woensdag 26 september 2018

Nederland wil duidelijkheid Rusland over MH17

Nederland en Australië willen "op afzienbare termijn" beginnen te onderhandelen met Rusland over de aansprakelijkheid van dat land voor het neerhalen van vlucht MH17. Dat zegt minister Stef Blok van Buitenlandse Zaken. Hij sprak in New York met zijn Australische collega Marise Payne over de zaak. Eind mei verzochten de twee landen Rusland over aansprakelijkstelling te gaan onderhandelen. Nu zijn ze hierover via diplomatieke kanalen in contact met Rusland, zegt Blok.

Eerder op de dag praatten Blok en Payne hun collega's uit Maleisië, Oekraïne en België bij over de aansprakelijkstelling. Autoriteiten uit deze landen werken samen met de Nederlandse binnen het Joint Investigation Team (JIT), dat onderzoek doet naar de ramp.

In mei stelden Nederland en Australië Rusland samen aansprakelijk voor zijn aandeel in het neerhalen van vlucht MH17. Dat volgde op de conclusie van het JIT dat de Buk-raket waarmee MH17 is neergehaald afkomstig was van een installatie van een brigade van het Russische leger.

Tijdens de JIT-bijeenkomst hebben de bewindslieden stilgestaan bij het strafrechtelijk onderzoek. "Ook vandaag bleek weer dat de JIT-landen eensgezind zijn in hun doel: de waarheid rond MH17 achterhalen en de daders vervolgen. Het onafhankelijke onderzoek van het JIT krijgt hierbij onze onvoorwaardelijke steun, dat hebben we vandaag opnieuw uitgesproken met elkaar."

Bron: NOS.nl

Geen opmerkingen: