maandag 17 september 2018

Rusland: die BUK was niet van ons, écht niet

Het Russische ministerie van Defensie stelt dat de Buk-raket waarmee vlucht MH17 is neergehaald niet meer in Russische handen was op het moment van de ramp. Op een persconferentie meldde een woordvoerder dat de raket in Oekraïense handen was overgegaan na de ontbinding van de Sovjet-Unie.

De spreker erkende dat de raket in 1986 in de buurt van Moskou is gefabriceerd, maar daarna naar Oekraïne is verscheept. Aan het einde van de Koude Oorlog zou het wapentuig daar zijn achtergebleven bij het Oekraïense leger.

"Men probeert opnieuw de schuld in de schoenen van Oekraïne te schuiven", concludeert correspondent Geert Groot Koerkamp. Rusland zegt geheime informatie over de raket te hebben gestuurd naar het JIT in Den Haag, het internationale onderzoeksteam dat de ramp onderzoekt.

Het onderzoeksteam concludeerde eerder dat de raket eigendom was van de 53ste brigade van het Russische leger uit Koersk. Ook werd vastgesteld dat de raket die MH17 neerhaalde, was afgevuurd vanuit het gebied in Oost-Oekraïne dat in handen was van pro-Russische rebellen.

Meer is te vinden op de website van de NOS.

Bron: NOS.nl

Geen opmerkingen: