woensdag 23 januari 2019

Minister Soepron wil meer bevoegdheden om mazelenepidemie aan te pakken


Eigenlijk is er al maandenlang sprake van een mazelenepidemie, maar nu pas overweegt minister Oeljana Soeproen er ook officieel een epidemie van te maken. Het gaat haar dan niet om het etiket, maar om de inhoud: een officiële epidemie geeft haar namelijk meer bevoegdheden, bijvoorbeeld om meer vaccins in te kopen. Een speciale commissie moet op korte termijn besluiten of hier inderdaad sprake is van een epidemie.

Veel Oekraïense kinderen zijn niet ingeënt en volwassenen zijn niet, of met een niet erg effectief middel gevaccineerd. Dat mensen religieuze redenen niet zijn ingeënt wordt door minister Soeproen ontkend. ''Tijdens een overleg met de Raad van Kerken werd dit door alle bisschoppen en andere kerkelijke leiders ontkend. Ze vinden het inenten tegen mazelen juist allemaal belangrijk.''

Afgelopen jaar kregen bijna 47.000 Oekraïners mazelen. Zestien van hen stierven als gevolg van complicaties. Sinds de jaarwisseling zijn er al weer vijf doden. Afgelopen week werden opnieuw 3.450 mensen ziek, waarvan 1.948 kinderen. De Nationale Garde in Vinnitsja heeft het momenteel ook zwaar te verduren, want in de eerste drie weken van het nieuwe jaar werden al rond de vijftig soldaten ziek.

Bron: 112.ua

Geen opmerkingen: