donderdag 11 april 2024

Veel Oekraïners zien politieke rol voor militairen

Voormalig opperbevelhebber Valeri Zaloezjni.
Het vertrouwen in het leger is groot onder de Oekraïners. Zo groot zelfs, dat bijna de helft van hen (45 procent) na de oorlog graag ziet dat militairen zich met het landsbestuur gaan bemoeien. Nadat president Volodimir Zelenski
opperbevelhebber Valeri Zaloezjni had ontslagen, daalde zijn populariteit met 5 procent. Uit een opiniepeiling van het onderzoeksbureau Rating blijkt dat 71 procent van de Oekraïners vertrouwen heeft in het leger.

Ook de legervrijwilligers zijn populair. Een op de vijf Oekraïners (21,5 procent) vindt dat zij zich na de oorlog met het landsbestuur moeten bemoeien. Daarna volgen intellectuelen (20 procent), niet-gouvernementele organisaties (18,6 procent), bestaande politieke partijen (18,1 procent) en tenslotte het zakenleven (6,2 procent).  

Eigenlijk zouden er dit jaar verkiezingen voor zowel het presidentschap als het parlement moeten zijn, maar de grondwet verbiedt het houden van verkiezingen zolang de staat van beleg geldt. Bijna 70 procent van de Oekraïners vindt dat ook een goede zaak, zo bleek onlangs uit een peiling van het onderzoeksbureau KIIS.

Bron: The Kyiv Independent

Geen opmerkingen: