dinsdag 30 april 2024

Vijf doden bij raketaanval op drukke plek Odesa

Vijf mensen zijn gisteravond om het leven gekomen bij een Russische raketaanval op de stad Odesa. Aanvankelijk werden vier doden gemeld, maar afgelopen nacht overleed een 63-jarige man in een ziekenhuis aan de verwondingen. Er zijn 23 gewonden. Daarvan zijn er vier in kritieke toestand, waaronder een 4-jarig meisje. 

'De aanval werd uitgevoerd met een ballistische raket, waarschijnlijk met clustermunitie. Op een van de populairste plekken van de stad waar inwoners en bezoekers komen en waar op het moment van de aanval mensen met hun kinderen liepen, aan het sporten waren of hun hond uitlieten', zegt gouverneur Oleh Kiper. Clustermunitie wordt doorgaans gebruikt tegen infanterie langs de frontlijn en is bedoeld om zoveel mogelijk slachtoffers te maken.

Bij de Russische aanval werd het gebouw van de Internationale Humanitaire Universiteit geraakt en door brand zwaar beschadigd. Het gebouw staat lokaal bekend als het Harry Potter-kasteel en was eerder eigendom van de pro-Russische politicus Serhi Kivalov. De voormalige eigenaar raakte overigens ironisch genoeg ook gewond bij de Russische raketaanval.

Bron: Oekrajinska Pravda, foto: gouverneur Kiper/Telegram

Geen opmerkingen: