vrijdag 24 mei 2019

Constitutionele Hof buigt zich over decreet Zelenski

Het Oekraïense parlement. Foto: vrije bron.
Er zijn twee klachten bij het Constitutionele Hof ingediend tegen het besluit van president Volodimir Zelenski om het parlement te ontbinden. Beide klachten zijn afkomstig van particulieren. Het Constitutionele Hof is verplicht om binnen vijf dagen een uitspraak te doen of het ontbindingsbesluit al dan niet in lijn is met de Grondwet. Daar zijn nogal wat vraagtekens bij.

Gisteren zei coördinator Oleksandr Daniljoek van de niet-gouvernementele organisatie Spilna Sprava dat hij eveneens een klacht gaat indienen bij het Constitutionele Hof, evenals de parlementsfractie van het Volksfront. Fractieleider Oleh Liasjko van de Radicale Partij is druk doende om handtekeningen van parlementsleden te verzamelen om hetzelfde te doen.

Het belangrijkste discussiepunt is de vraag of de regeringscoalitie in het parlement pas ophield te bestaan toen het Volksfront afgelopen vrijdag aankondigde eruit te stappen. Voorstanders van ontbinding van het parlement gaan ervan uit dat de coalitie al in april 2016 uiteen is gevallen toen de Moederlandpartij en de Radicale Partij het regeringskamp verlieten. Arseni Jatsenjoek (Volksfront) werd toen als premier vervangen door Volodimir Hrojsman (Blok-Porosjenko).

Als afgelopen vrijdag wordt gezien als de dag waarop de coalitie ophield te bestaan, dan had de president niet het recht om het parlement te ontbinden. In de Grondwet staat namelijk dat er 30 dagen tijd is om een nieuwe coalitie te vormen. Lukt dat niet, dan volgt ontbinding. President Zelenski had niet zoveel tijd, want na 27 mei kon hij volgens de Grondwet het parlement niet ontbinden omdat er dan minder dan vijf maanden resten tot aan de reeds geplande parlementsverkiezingen op zondag 27 oktober. In Zelenski's decreet wordt zondag 21 juli genoemd als nieuwe verkiezingsdatum.

Bron: Unian 

Geen opmerkingen: