven dat deze kerk half december vorig jaar is opgegaan in de nieuwe fusiekerk en dus niet meer zelfstandig bestaat.

Epifanius wil zich houden aan de regels van de kerk en die van de tomos, het besluit van het Oecumenisch Patriarchaat van Constantinopel om de Orthodoxe Kerk van Oekraïne als een autocefale, zelfstandige kerk te erkennen. ''Ik mag dan de leider van de kerk zijn, maar ik heb niet het recht om collectief genomen besluiten te veranderen.'' Gevraagd naar een mogelijke excommunicatie of het met pensioen sturen van de weerbarstige, inmiddels 90-jarige honorair patriarch, zegt Epifanius dat hij daarover geen uitspraken wil doen ''om de situatie niet nog erger te maken''.

Bron: Unian

Geen opmerkingen: